Sugen på att en gång för alla bli av med de där envisa, högst oönskade, hårstråna???

Då låter det som att du är en perfekt kandidat för permanent hårborttagning med laser. Men vad är det egentligen, och hur går det till?

I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta om permanent hårborttagning med laser. Vi kommer titta på klassiska områden att behandla, hur många behandlingar som behövs för ett bra resultat samt hur snabbt man ser resultat. Hoppas vi kan besvara alla frågor du kan tänkas ha!

Vad är permanent hårborttagning?

Få saker är så naturligt som hår på kroppen. Vi har hårsäckar över hela kroppen, förutom handflatorna och fotsulorna. Det medför att de flesta av oss har hår eller skägg där vi kanske inte skulle vilja ha det. Kanske i form av skägg som växer långt upp på kinderna, eller grova hårstrån på axlarna och rygg. Oavsett var du har oönskad hårväxt så kan du antingen hålla den trimmad hela tiden, genom att raka dig eller plocka bort stråna med en pincett. Men det är både tidskrävande och/eller smärtsamt. Här kommer permanent hårborttagning in i bilden. Genom att använda en slags laser, t.ex. typen Soprano Ice som anses som den bästa lasern på marknaden, kan man bränna bort hårsäckarna för alltid, permanent helt enkelt.

tappar skägg kala fläckar i skägget

Hur fungerar permanent hårborttagning med laser?

När du rakar dig så skär du av hårstråna eller skäggstråna. Successivt så växer håret ut igen, eftersom hårsäcken som de ”bor i” inte påverkas av att du rakat dig. Men hårborttagning med laser funkar ungefär tvärtom. Med hjälp av en maskin så skickar man ut en kraftig ljuspuls som pulserar i olika våglängder, och som hela tiden flyttar sig för att träffa hela hårsäckens yta. Ljuspulsen (lasern) träffar alltså inte strået i sig, utan hårsäcken som det växer ut ifrån. Samtidigt som maskinen bränner bort hårsäcken så jobbar den med att kyla ned huden på ytan, så att behandlingen ska vara både smärtfri och riskfri.

Hårsäckarna 3 faser

Det är också viktigt att känna till att alla hårsäckar har 3 olika stadier, eller faser, som de växlar mellan. Tillväxt-fasen, avstötnings-fasen och vilo-fasen. Hårsäckarna på din kropp är så klart inte 100% synkade, vilket innebär att alla hårsäckar inte är i avstötnings-fasen samtidigt, vilket hade varit rätt sjukt, för då hade du helt plötsligt tappat alla hårstrån på en gång.
När man tar bort hår med hjälp av laser så kan man endast behandla de hårsäckar som är i tillväxtfasen.

För vem passar det med permanent hårborttagning?

Hårborttagning med laser fungerar lite olika beroende på vilken metod/maskin som används. Vissa laserbehandlingar fungerar bara på mörka och grova hårstrån, eftersom pigmentet i dessa behövs för att leda ned lasern i hårsäckarna. Behandlingar gjorda med Soprano Ice (som vi nämnde ovan) är däremot effektiva på alla typer av hårstrån och alla färger. Oavsett var de sitter,  det kan vara i ansiktet, på ryggen, på axlarna eller på fötterna.

Vanliga områden för hårborttagning med laser

De vanligaste ställena att behandla med laser är:

  • Överdriven skäggväxt, t.ex. skägg som växer upp på kinderna
  • Axlarna
  • Ögonbryn som växer ihop
  • Ryggen
  • Öronen

Men man kan behandla vilka hårsäckar som helst på kroppen så oavsett var du har oönskad hårväxt så kan man behandla den.

permanent hårborttagning med laser ögonbryn

Behöver man förbereda sig inför en laser-behandling?

Området som ska behandlas ska rakas samma dag, eller kvällen innan. Det är också viktigt att du inte bleker, vaxar eller använder epilator på det område som ska behandlas, minst 6 veckor innan behandlingen. Anledningen till detta är att det annars blir svårt för lasern att få kontakt med hårsäcken.

Beroende på vilken metod man använder så kan man även behöva hålla sig borta från sol och brun-utan-sol-krämer några veckor innan behandlingen. Detta behöver du dock inte göra om behandlingen görs med tidigare nämnda ”Soprano Ice”, utan du kan lugnt boka in en behandling, oavsett sommar eller vinter.

Hur många behandlingar behövs det för ett permanent resultat?

Enligt hår- och hudkliniken Akacia Medical, som jobbat med permanent hårborttagning i över 10 år, så behövs det 6 – 8 behandlingar för ett bra resultat. Man bör även även vänta 4-8 veckor mellan varje behandling.

Efter laserbehandling, när ser man resultat?

Resultatet ser man delvis direkt efter behandlingen, men det krävs oftast mellan 6 – 8 behandlingar (med ca 4 – 8 veckors mellanrum mellan varje behandling) för att få ett riktigt bra resultat så kan man säga att det kan ta upp till 1 år från första behandlingstillfället tills dess att du ser ett mycket bra, och permanent resultat.

Men varför krävs det mer än en behandling?

Som vi nämnde ovan så kan man endast behandla de hårsäckar som är i tillväxt-fasen (hårets 3 faser: tillväxt, avstötning och vilo-fasen). Eftersom alla dina hårsäckar inte är är synkade, alltså inte i samma fas, så kan man inte få bort alla hårsäckar från det utvalda området med bara en behandling. Det är också vanligt, när man använder sig av laser för att ta bort hår permanent, att hårsäckar som är i vilo-stadie väcks till liv och går in i tillväxt-fasen. Detta gör att man kan uppfatta det som att man får mer hår efter behandlingen. Så är det så klart inte, utan det handlar endast om hårsäckar som varit i ”vilo-fasen” och som börjar växa. Därför är det viktigt att man gör ett flertal behandlingar, för att fånga alla hårstrån i området man vill rensa.

permanent hårborttagning

Sammanfattningsvis

Permanent hårborttagning med laser går till så att man med hjälp av en maskin skickar ut en kraftig ljuspuls med syfte att bränna bort hårsäckarna på de områden där man helt enkelt vill bli av med hårväxt. Maskinen kyler samtidigt ned ytan på huden för att behandlingen ska vara smärtfri och för att inga brännskador ska uppstå på hudens yta.

För att få ett riktigt bra resultat så krävs oftast 6 – 8 behandlingar, och man bör vänta 4 – 8 veckor mellan varje behandling. Det kan därför ta upp till 1 år innan man är klar med sin behandling.

Vanliga ställen att behandla med laser är:

  • Axlar
  • Rygg
  • Skägg
  • Ögonbryn
  • Rygg

Förhoppningsvis så känner du nu att fått svar på alla dina frågor om permanent hårborttagning med laser. Lycka till med eventuella behandlingar!

Föregående artikelMansförkylningen Är Ingen Myt – Så Besegrar Du Den!
Nästa artikelDrömtydning – Så Fungerar Det Att Tyda Drömmar!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.