4 Näringsämnen det är ”vanligt” att du får brist på

Näringsämnen är något vi alla behöver, så klart. Men problemet är att alla inte äter en tillräckligt varierad kost för att faktiskt få i sig allt de behöver. Men samtidigt så är det viktigt att vara lite källkritisk och förstå att ingen behöver alla de pillar som kosttillskott-tillverkarna försöker få oss att köpa. Man kan säga att det är lite av ett mellanting. Äter du bra mat och slutar larva dig så kommer du troligtvis inte behöva oroa dig för näringsbrist.

Men om man nu skulle ”larva sig”, eller av någon annan anledning inte få i sig, hur vet man om man har näringsbrist då?

Här är 4 näringsämnen som är rätt vanligt att man har brist på (vanligt i relation till hur ovanligt det är med näringsbrist) och de symptom du skall hålla utkik efter.

1. Kalcium

Kalcium är kritiskt för att vi skall kunna hålla skelettet starkt och för att vi skall kunna ha kontroll över våra muskler. Känner du dig ovanligt trött eller får muskelkramp lite väl ofta, då kan det vara läge att prova en lite kalcium-boost under en vecka eller två, för att se om det hjälper.

Hur får man i sig mer kalcium?

Lägg till mer mjölkprodukter till din diet, de är både rika på kalcium och jäkligt goda. Jag menar, vem gillar inte ost och yoghurt?

2. Järn

Utan järn kan inte kroppen producera röda blodkroppar som normalt. Utan tillräckligt med röda blodkroppar så kommer inte blodet kunna syresätta kroppen tillräckligt. Resultatet blir att du känner dig svag, utmattad och får svårt att fokusera. Gammal klassisk blodbrist helt enkelt.

Järnbrist kan även vara en av orsakerna till tillfälligt håravfall.

Hur får man i sig mer järn?

Nötkött är en fantastisk källa till järn, men det är tyvärr både dyrt och svindyrt, så satsa på lite hederlig blodpudding istället. Den är extremt rik på järn och fruktansvärt billig. Win win!

Men om man är vegeterian då?!!!” Oroa dig inte, ät spenat och sitt ned i båten.

hur vet man om man har näringsbrist nötter
Nötter, en fantastisk källa till magnesium

3. Zink

Tränar du mycket så är det extra viktigt att hålla koll på sina zink-nivåer. Zink spelar en viktig roll i återuppbyggnaden av muskelvävnad och bidrar även till ett starkt immunförsvar. Två väldigt viktiga aspekter om du tränar mycket.

Så känner du att du inte orkar lika mycket som du brukar göra, men inte känner av några av de klassiska järn-brist-symptomen, då bör du öka på ditt zink-intag och se om det hjälper.

Hur får man i sig mer zink?

Spannmål, nötkött, skaldjur och spenat är alla livsmedel som har gott om zink i sig. Så det är bara att frossa i hummer och oxfilé så skall du se att du snart är piggare.

4. Magnesium

Magnesium håller dina ben friska och starka, och magnesium är även viktigt för din allmänna energi. Det är visserligen väldigt ovanligt med brist på magnesium, men det händer, och symptomen du skall hålla utkik efter är illamående, brist på aptit och allmän svaghet.

Hur får man i sig mer magnesium?

Cashewnötter, mandlar och jordnötter är en riktigt bra källa till magnesium, perfekt oavsett om du är vegetarian eller ej

Kosttillskott vs kost

Det allra bästa är så klart att äta en så pass bra kost att man inte behöver komplettera med tillskott, men för många är det svårt. Därför är det ofta en bra idé att äta vissa kosttillskott, som t.ex. Zink, Magnesium och Omega3. Alla typer av kosttillskott en man behöver hittar du på Meds.se/Kosttillskott.

Föregående artikelVåra 4 Bästa Tips För En Annorlunda Semester!
Nästa artikelErik Saade Träffar Wales I Malmö – *Sponsrad Video*
Jag skriver mest om drinkar och resor, men gästspelar även lite här och där med min kvinnliga vinkel på diverse manliga ämnen. Utöver det så är ligger fokus på ett sorglöst och härligt liv!