Apples event från den 22a Oktober, enkelt sammanfattat

Den senaste tiden har Apple hållit i rätt många event, ett i Juni där de presenterade iOS 7, ett i September där de lanserade iOS 7 och presenterade iPhone 5s, och så ett nu, idag där de presenterade iPad Air och lanserade OS X Maverick

iPad Air

Den 5e generationens iPad var kvällens huvudnummer. En i min mening väldigt trist presentation. iPad Air (5e generationens iPad) är något tunnare än den nuvarande iPaden, lite lättare men så klart med en hel del uppgraderad hårdvara. Enligt Apple är prestandan dubbelt mot tidigare modell. Visst är förbättrad prestanda en positiv nyhet, men för att vara det tredje eventet på 5 månader så var det ett väldigt platt huvudnummer. Samma ”gamla” iPad, lite lättare.

iPad Air lanseras den 1 November över hela världen. I samband med releasen så kommer Apple sluta sälja 4e generationens iPad. Däremot kommer den två år gamla iPad 2 att finnas kvar för försäljning. Precis som de gjorde i samband med releasen av iPhone 5s med andra ord. Priserna kommer vara desamma som de alltid varit, ca 4500kr för 16gb Wifi, och ca 5500kr för 16gb LTE/3G.

Läs mer här för komplett information om iPad Air.

iPad Air
Tunnare, lättare men med samma höga upplösning.

OS X Maverick

En betydligt mycket roligare överraskning är att OS X Maverick släppts redan idag, och dessutom helt gratis! Så längde du har en Mac som är från 2007 eller nyare så bör du alltså kunna ladda ned din uppdatering ikväll.

OS X Maverick presenterades på Apples event i Juni, där de även presenterade iOS 7.

Bland nyheterna hittar vi bland annat:

  • Bättre batteritid tack var en ny funktion kallad 'Nap'.
  • Snabbare laddningstider tack vare bättre minneskompression.
  • Sekundär skärm via Airplay, inte endast skärmdubblering! Detta låter användare ha olika fönster och olika information på en Airplay-display och datorns skärm.
  • Apple Maps, Apples konkurrent till Google Maps som vi hittar på våra iOS-enheter, nu i datorn.
  • Förbättrat notifikationssystem, du behöver alltså inte längre stänga ned en öppen app för att uppdatera notifikationerna kopplade till den.

Läs mer här för en komplett lista med förbättringar och nyheter.

OS-X-Maverick
En utav nyheterna i OS X Maverick är Apple Maps, en karttjänst som förbättras enormt sedan sin katastrofala release förra året.

Releasedatum för Mac Pro, Nya Macbooks, iPad Mini får Retinaskärm

Utöver de redan nämnda nyheterna så kom Apple även med information kring releasen av Mac Pro, vilken förväntas börja säljas innan årets slut och kosta 2999$.

Nya Macbooks presenterades, med uppdaterad prestanda, inget spektakulärt, de vanliga uppgraderingarna.

Slutligen så får även iPad Mini Retinaskärm.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så var det ett fattigt event. Apple har i min mening allt för många event. Deras största styrka rent historiskt har i min mening varit deras kraftfulla släpp. När de väl släppt något så har det alltid varit något substantiellt. Detta är det tredje eventet på 5 månader, där det enda någorlunda storslagna som presenterats är iOS 7.

Långsamt så verkar Apple degenerera sig ned till Samsungs nivå som släpper prylar höger och vänster, utan att något känns nytt, storslaget eller egentligen intressant.

Jag ser dock fram emot att uppdatera till OS X Maverick och prova den nya Airplay-funktionen och se om Notifikationerna äntligen fungerar normalt.

Föregående artikelEnorma såpbubblor sprängs i slow motion
Nästa artikelInspirerande citat på ämnet kapacitet och ambition
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.