Skor av hög kvalité är alltid intressant…

Förra året var ett guldår för exklusiva herrskor, de randsydda skorna blev något gemene man pratade om och skorna var definitivt årets huvudfokus när det gäller herrmode.

Meermin är ett av de allra mest hypade skoföretagen när det gäller herrskor av hög kvalité, då främst randsydda skor. Vi ville undersöka hypen närmare och gjorde därför slag i saken och åkte till Madrid!

Kort om Meermin

Har ni koll på Meermin så känner ni säkert redan till historien, men i korthet är Meermin är ett familjeägt skoföretag med sina rötter på Mallorca. Företaget bildades 2001 av personer från familjen Albaladejo, dvs. samma familj som sedan tidigare ligger bakom det betydlig mer kända, spanska skomärket Carmina. Det ska dock påpekas att det är olika personer inom familjen som ligger bakom de båda märkena och att det inte föreligger några andra kopplingar utöver själva släktskapet.

exklusiva-herrskor-meermin-randsydda
Entrén till Meermins stilrena butik i Madrid

Vad gör Meermin unikt?

Vad beror då hypen om detta skoföretag på?
Hypen beror kort och gott på att de erbjuder randsydda skor till en bråkdel av priset gentemot etablerade skoföretag. Ett par skor från Meermin kostar från ca 1500 kr.

Vad är då hemligheten?
Företaget har gått ett steg längre i sitt försök att sänka sina produktionskostnader. Meermin har enbart 2 butiker (en iMadrid och en i Tokyo), majoriteten av deras försäljning är alltså genom beställningar via deras hemsida, vilket sänker personal och lokalkostnader. Dessutom tillverkas skorna (under strikt övervakning) i dess fabrik i Kina. En sista finish sker dock i Spanien innan skorna levereras till kund. Den något elaksinnade ser dock detta enbart som ett knep för att få sätta en ”made in Spain”-stämpel på skorna.

exklusiva-herrskor-randsydda
Rad på rad med klassiska läderskor

Problem med leveranserna

Enligt flera kommentarer på Meermins beställningstjänst så har det, åtminstone tidigare, varit stora problem med länga väntetider. Dels genom att man inte fått något svar alls på ställda frågor och dels att det varit långa leveranstider, upp till 2-3 månader. Eftersom vi tog oss tid att besöka en av deras fysiska butiker så vet vi tyvärr inte så mycket om hur leveranstiderna ser ut i dagsläget. När vi frågar butiksbiträdet om leveranstiderna berättar han bara att skorna i normalfallet levereras mellan 4-6 veckor.

randsydda-herrskor-skinn
Butiken är en trevlig kombination av sobert trä och läder

Skorna

Meermin har i huvudsak två olika linjer, dels deras Classic Collection och dels deras Linea Maestro. Standardlinjen Classic Collection kostar från 140 Euro medan Linea Maestro ligger mellan 260-360 Euro. Det finns även en s.k. MTO (made to order) service, vilket kan vara nödvändigt då vissa modeller enbart tillverkas på vissa läster. Nedan följer en bild över samtliga åtta läster som erbjuds.

meermin-mallorca-randsydda-herrskor
Meermins 8 läster

Väl på plats köpte vi två par skor, ett par från standardlinjen Classic Collection och ett par från Linea Maestro-linjen. Skorna levereras i en brun kartong och med skopåsar dock utan skoblock vilka tyvärr inte heller fanns till försäljning i köpt storlek i deras butik. Något märklig så är det dock bara till skorna från Linea Maestro-linjen som det medföljer två skopåsar och enbart en till Classic Collection. Det är lite märkligt att det bara medföljer en skopåse då det tar bort lite av syftet med dessa, å andra sidan ligger det väl i linje med att dra in på kostnaderna.

Vi köpte ett par Oxford Suede på lästen Hiro i standardlinjen Classic Collection samt ett par bruna Oxford Brogues på lästen Olfe i Linea Maestro-linjen. Anledningen till att det blev just dessa två beror främst på att vi vill testa två väldigt olika skor, då det är stora skillnader mellan de båda.

Classic Collection

  • Typ: Suede/mocka
  • Konstruktion: Goodyear randsydd (randsydda med maskin)
  • Läst: Hiro
  • Sula: Gummi (dubbel)
  • Pris: 160 euro
randsydda-herrskor-mocka
Oxford Suede

Linea Maestro

  • Typ: Skinn
  • Konstruktion: Handrandsydd
  • Läst: Olfe
  • Sula: Läder
  • Pris: 260 euro
randsydda-skor-herr
Oxford Brogues

Av tidsskäl har vi naturligtvis inte hunnit testa dessa mer än initialt. Det första intrycket är dock mycket lovande.
Slutligen kan konstateras att Meermin är ett mycket prisvärt alternativ när det gäller randsydda skor, ett segment där de konkurrerar med etablerade skoföretag som t.ex. Loake. Flera modeller är klart billigare än vad du kan hitta ett par Loake för i den vanliga handeln och håller mycket hög kvalité

randsydda-herrskor-meermin
Kvalité hela vägen från hylla till hand (eller fot egentligen), ett stort plus till alla företag som satsar på snygga påsar som utstrålar en känsla av kvalité

Vi får naturligtvis anledning att återkomma med en recension av dessa men i nuläget njuter vi bara av vårt senaste inköp. Vi kan dock enkelt konstatera att hypen för detta spanska skoföretag är klart befogad, så är du sugen på ett par riktigt sjysta skor så är Meermin definitivt ett bra alternativ.

För mer information se så är det bara att gå in på Meermins hemsida eller kolla in deras Tumblr.

Föregående artikelSkillnad mellan Pullups och Chins? – Här är det enkla svaret
Nästa artikel1000 år av gränsförändringar och krig
Jag skriver om Mat, Dryck och Resor. Jag uppskattar ett kraftigt rödvin och en tempererad pool.