Alla som tränar regelbundet vet att det är en skön känsla efteråt, men varför?

Att motion och träning gör oss glada är ingen nyhet, och om det kommer som en nyhet för dig så får du nog söka in på komvux och plugga upp lite grundläggande sunt förnut. Men något som är intressant är just varför vi blir glada av att träna, vad är det som händer i hjärnan egentligen?

Här nedanför är en infographic från den gladhets-centrerade siten Happify.com. De har sammanställt en massa fakta som bland annat svarar på frågan: ”Varför blir man glad av att träna?”, och jag måste säga att de gör det riktigt bra, infographics har ibland en tendens att bli lite grötiga, men här serveras man med enkel, tydlig och intressant information på ett pedagogiskt sätt, applåd för det.

Kort om varför man blir glad av att träna

Det korta svaret är att när du tränar så ökar hjärnan produktionen av endorfiner, vårt egetproducerade ”lycko-knark”. Men det slutar inte där, träning sänker även nivåerna av stresshormonet cortisol som får oss att slappna av.
Så när du tränar så ger kroppen dig en känsla av lugn samtidigt som den släpper ut lite lycko-knark så du skall känna att det var värt det.

Hur mycket behöver man träna?

Här kommer det riktigt positiva, det räcker faktiskt med 30 minuter sammanhängande motion per dag. Du behöver alltså inte stå och slita i 2h på gymmet för att få de positiva effekterna, och en helt vanlig halvtimme har man ju över!

Varför blir man glad av att träna
”Varför blir man glad av att träna?”
VIAHappiy
Föregående artikelJa, det finns en world of warcraft dokumentär – Se den här!
Nästa artikelHär är 8 Tv-karaktärer som inte har råd att bo kvar
Jag skriver mest om drinkar och resor, men gästspelar även lite här och där med min kvinnliga vinkel på diverse manliga ämnen. Utöver det så är ligger fokus på ett sorglöst och härligt liv!