Den nya generationens iPhone har en hel del härliga nyheter, även om det verkar vara ”samma gamla”

I Slutet av september föddes iPhone 6 i en storslagen release. Men varje gång en ny iPhone kommer så säger alla ”haters” alltid samma sak:

”Ähh, det är ju ingen skillnad, samma gamla iPhone, bara lite större minne/skärm/kamera”

Ligger det något i det?
Inte i min mening. Det är som sagt bara alla ”haters” som säger så, folk som är intresserade av telefoner och användarvänliga prylar (främst användarvänliga prylar) vet dock att det är betydligt större skillnad än vad man kanske först tror.

Ett bra exempel är uppdateringen från iPhone 5 till 5s, kanske en av de mest kritiserade uppgraderingarna. Ett av tillskotten i iPhone 5s var hälsocentret och rörelsesensorn (den som känner steg och hastighet, inte gyron som känner vilket läge telefonen är i).

Hälsoappen är kanske inte någon grandios uppfinning, men det den lägger grunden för är faktikt ganska coolt. Eftersom den kan kopplas ihop med mängder av andra appar så är möjligheterna oändliga. T.ex. kan du få in näringsinformation, träning och annan hälsodata. Så om något år kanske vi har en egen liten PT i fickan, individuellt anpassad och allt.

Det är den här sortens tillskott som gör att Apple ligger i framkant precis hela tiden. De tänker både detaljer och i stora drag, vilket gör att helheten blir riktigt bra, och användarens känsla kanon!

Så om du är den typen som vägrar inse genialiteten i Apples produkter så får du gärna sluta läsa nu.
Det är inte så att jag är 100% insnöad på Apple, och idiotförklarar allt annat, verkligen inte, men det är väldigt få företag som är lika bra på att skapa produkter och tjänster som känns så genomtänkta och användarvänliga.

Men efter lite raljerande……. Här är vår iPhone 6 recension!

Skärmen

Det jag först lade märke till när jag startade telefonen var skärmen. Den högre upplösningen (Upp till 1334×750 från 1136×640) gör den oerhört skarp. Skärmen har även bättre kontrast, alltså skillnaden mellan vit och svart, detta gör att färgåtergivningen är enastående. Slutligen så är den självklart också större, alla dessa 3 uppgraderingar gjorde mig nästan lite överraskad, min första tanke när jag såg skärmen var att det måste vara en dummy-telefon, informationen på skärmen såg mer ut som ett fotografi än en display, så äkta såg det ut.

iphone 6 färger
Skärmen i iPhone 6 är så skarp och färgerna så klara att den mer ser ut som verkligheten än en skärm

Kameran

Precis som vanligt så är kameran uppgraderad. Den här gången med den nya funktionen ”Focus pixels” som ger snabbare autofokus och allmänt klarare bilder. Skillnaden är definitivt märkbar om man jämför iPhone 5s, både rent smidighetsmässigt och i bilderna.

En annan ny funktion är att du nu kan du öka ljusinsläppet manuellt när du tar en bild. En jäkligt nice funktion som gör att man nu slipper hålla på och toucha på skärmen och fokusera på olika områden för att få till optimalt ljus, nu ställer du bara in det genom att toucha skärmen och sedan dra fingret uppåt eller nedåt. Tack vare detta så blir det helt enkelt lättare att ta riktigt bra bilder.

För att demonstrera den nya kameran, och hulken-kraften i den så har jag lagt in ett panoramafoto jag tog i Berkely Kalifornien tidigare i Oktober här nedanför. Kort sagt, imponerande!

iphone 6 panorama
Kameran i iPhone 6 imponerar!

Video

Den nya kameran förbättrar slow motion-läget och gör det möjligt att filma i 240 bilder per sekund, alltså upp från iPhone 5s'ens 120 bilder per sekund.

Vanlig video har också fått lite kärlek. Nu kan du filma i 60 bilder per sekund, (upp från iPhone 5s som körde i 30) vilket gör att videorna känns riktigt äkta, nästan lite obehagligt äkta.

Focus pixles, Apples nya autofokus-funktion är  närvarande även när du filmar. Med Focus pixles behöver du knappt fokusera manuellt, kamerans mjukvara sköter allt det där själv. Den enda gången du behöver toucha skärmen för att fokusera är när du går in riktigt nära och filmar.

Flytet

Som alltid är flytet i telefonen fantastiskt. Det går snabbt, smidigt och väldigt mjukt att öppna och skifta mellan appar. Det har alltid varit svårt att beskriva varför iPhonenen känns så härlig att använda, men det är just flytet som gör det. Så om varken kameran, skärmen eller app-biblioteket lockar dig så bör du i alla fall tänka lite extra på det härliga flytet!

Känslan

Den nya designen gör telefonen mjuk och bekväm att hålla i. De rundade kanterna minimerar även risken att få fula fyrkantiga märken på jeansen, något jag kan tänka mig att en hel del har efterfrågat ett tag nu.

iPhone 6 är tunn, riktigt tunn, faktiskt lite för tunn för min smak och jag känner att ett läderskal är ett måste för att få en skön känsla av kontroll och grepp. Men med skalet på så sitter den som ett smäck!

Tangentbordet!

Något som förbättrar känslan markant, och därför förtjänar ett eget litet stycke, är det nya tangentbordet.
I 2 års tid svor jag dagligen över att jag konstant skrev fel på telefonen, på grund av det alldeles för tighta tangentbordet. Nu slipper jag känslan av att vilja skrika könsord på tunnelbanan tack vare ett långt mycket mer användarvänligt tangetbord.

iPhone 6 tangentbord
Tangentbordet i iPhone 6 gör att man slipper kasta ur sig könsord på tunnelbanan!

Slutligen

Apple gör det igen! Det kanske låter som en köpt klyscha, men det är det faktiskt inte. Att de en gång på gång lyckas släppa den mest bekväma, välpresterande och användarvänliga smartphonen är ett konststycke som gör Apple unikt.

iPhone 6 är utan tvekan den bästa iPhonen hitintills och jag ser verkligen fram emot när appar och spel verkligen optimeras för den nya prestandan.
Är du i behov av en ny telefon, och antingen har ett obundet abonnemang, eller en stor säck pengar hemma, så kan jag inte annat än rekommendera iPhone 6, det är ett solklart köp!

Köp iPhone 6 i grå, vit eller guld på CDON.com

ÖVERSIKT
Design
9,5
Användbarhet
10
Prestanda
9,5
Funktioner
9,5
Föregående artikel4 Knep Som Hjälper Dig Undvika Jetlag!
Nästa artikelHur hinner man med allt? 4 Seriösa tips som ger dig mer tid!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.
iphone-6-recension<h3>Vi gillar:</h3> Känslan, prestandan, videostabilisatorn och skärmen! <h3>Vi ogillar:</h3> Den är lite för lätt, och lite för tunn, samt priset, det är jäkligt mycket pengar