Allt du behöver veta om den trendiga orangea roten

På senare år har sötpotatis blivit riktigt populärt, särskilt bland alla tränings- och hälsointresserade, efersom den orangea roten inte bara är jäkligt god, utan även riktigt nyttig.

Man tror att sötpotatis har odlats i över 5000 år, och den importerades faktiskt till Europa långt innan den vanliga potatisen. Så sötpotatis är långt ifrån nytt, det är bara vi här i norden som inte haft någon koll tidigare.
Men det skall vi ändra på, här är mer eller mindre allt du behöver känna till om sötpotatis!

Är det nyttigt med sötpotatis?

Till att börja med så måste man inse att ”Nyttig” är en relativ term. Kollar man på potatis ur ett LCHF-perspektiv så är den självklart inte nyttig, men personligen så tror jag inte på dieter som lutar väldigt hårt åt ett eller annat håll. Jag är övertygad om att en varierad kost utan sånt som man vet är skräp (överdrivet med socker/fett, för mycket salt osv.) är både det lättaste att hålla sig till, och det som är nyttigast i längden.

Åter till sötpotatisen

Både vanliga potatis och sötpotatis mättar bra och innehåller relativt få kalorier. Tittar man på näringsinnehållet (kolhydrater, protein och fett) så skiljer sig inte sötpotatis och potatis inte särskilt mycket. Sötpotatisens fördel är dock att den är full med antioxidanter, C- och E-vitamin samt innehåller betakaroten och mineraler som kalium, järn och koppar. Dessutom är sötpotatis rik på fibrer vilket är positivt för matsmältningen vilket förhindrar och lindrar förstoppning, något som i vissa fall kan leda till tjocktarmscancer.

Måste man skala sötpotatis?

Skalet i sig är inte skadligt på något sätt, så man behöver inte skala sötpotatis om man inte vill. Dock så är skalet väldigt mycket segare och svårare att äta än vanliga klassiskt potatisskal.

Hur tillagar man sötpotatis enklast?

Här är ett litet lifehack som inte alla känner till. Det här är alltså ett tips på hur man tillagar sötpotatis så enkelt som möjligt, det är självklart inte det enda sättet.

Sötpotatis i micron!

Ja, det går faktiskt att micra sötpotatis och få den riktigt bra. Gör bara så här:

  1. Hug en normalstor sötpotatis med en gaffel så att det blir små hål runt hela (hugg ca 20-40 gånger)
  2. 2: Vira in potatisen i hushållspapper
  3. 3: Micra den på hög effekt i ca 10 minuter

När den känns mjuk och go så är det klar, och smakar fantastiskt bra. Perfekt för en snabb och enkel lunch!

Föregående artikelMatcha Bomberjackan Så Här – 2 Stilar Som Håller!
Nästa artikelSe Till Att Åka På Motorcykelsemester Till De Här 3 Platserna!
Jag skriver mest om drinkar och resor, men gästspelar även lite här och där med min kvinnliga vinkel på diverse manliga ämnen. Utöver det så är ligger fokus på ett sorglöst och härligt liv!