Den anrika mexikanska soluppgången som friskar upp så härligt…

Tequila Sunrise är en sån klassisk, tropisk paraplydrink, en sån där drink som känns riktig festlig, även om den inte är speciellt svår att blanda.
Drinken blev extremt populär på 1970-talet när Mick Jagger (sångare i bandet Rollin Stones) började dricka den, och när bandet gav en av sina turnéer smeknamnet; ”The cocaine and Tequila Sunrise tour”.

Namnet kommer från hur drinken ser ut. Apelsinjuicen, Tequilan och Grenadinet har olika densitet (tyngd/tjocklek) så de skiktar sig när du försiktigt häller dem i ett glas utan att röra om.

Tequila Sunrise som vi känner till den idag uppstod på 1970-talet i Sausalito, i Kalifornien. Där var det en påhittig bartender som tweakade den gamla Tequila Sunrise, som sägs ha uppfunnits i Phoenix på 1930-talet. Det är dock oklart exakt vad den gamla versionen innehöll, och därför också vad som faktiskt ändrades på 70-talet. Kanske ändrades ingenting, utan det kanske bara var den där påhittiga bartendern som claimade drinken. Jag menar, varför inte?

Vad innehåller en Tequila Sunrise?

 • 6cl tequila
 • 2cl grenadine
 • Apelsinjuice
 • 1 skiva apelsin
 • Cocktailbär
 • Highballglas
 • Iskuber

Hur gör man en Tequila sunrise?

 1. Fyll ett highballglas med iskuber.
 2. Fyll på med tequila och apelsinjuice. Men rör inte om
 3. Tillsätt sedan Grenadine, fortfarande utan att röra om, detta ger den rätta ”soluppgångskänslan” då grenadinet sjunker till botten på glaset.
 4. Garnera med apelsinskiva och ett rött cocktailbär!

Tips! Byt ut apelsinjuicen mot limejuice så har du istället en Arizona sunrise!

Sugen på mer drinkar?

Kolla då in alla våra andra drinkar med Grenadin, den där tjocka, röda sirapen har ju en förmåga att göra allt ganska festligt och snyggt. Eller så kollar du in våra andra drinkar med apelsinjuice, om det är så att du föredrar fruktiga och friska drinkar.

Föregående artikelSan Francisco Sangaree – En Frisk Körsbärsfläkt Från Bay Area!
Nästa artikelThe Norman Mule – En Fransk Variant Av Den Ryska Klassikern
Jag skriver mest om drinkar och resor, men gästspelar även lite här och där med min kvinnliga vinkel på diverse manliga ämnen. Utöver det så är ligger fokus på ett sorglöst och härligt liv!