Vissa material är lite svårare än andra…

Ull, ylle och bomull är troligtvis de material du stöter på oftast i vardagen. De är lätta att bära upp och matcha med resten av din outfit. Men det är ju lite trist att bara hålla sig inom sin comfort zone när det gäller material.

I den här guiden tänkte jag prata lite om 5 svåra klädmaterial som är ökänt knepiga att jobba med. De blir lätt ”för mycket” och ser konstigt ut om man inte bär dem helt perfekt. Förhoppningsvis kan du få lite inspiration till nya kombinationer och outfits efter att ha läst det här.

1: Linne

matcha klädmaterial linne

Våra farföräldrars go-to-material för allt från byxor till hela kostymer. Ska du bära upp linne på ett snyggt sätt så är det viktigt att du går emot den gamla skolans ”linne-stil” där passformen var lös och luftig. Även om det var så man bra linne förr så funkar det inte nu. Vill du se bra ut i linne så är passformen extra viktig, den är så klart alltid högsta prioritet när det kommer till att klä sig väl, men för linne är det lite extra viktigt. Satsa som sagt på välskräddade plagg som ger dig en riktigt snygg siluett.

2: Sammet

matcha klädmaterial sammet

Det finns endast 2 användningsområden för sammet. Det ena är om du är en rappare som prompt ska skämma ut sig i världens fulaste kläder när du representerar orten. Det andra är sammetskavajen.

Sammetskavajen är ett statementplagg som faktiskt kan vara riktigt snyggt när det bärs upp rätt, och i rätt sammanhang så klart. Sammetskavajen bärs generellt sett på propra tillställningar, gärna tillsammans med en fluga. För att bära upp den snyggt så gäller samma regler som alltid, färgmatcha rätt och tänk på passformen!

3: Silke

matcha klädmaterial silke

Ett klassisk feminint material som nådde en helt ny målgrupp i oss män tack vare filmen Drive med Ryan Gosling i huvudrollen. Hans skorpionprydda silkesjacka blev ett av de mest kända klädesplaggen i filmhistorien och öppnade upp för en helt ny typ av manligt plagg, nämligen silkesbomberjackan.

Man ser dock väldigt sällan jackor i rent silke, generellt sätt är det en bomulls-silkes-blandning, vilket gör att priset blir lite mer rimligt och jackan mer bekväm.

Utöver den här typen av jacka (kallad souvenir jacket på Engelska) så hör silke bara hemma i bröstnäsdukar, slipsar och på kavajslagen på en smoking. Så försök dig inte på silkesskjortor, man ser bara ut som en Colombiansk gangster på 80-talet.

4: Manchester

matcha klädmaterial manchester

”Gubbkläder” är troligtvis det första du kommer att tänka på, och jag kan inte annat än att hålla med. Manchester är ett material som bara är snyggt när det trendar, vilket det gör några år här och där. När det inte är trendigt så är det helt enkelt inte snyggt. Så du gör bäst i att helt enkelt undvika det. Ett kort och koncist råd.

Om manchester är trendigt när du läser detta så är det bara några få saker du ska tänka på för att bära upp det så snyggt som möjligt:

  • Manchester är snyggast när det bärs på höst och vinter
  • De enda färgerna som egentligen är snygga är burgundy, mörkbrun, marinblå och mörkgrå
  • Tänk på passformen lite extra. Plagg i manchester har nämligen en tendens att ha väldigt dålig passform, även om storleken är rätt

5: Tweed

matcha klädmaterial tweed

Det kan vara svårt att bära upp tweed utan att du ser ut som en Engelsk godsherre som precis avnjutit sitt afternoon tea och är på väg ut på promenad med dina två hundar.

När man hör ordet ”tweed” så tänker de flesta oftast på någon form av brun-grön-orange-rutigt tyg. Vilket så klart är det vanligaste. Men det finns även helbrunt, helgrönt och grått tweedtyg.
Men tänker vi på det bruna-gröna eller brun-orangea tyget så kan det vara svårt att bära upp snyggt. Det du vill undvika är att din outfit ser allt för tung och mörk ut. Så begränsa dig till ett plagg med tweed. Och bär något ljusare plagg i övrigt.

Ute efter lite nya kläder?

Behöver du utöka din garderob med nya kläder? Kolla då in Oscar Jacobson, Arket och Asos, där hittar du något för alla stilar!

Sammanfattningsvis

  1. Ska du bära linne så är passformen extra viktig
  2. Sammet hör bara hemma i statement-kavajer på väldigt speciella tillställningar
  3. Silke hör bara hemma i slipsar, bröstnäsdukar och på kavajslagen på en smoking, samt i den så kallade souvenir-jackan så klart
  4. Manchester är bara snyggt när det är trendigt, och var försiktig med passformen. Av någon outgrundlig anledning så har manchesterplagg väldigt dålig passform, även om du hittat rätt storlek
  5. För att din outfit inte ska bli för mörk och tung så bör du begränsa dig till ett plagg i tweed åt gången.

Lycka till med dina outfits!

Föregående artikelFörenkla Livet Med En Snygg Smartwatch – Finns Fler Än Du Tror
Nästa artikelFörbered Inför Sommarens Grillkvällar Redan Nu!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.