Nu pratar vi inte om handkontrollen…

Det var inte så länge sedan som spel online enbart var till för den som hade en bra PC med snabbt internet. Idag så kan alla som har en vanlig smartphone njuta av spel som ger en upplevelse som känns verklig och samtidigt helt utomjordisk.
Det finns några spelteknologier som är med och förändrar hur spel uppfattas. Här är 5 mycket viktiga teknologier som påverkar hur vi spelar på nätet.

VR – Virtual Reality

spelteknologier som förändrat VR

VR som är kort för Virtual Reality är inget nytt. Här handlar det om att skapa en verklig känsla virtuellt. Med VR-spel för Playstation så kan det bli så verkligt att det nästan blir skrämmande. VR får stor betydelse för utveckling av spel.
Att spelen ska kännas verkliga är något som många spelföretag eftersträvar. Men VR kräver fortfarande en hel del utrustning. Det gör att helt vanliga sajter som erbjuder spel direkt online inte kan erbjuda VR för alla. I takt med att fler får tillgång till tekniken så går det att skapa spel som bygger på den.
Vi får heller inte glömma bort att tekniken utvecklas. Det är inte så svårt att gissa att kommande VR-spel antagligen kommer att utvecklas på ett sätt som gör att man inte måste köpa dyra VR-glasögon för att ta del av den virtuella världen. Det är något som många typer av spel kommer att formas av.

Augmented reality

spelteknologier som förändrat augmented reality

Förstärkt verklighet, eller augmented reality, är en annan teknik som påverkar spelen. Det här är en teknik som gör att inslag i spel kan blandas med helt vanliga saker som världen omkring dig. Ett gott exempel är Pokemon Go. Du kan spela spel där du ser pokemon-figurerna i din miljö. Det gör att din verklighet liksom förstärks och blir en del av spelet.
Spelkonsoler som Nintendo jobbar också med augmented reality. De erbjuder till exempel spel där man kan skjuta på objekt och figurer som man själv har skapat med hjälp av spelets kamera. De figurer som man ska skjuta på dyker upp i rummet där man befinner sig, fast på skärmen förstås.
Att skapa spel som bygger på varje spelares egen verklighet är något som kommer mer och mer. Det är ett inslag som kan förekomma i allt från krigsspel till pusselspel. Med utveckling av tekniken så blir det bara verkligare och verkligare. Du får upplevelsen av att spelet är i din värld samtidigt som du befinner dig mitt i spelet.

Mobilspel

spelteknologier som förändrat mobilspel

Vi vill få spel för våra mobiler och det finns en massa att välja på. Du kan spela pusselspel som Candy Crush och betala för att få komma till nästa nivå eller testa det senaste skjutspelet som Modern Combat 5. Mobilteknologin är otroligt viktig för spelens utveckling. Vi vill nämligen komma åt underhållningen i alla lägen var vi än befinner oss.

Utvecklingen av mobilspelsteknologin påverkas stort av hur våra mobila enheter ser ut. Men det är tydligt att nya mobiltelefoner och paddor hela tiden kommer med bättre minne, bättre grafikförmåga såväl som ljudegenskaper. Det är precis vad som ska till för att speltillverkarna ska fortsätta att skapa spel som fungerar riktigt bra på mobilen.

Röstigenkänning

spelteknologier som förändrat röst

När dina apparater kan känna igen din röst så kan det få betydelse för hur spel kommer att utvecklas och fungera. Rösten kan användas på olika sätt. Inte bara som en del av en handling där du är en person i ett spel. Vi kan nu se att Xbox One får stöd för både Google Assistant och Alexa och det kommer att snabba på utvecklingen av denna viktiga teknik. Röstigenkänning kan bli en viktig del av många typ av spel på flera nivåer.

Ansiktsigenkänning

spelteknologier som förändrat ansikts scanning

Tänk dig att kunna styra ett spel med ansiktsuttryck. Du gör en sur min och så får det en effekt, ett leende gör något annat. Med Snappable så kan du spela spel med förstärkt verklighet med vänner. Det här är också en teknologi som kan bli viktig i framtiden. Att göra en min och få ett resultat som förväntas är något som kan låta helt galet men det här är på väg.
Spelen blir verkligare och får också mer känsla när ditt minspel blir en del av leken. Med särskild utrustning så kan ditt ansikte snabbt läsas av och du kan spela på ett helt nytt intuitivt sätt som kanske kommer att ses som självklart om några års tid.

Sammanfattningsvis

De allra flesta sakerna på den här listan har en sak gemensamt, och det är att de gör spelupplevelsen antingen mer av en helhetsupplevelse, eller så gör de spelandet enklare och mer lättillgängligt. Och det är två spår jag tror vi kommer se hel del utveckling inom även i framtiden.

Föregående artikelVad Har Harpan Och Fortnite Gemensamt?
Nästa artikelGentlemän På Film Och TV
Manlighet är ett jäkligt intressant ämne, vad är manlighet? hur blir man manlig? vad är omanligt? Djupa frågor... Men jag är inte bara djup som en Kent-låt från 2001, andra saker som intresserar mig är öl, roliga Youtubeklipp och solglasögon. Mycket nöje!