Få mer gjort i hemmakontoret…

Att arbeta hemifrån är frihet under ansvar. Detta kan vara både härligt men samtidigt också emellanåt frustrerande i och med att det är lätt mista ens fokus med mycket som kan distrahera. I denna artikel presenteras 5 tips på hur du kan hitta och behålla ditt fokus när du arbetar där hemma.

1. Viktigt med fasta arbetstider

Precis som när man arbetar på kontor så är det väldigt viktigt att ha fasta arbetstider när man arbetar hemifrån. Utan fasta arbetstider så flyter vardagen samman och då blir både arbetstid och familjetid lidande. Under arbetstiden så skall 100 procent av ditt fokus ligga på arbetet. Du skall exempelvis undvika distraherande sociala medier under arbetstiden. Du blir mycket mer effektiv när du är fokuserad och när du stänger av arbetsdatorn för dagen så kan du koppla av med ett gott samvete. Det är också väldigt viktigt att du helt kopplar bort arbetet när du umgås med familj och vänner. Fasta tider för både arbete och familj ger dig med andra ord välbehövlig harmoni och struktur i din vardag.

2. Försök hitta ditt flow state

Flow state är när du lyckas komma in i ett djupt fokus där du är extremt produktiv. I flow state kan man få enorma mängder jobb gjort på kort tid, men tricket är att få hjärnan att komma in i rätt sinnesstämning, men det är faktiskt något du kan skynda på med hjälp av olika smarta knep. Här är några tips som kan hjälpa:

  • Dedikera olika platser till olika typer av uppgifter – Du vill försöka lära hjärnan att snabbt komma in i flow state, och det kan du uppnå om du alltid försöker göra samma typ av uppgift på en viss plats. Hjärnan lär sig då att den ska komma in ett visst ”mode” när den är på denna plats.
  • Lyssna på specifik musik när du jobbar – Du ska aldrig lyssna på musik med text när du jobbar, det distraherar bara. Precis som tipset här ovan så kan du lyssna på olika typer av musik för olika uppgifter, på så sätt så betingar du hjärnan ytterligare att förknippa vissa ljud (musiken) med ett visst tillstånd. Kombinerar du det med en dedikerad plats för uppgiften så kan du komma i flow state ännu snabbare.
  • Stäng av alla notifikationer – Det sägs att det tar upp till 20 minuter att hitta koncentrationen igen efter att man blivit störd. Därför vill du så klart minimera alla störande moment, så att du kan njuta av ett extremt produktivt flow state så länge som möjligt.

3. Ordentliga måltider och sömn

Våra hjärnor behöver energi för att vi skall kunna hålla koncentrationen uppe. Detta är speciellt viktigt när du arbetar hemma och saknar den kollegiala stimulerande interaktion som man normalt finner på den traditionella arbetsplatsen. Se därför till att få tillräckligt med sömn och äta ordentliga och näringsrika måltider som hjälper dig att koncentrera dig under längre arbetstider. Sömnen är oerhört viktigt för din hälsa och sömnbrist kan allvarligt skada din koncentrationsförmåga.

jobba i hemmakontor

4. Inrätta en arbetsplats i hemmet

Det är viktigt att du inrättar en dedikerad arbetsplats i ditt hem. Detta hjälper dig att behålla fokus och struktur kring ditt arbete. Som en extra bonus så undviker du att hela ditt hem förhandlas till ett kaotiskt och stökigt arbetskontor som underminerar familjefriden. En dedikerad arbetsplats hjälper dig med andra ord att skilja arbetslivet från privatlivet.

5. Regelbundna pauser och fysiska rörlighetsövningar

Det kan vara psykiskt krävande att fokusera på intensiva och komplexa arbetsuppgifter. Det är därför viktigt att du inte glömmer att hålla regelbundna pauser från arbetet under din arbetsdag där hemma. Hur ofta och hur långa pauserna är naturligtvis individuellt så hitta en balans mellan arbete och pauser som passar dig. Syftet med pauserna är att hjälpa dig att ladda dina mentala batterier så att du kan behålla ditt fokus på allehanda komplexa arbetsuppgifter.

Du riskerar ofta att bli stel i kroppen efter långvarigt arbete framför datorn. Detta gäller speciellt när du arbetar där hemma och inte rör dig fysiskt. Genom att regelbundet inkludera olika fysiska rörlighetsövningar i dina vardagsrutiner så skonar du både din kropp samtidigt som du behåller fokus och skärpan.

Slutsats

Det är viktigt att du har fasta arbetstider så att du får en struktur på din vardag och en förnuftig balans mellan ditt arbete och familjeliv. Vill du få mer gjort på kort tid så måste du hitta ditt flow state. Kom också ihåg att vi människor inte är robotar så glöm inte att hålla regelbundna pauser och gå regelbundet ut på promenader på förmiddagen och eftermiddagen. Regelbunden sömn, ordentliga måltider och en dedikerad arbetsplats är andra viktiga faktorer som hjälper dig att behålla arbetsfokus i hemmet. Man blir lätt stel i kroppen av att arbeta många timmar framför kroppen så kom ihåg att regelbundet göra olika fysiska sträckövningar så att du håller dig i form.

Föregående artikel7 Tips För Att Komma Igång Med Daytrading
Nästa artikelSegla I Kroatien Med Skeppare Och Kock – Bästa Tänkbara Semestern!
Manlighet är ett jäkligt intressant ämne, vad är manlighet? hur blir man manlig? vad är omanligt? Djupa frågor... Men jag är inte bara djup som en Kent-låt från 2001, andra saker som intresserar mig är öl, roliga Youtubeklipp och solglasögon. Mycket nöje!