10 praktiska tips för att ta hand om ben och leder, samt få ungdomlig hud…

Det är ett faktum. När du blir äldre förlorar du bendensitet, lederna blir stelare och huden blir slappare. Med tiden blir du mer benägen att både skada dig och börja få rynkor och fina linjer. Det är därför viktigt att ta hand om din hud och dina leder och ben om du vill fortsätta njuta av en hög livskvalitet även när du blir äldre.

För att hålla dig i form och må bra inifrån och ut behöver du ta hand om din hud och dina ben och leder. Problem med ben och leder begränsar inte bara din rörlighet, det kan också leda till smärta och obehag.

Om du inte tar hand om dem kan problemen bli värre, särskilt under vintermånaderna. En stor anledning till detta är bristen på solljus och att blodcirkulationen i armar och ben minskar när vi utsätts för kyla. Många ignorerar symtomen på att lederna och benen börjar försämras vilket kan resultera i att problemen blir allvarligare med risk för både kramper och frakturer som följd.

Men det finns som tur är saker du kan göra för att fördröja förtunningen av dina ben, bevara dina hälsosamma leder och återställa din huds lyster. Prova dessa 10 kraftfulla och beprövade tips:

1: Din hud, dina leder & ben består av kollagen – så ät mer av det!

Kollagen är din kropps främsta byggmaterial. Det är kittet som hålla dina ben, muskler och leder samman. Men allt eftersom att du åldras minskar dina naturliga kollagennivåer. Ett utmärkt sätt för att fylla på dina kollagennivåer, få ungdomlig hud och ta hand om dina leder och ben är att ta ett naturligt kosttillskott med marint kollagen.

För maximal effekt bör du välja ett kosttillskott som är berikat med C-vitamin, hyaluronsyra och CoQ10. Bortsett från att det ger dina ben och leder en välbehövlig boost så kan ett högkvalitativt kollagentillskott också återfukta din hud och förbättra din lyster. En forskningsstudie som genomfördes på 72 friska kvinnor som fick 2,5 gram kollagenpeptider visade på synliga förbättringar i hudens elasticitet och fuktnivåer.

2: Följ en träningsrutin

Nyckeln till att hålla sig aktiv och i form för att undvika olika hälsoproblem är att träna regelbundet. En stillasittande livsstil kan ha skadliga effekter på dina ben och leders funktion. En studie som genomfördes på universitetsstuderande kvinnor med olika vikt och livsstil visade att de som hade en atletisk livsstil och relativt lägre kroppsvikt hade en högre muskelstyrka och högre mineraldensitet i benen. Så gå, spring, jogga, cykla eller lyft vikter för att hålla din ben och leder friska och starka i längden.

få pigga ben

3: Ladda upp med D-vitamin

Brist på D-vitamin kan orsaka muskelsvaghet och öka risken för frakturer. Folkhälsomyndigheten rekommenderar därför att äldre bör ta potenta kosttillskott med en hög D-vitamindos för att komplettera en balanserad kost och solljus.

D-vitamin finns också i fet fisk, såsom makrill, sardiner och lax. Det bidrar även till att reglera halterna av fosfat och kalcium i kroppen vilket bidrar till hålla tänder och ben friska.

4: Dra ned på sur mat

Om din dagliga kost innehåller mycket sur mat kan det leda till att mineralerna i dina ben och tänder alkaliseras för att neutralisera syran. Så om du äter mycket processad mat, rött kött, mejeriprodukter och socker så kan det leda till att dina ben försvagas.

Du kan själv alkalisera din kropp genom att dra ned på sådan mat och istället lägga till mer gröna bladgrönsaker i din dagliga kost. Börja dagen med ett glas ljummet vatten och citron. Oprocessad äppelcidervinäger kan också hjälpa till att alkalisera din kropp naturligt.

5: Boosta din vitalitet med benbuljong

Benbuljong, också känt som payasoppa, är ett smakrikt och gott sätt att stötta normal funktion i ben och leder på. Den höga koncentrationen av magnesium, kalcium och fosfor i soppan ger din vitalitet och välmående en rejäl boost.

