Varför bränner stark mat? – Vetenskapen bakom kryddstark mat

6223
Varför bränner stark mat?
Varför bränner stark mat?

Gratis Nyhetsbrev!

Signa upp dig på vårt gratis nyhetsbrev så får du det bästa från veckan som gått, rätt i din inkorg varje fredag!

Varför bränner chili i munnen och varför svider wasabi i näsan?

Man stöter ofta på stark mat, men det kanske inte är lika ofta som man ställer sig själv frågan ”Varför bränner stark mat?”. Men oroa dig inte, här får du svaret serverat!

Hjärnan tror att det brinner

I grund och botten så handlar det om att ämnena som finns i stark mat (t.ex.chili och wasabi) aktiverar en specifik typ av receptorer i munnen. Det här är samma sorts receptorer som aktiveras av extrem hetta och de finns över hela kroppen.
Kort sagt så tror din hjärna att det faktiskt är varmt i munnen. Det är därför man ofta börjar svettas och snörvla när man äter stark mat, kroppen försöker helt enkelt kyla ned sig.

Styrkan mäts i Scoville

Scoville är ett mått som berättar hur mycket något måste spädas ut för att det inte längre skall kännas av av en människa. En grön paprika ligger på 0 Scoville och Tabasco ligger mellan 1900 och 2400. Den starkaste typen av chili når upp till hela 2 miljoner på Scovilleskalan, något man gärna undviker att få på tungan.

Här är en video som går in på djupet för att försöka besvara frågan varför bränner stark mat.

Varför bränner stark mat?