20% av alla Svenskar avskyr att tala inför grupp – Var inte en av dem

Att tala inför grupp är något vi alla minns från skolan som nervöst, onice och ibland skräckinjagande. Så hur blir man en bra talare egentligen? För man vill ju inte hålla på och vara skräckslagen inför saker.

1: Tala inför grupp – Det handlar om trygghet

Det absolut viktigaste när det kommer till att tala inför grupp är att du är säker på vad du skall säga. Det förutsätter att du har övat på ditt tal eller din presentation, och sen att du övar igen, och igen.
Så för att bli en bra talare så behöver du vara trygg med vad du vill säga.

2: Prata lugnt och sansat, tala planerat

Något alla orutinerade talare (alla med andra ord, för någon gång är vi alla orutinerade) gör fel är att de stressar igenom en presentation. Stressar man så sluddrar man, och sluddrar man så är man både otydlig och ointressant. Så viktigt att tänka på när du talar inför grupp är att göra det lugnt och sansat.

Är du lugn när du talar så utstrålar du också självförtroende och pondus. Två flugor i en smäll med andra ord.

tala inför grupp
Ta det lugnt och sansat, planera det du skall säga

3: Be ALDRIG om ursäkt

Alla säger fel ibland, men det är inte förrän du bett om ursäkt för att du sagt fel som det stör ditt tal eller din presentation. Ber du om ursäkt så sänker du både ditt eget självförtroende och din pondus.

4: Stå inte blixt stilla

En talare som står helt stilla med armarna på podiet, hållandes i sina papper eller bara rakt ut med sidorna, kommer inte hålla sin publik fängslad speciellt länge.
Ditt kroppsspråk är ett extremt effektivt verktyg för att förstärka ditt budskap och få din publik engagerad. Så stå inte stilla som ett rådjur, släng runt med armarna precis lagom mycket så får du se att det blir bättre.

5: Använd pauser

Det finns ingen som inte hört talas om konstpauser. Och anledningen till att det är ett allmänt vedertaget uttryck är för att de funkar otroligt bra. Precis som med kroppsspråket så är det ett effektivt sätt att fånga publikens intresse. Att det även ger dig lite andrum att tänka är bara en bonus.

tala inför grupp pauser
Pauser är extremt effektiva för att hålla dina lyssnare på tå, och för att ge dig andrum att tänka

6: Prata inte för länge

Efter som en publik generellt sett börjar tappa intresse efter ca 12 minuter så gör du bäst i att försöka göra dina tal eller presentationer så korta och effektiva som möjligt. Ingen gillar långa tal eller presentationer, och det finns aldrig något värde i att göra det långt heller. Einstein sa ”Om du inte kan förklara något på ett enkelt sätt så förstår du det inte tillräckligt bra själv”, en kraftfull sanning.

”Om du inte kan förklara något på ett enkelt sätt så förstår du det inte tillräckligt bra själv”

Allt, absolut allt som någonsin behöver sägas går att göra kortare än du tror, helt utan att tappa någon som helst innehåll eller vikt. Allt går att korta ned, glöm inte det.

tala inför grupp 2
Folk kan bara hålla uppmärksamheten uppe en begränsad tid

7: Rör om

Säg inte bara det du skall säga rakt upp och ned. Vrid på det och skapa en förvirrande inledning på en mening för att sedan reda ut den tydligt och enkelt. Det gör att publiken måste vara alerta för att förstå, det gör att de inte tappar fokus.

8: Sammanfatta alltid

Oavsett hur kort en presentation är så är det alltid viktigt att sammanfatta det man sagt. Det är ett effektivt sätt att få det att framstå som mer professionellt, mer självsäkert och mer innehållsrikt. Dessutom så ökar det chanserna för att folk faktiskt kommer ihåg vad du sagt.

Föregående artikelOutfit för after work, precis lagom enkelt och stiligt
Nästa artikel3 Proteinsmoothies – Smidigt, gott och jäkla nice!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.