Hur Skyddar Man Sig Mot Hajar – Om Quint Fick Säga Sitt

Dun – dun – dun… Okej, jag medger att det låter bättre i mitt huvud än i skrift. Men har du sett Steven Spielbergs kritikerrosade Hajen så vet du vad jag pratar om. I filmen får du lära dig en hel del knep från Quint, den något ilskna fiskaren, om hur man kan skydda sig mot hajar.

Men du kanske tänker: ”Hur skyddar man sig mot hajar i svenska vatten?” ”Behövs det?”

Låt oss friska upp våra marina kunskaper en aning. Den största hajen i kan förekomma i svenska vatten, då främst Kattegatt, är Brugd. Det är en av världens största fiskar som kan bli upp till 15 meter och väga åtta ton. Dock är den utpräglad planktonätare – inget att oroa sig för, alltså. Det finns också andra mindre betydande (för livet) hajar som Sillhaj och Pigghaj. Inte helt ofarliga, den första kan bli upp till sex meter, medan den andra har ett nervgift.

Annat är det med Håkäringen som istället är en glupsk köttätare som gärna mumsar på sälar eller mindre valar. Den blir upp till 8 meter och väger ett ton. Fynd har även visat att den äter kadaver, bland annat har halva kroppen av en drunknad människa påträffats. Människa finns därför på menyn.

Dessutom är vi svenskar ett väldigt berest folk varpå vi gärna besöker exotiska platser där betydligt mer aggressiva hajar jagar.

Således bör du veta hur man kan skydda sig emot hajar.
Här är en komplett lista över de viktigaste metoderna för att skydda sig emot hajar. Läs och låt det sjunka in.

1: Var Uppmärksam På Varningar

Om du är på en badort där haj-attacker tidigare har förekommit står det ofta skyltat att så är fallet. Det vill säga om hajar är förekommande i närheten av stranden bör det vara skyltat. Du ska dock inte förutsätta att vattnet är säkert bara för att det inte är skyltat.

hur skyddar man sig mot hajar
Tillsammans med Vithajen och Tjurhajen toppar Tigerhajen listan över världens farligaste hajar

2: Bär Rätt Klädsel

Hajar, precis som andra vattenlevande djur, drar sig till glänsande eller skinande objekt och blir nyfikna. Bär hellre badkläder, surfdräkt eller våtdräkt som är av mörkare material.

3: Var Uppmärksam

Om du dyker eller simmar en bit från kusten och ser en haj eller vad du tror kan vara en, släpp då inte hajen ur sikte. Håll ögonen på hajen medan du simmar in mot land eller tills den försvunnit undan. Du vet aldrig om den dyker upp bakom dig.

4: Undvik Att Skvätta Och Stänka

För att skydda sig mot hajar är det lämpligt att undvika skvätt och stänk. Att koka kaffe eller sprattla med benen bör du vänta med tills poolen. Hajar är nyfikna djur och lockas av ditt plaskande.

5: Lär Dig Om Hajar

Alla hajar är inte farliga och det är främst vithaj, tigerhaj och tjurhaj som står för medparten av dödsfall. Därför bör du alltid upplysa dig om vilka hajar som kan tänkas finnas i de vatten du ska besöka. Tänk på att du ses som en inkräktare i deras hemmiljö. Ska man skydda sig mot hajar bör man också veta vad man egentligen skyddar sig emot.

Skydda sig mot hajar tjurhaj
Tjurhajen är en av de absolut farligaste hajarterna, just eftersom den lever relativt nära människor. Bildkälla

6: Hajar Är Köttätare

Vilket också är den uppenbara anledning till varför du inte ska bada med ett öppet sår om du vill skydda dig mot hajar.

7: Grumligt Vatten Är Hajvatten

Kanaler, hamnar eller branta bottensluttningar eller områden där vattenflödet är stort är vatten som du bör undvika. Hajar är mer troliga att söka föda i dessa vatten.

8: Håll Ihop

Är ni en grupp som dyker, badar eller surfar och ni ser en haj, upplys varandra om hajens närvaro dra er in till land och håll ihop. Hajar attackerar oftast ensamma individer och om ni splittras är risken större för en olycka.

Det är vanligt att hajar kan närma sig dykare, men dem gör det oftast av ren nyfikenhet. Behåll ditt lugn och håll ögonen på hajen. En haj som visar aggression simmar ofta från sida till sida med ryggfenan spänd.

Det finns tips om att slå hajen på dess gälar, nos och ögon men att skydda sig från 6 meter tänder, under vatten, känns sådär. Det är hursomhelst fler människor som dör av Champagnekorkar varje år än hajar – säkrare att spara till Florida-resan än att korka upp flaskan.

Föregående artikelUttråkat Nyhetsankare Kör Sitt Eget Race – SVT Spårar Ur Helt Enkelt
Nästa artikelHur Står Du Dig I Vår Armhävningsutmaning?
"If you need a friend, get a dog". Ibland citerar jag fiktiva personer, ibland skriver jag om dem. Men för det mesta är det en lögn. När jag inte unnar mig en India Ale från Nils Oscar på "bästkusten" läser jag om sådant som intresserar mig. Jag önskar jag kunde säga att jag alltid är objektiv. Men det vore två lögner i samma bio. Det värsta som finns? När personer säger "enligt min åsikt" - Jag vet att det är din åsikt, det är du som säger det."