Inom reklam pratar man ibland om 'Flat design' och 'Skeuomorphic design', men vad är det? Och varför bör du veta något om det?

I sommar kommer hela den visuella delen av iOS (systemet som iPhone, iPad och iPod bygger på) att göras om, det är Sir Jonathan Ive som ansvarar för det enorma ansiktslyft det spås att bli. Det är här Flat kontra Skeuomorphic kommer in i bilden, många experter på ämnet är rätt så säkra på att iOS kommer att göras om till Flat design, till skillnad från den nuvarande -designen som är 'Skeuomorphic'. skeuomorphic

Vad är då skillnaden? Flat betyder självklart 'platt' och syftar på en design som på ett enkelt och tydligt sätt förmedlar funktionen, utan en massa ”lull lull”. Skeumorphic å andra sidan syftar på motsatsen, att försöka efterlikna det den fysiska motsvarigheten så mycket som möjligt, här nedan ser du två exempel:

Skillnaden mellan Flat och Skeuomorphic design

Flat Design
Flat design förmedlar på ett enkelt sätt funktionen.

Flat design - Exempel
Flat design – Exempel

Skeuomorphic design
Skeuomorphic design lägger stor fokus vid designen och att få funktionen, knappen eller föremålet att se ”äkta ut”.

Skeuomorphic design - Exempel
Skeuomorphic design – Exempel

 

Vad har det här med mig att göra?
Att vara allmänbildad är en stor del av att vara man, och att vara allmänbildad är alltid relativt, det handlar om att veta mer än snittet. När iOS omdesignas så kommer det bli en snackis och folk kommer diskutera den nya designen,  är det inte mycket mer än att läsa den här korta artikeln som krävs för att veta mer än snittet om Flat kontra Skeuomorphic.

Föregående artikelMinimalistiskt iPhone-stativ
Nästa artikelEton Shirts slår upp portarna på webben
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.