Varför bränner chili i munnen och varför svider wasabi i näsan?

Man stöter ofta på stark mat, men det kanske inte är lika ofta som man ställer sig själv frågan ”Varför bränner stark mat?”. Men oroa dig inte, här får du svaret serverat!

Hjärnan tror att det brinner

I grund och botten så handlar det om att ämnena som finns i stark mat (t.ex.chili och wasabi) aktiverar en specifik typ av receptorer i munnen. Det här är samma sorts receptorer som aktiveras av extrem hetta och de finns över hela kroppen.
Kort sagt så tror din hjärna att det faktiskt är varmt i munnen. Det är därför man ofta börjar svettas och snörvla när man äter stark mat, kroppen försöker helt enkelt kyla ned sig.

Styrkan mäts i Scoville

Scoville är ett mått som berättar hur mycket något måste spädas ut för att det inte längre skall kännas av av en människa. En grön paprika ligger på 0 Scoville och Tabasco ligger mellan 1900 och 2400. Den starkaste typen av chili når upp till hela 2 miljoner på Scovilleskalan, något man gärna undviker att få på tungan.

Här är en video som går in på djupet för att försöka besvara frågan varför bränner stark mat.

Varför bränner stark mat?

Föregående artikel1000 år av gränsförändringar och krig
Nästa artikelRosa och Grått – En fantastisk färgkombination
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.