Innehållet av andra fördelaktiga sammansättningar, såsom elastin och andra byggstenar för din benbildning, gör buljongen till ett utmärkt inslag i din dagliga kost. Det hjälper till att reparera benskador och förstärker din hys lyster, vilket bibehåller ungdomlig hud.

smidiga leder

6: Undvik rökning och överdrivet alkoholintag

Dina dåliga vanor kan leda till försämrad materialdensitet och påskynda hudens åldrande med rynkor och fina linjer som följd. Tobak och alkohol är direkt sammankopplat med dåliga effekter på din vitalitet och allmänna välmående. Så om du röker och dricker bör du överväga att åtminstone dra ned på detta för att fortsätta se ung ut och hålla dig aktiv och i form.

7: Ät rätt för att bättra på ditt utseende och din livskvalitet

Man har sett att åldrande ben har en direkt påverkan på hudens åldrande. Åldrande ben, ett symtom som ofta ignoreras hos äldre, föregår slapp hud.

Studier har faktiskt visat att ålderstecken på huden indikerar den ökade risken att drabbas av frakturer. Genom att äta rätt kan du inte bara återställa din forna lyster, utan också förbättra din kropps vitalitet.

Om du vill undvika problem med muskler och leder kan du inkludera livsmedel som är rika på vitaminerna C,D och K i din dagliga kost. Det minskar inte bara risken att drabbas av osteoporos utan kommer också att ge en positiv effekt för ditt allmänna välmående.

Dessa tre nyckelvitaminer spelar roll för kroppens förmåga att absorbera kalcium och bilda brosk. Några livsmedel som är rika på C-, D-, och K-vitamin är mjölk, fet fisk, gröna bladgrönsaker, äggula, kål, quinoa, spenat, broccoli, citron, kiwi, jordgubbar och apelsiner.

8: Håll en hälsosam vikt

Överviktiga personer löper mycket större risk att drabbas av problem med benen och lederna. Så det är viktigt att du har kontroll över din kroppsvikt för att undvika onödigt slitage på knän och fötter. När du är normalviktig kan dina knän bättre hantera din kroppsvikt och samtidigt vara starka och flexibla.

9: Tänk på hållningen

Din kroppshållning har en stor påverkan på dina ben och leders hälsa. Genom att ha en korrekt hållning när du står och sitter kan du motverka problemen och stärka ditt allmänna välmående. En säckig hållning kan ha en negativ påverkan på dina ben och leder och på lång sikt leda till smärtsamma problem.

Att tänka på hållningen är också extra viktigt när du bär på något tungt. När du bär på extra vikt eller plockar upp något tungt ska du tänka på att inte böja på ryggen. Böj knäna istället och balansera vikten med axlarna.

Kolla in vår guide: Få bättre hållning, där hittar du allt du behöver.

Ungdomlig Hud tips

10: Byt ut ditt kaffe med mjölk på morgonen.

Koffein har vissa hälsofördelar för din kropp, men inte för dina ben och leder. Faktum är att för mycket koffein kan hämma kroppens förmåga att ta upp kalcium. En studie avslöjade att de som dricker mer än två koppar kaffe om dagen påskyndar urkalkningen av sina ben på grund av de negativa effekterna koffein har på Vitamin D. Försök åtminstone att begränsa ditt kaffedrickande om du inte helt klarar dig utan ditt kaffe med mjölk.

Ha en hälsosam livsstil

Skelettet är kroppens stödsystem, bokstavligt och bildligt talat. Så det är viktigt att hålla det starkt och hälsosamt. Benen bryts ned och återuppbyggs konstant. När du är 30 år brukar du ha uppnått optimal benmassa men efter det går återuppbyggandet av benmassan ner och din kropp skiftar fokus från att bygga upp skelettet till att hålla efter det.

En del människor har extra benreserver i kroppen på grund av sin genetik, eller för att de hade en hälsosam kost och aktiv livsstil i tonåren. Andra tenderar att förlora mer benmassa när de naturliga nivåerna börjar minska. Denna minskning gör dina ben gradvis skörare och svagare vilket ökar risken för att drabbas av osteoporos.

Det bästa sättet att motverka detta, och samtidigt behålla ungdomlig hud och pigga leder på, är att vara proaktiv och komplettera din balanserade kost och hälsosamma livsstil med multivitamintillskott och kosttillskott med marint kollagen.

Föregående artikelPlugga Till Högskoleprovet Med Rätt Metod Och Strategi!
Nästa artikel10 Tips För Bättre Sex – För Dig Som Vill Tillfredsställa Din Partner
Glad Londonbo med ett stort intresse för hälsa, relationer, träning, och kost. På helgen händer det dock att en drink (eller 10) slinker ner.