Så här gör du för att på bästa sätt kyla öl snabbt!

Att lägga ölen i frysen är oftast den klassiska metoden för att kyla den snabbt. Men det är långt ifrån det snabbaste sättet, nej det finns en mycket bättre metod!

Det snabbaste sättet att kyla öl: Vatten + Is + Salt!

Lägg ölen i en hink/balja/badkar med kallt vatten och släng i is och salt. Saltet sänker vattnets fryspunkt, vilket gör att det inte fryser och på så vis kan det kyla bättre. Det här sättet låter dig sitta nära din öl och dessutom så riskerar du inte att ölen fryser helt. Det enda du behöver är alltså vatten, salt och is.

Hur vet man att det här är det här det snabbaste sättet att kyla öl på?

Mythbusters (vilka hjältar!) har testat ett flertal olika metoder för att se hur man på bästa sätt kan kyla öl snabbt. Deras slutsats är att vatten+is+salt är snabbast. Se även till att röra om i ”grytan” då och då så blir det kall öl snabbare.

Här nedanför ser du en lista över olika sätt som de testade att kyla öl snabbt på, och ungefär hur lång tid det tog för att kyla en 33 cl öl.

Olika sätt att kyla öl på, och deras ungefärliga tidsåtgång

  • Vatten + is + salt: ca 5 min
  • Vatten + is: ca 15 min
  • Frys: ca 25 min
  • Is: ca 30 min
  • Kylskåp: ca 45 min
kyla öl snabbt utan frys
Det bästa sättet att kyla öl snabbt!

Finns det andra sätt?

Om du inte har tillgång till en balja och/eller is så är det näst bästa sättet att kyla öl snabbt på att vira in ölen i papper, blöta paketet och sedan lägga det i frysen. Man använder här samma princip som i ovanstående metod, men det går något långsammare.

Så här gör du för att kyla öl snabbt i frysen:

  1. Vira in ölen i papper
  2. Skölj den under kranen och blöt den ordentligt
  3. Lägg ölen i frysen
  4. Varsågod, kall öl på 10 minuter!

Varför fungerar de här metoderna?

Att kyla något handlar inte om att tillsätta kyla, utan om att leda bort värme. Det är därför det går snabbast att kyla något med hjälp av vatten, eftersom det leder bort värme snabbare än luft.

Ett bra exempel på detta fenomen är jämföra känslan av att bada i 16 grader varmt vatten med att stå ute när det är 16 grader varmt. När fryser du mest?

Sammanfattningsvis

Det snabbaste sättet att kyla öl på är att lägga ölen i en hink tillsammans med vatten, is och salt. Saltet sänker vattnets fryspunkt, vilket betyder att vattnet kan bli kallare utan att frysa. Detta gör att vattnet hela tiden kan ha maximal kontakt med ölen, och på så sätt kyla den så snabbt som möjligt.

Föregående artikelThe Hobbit: The Battle of five armies trailer!
Nästa artikel13 Anledningar till varför du borde vilja stå upp och jobba!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.