4 tips som hjälper dig att läsa snabbt

När du läser en spännande roman i en solstol på stranden så är ditt största bekymmer troligtvis inte att du känner att du vill läsa snabbare. Men många gånger kan det vara en stor fördel att kunna ta till sig innehållet i en text snabbt och effektivt. Det kan handla om studier eller längre artiklar, som den här om högintensiv intervallträning. Oavsett varför du vill läsa snabbare så finns det väl beprövade tekniker du kan använda dig av.

Många är dessvärre helt ovetande om de mest grundläggande knepen för att lära sig läsa snabbt. Här går vi igenom 4 av dem!

1: Få en översikt och skanna av texten

Ju äldre vi blir desto svårare känns det att skanna av en text, eftersom vi när vi lärde oss att läsa ofta fick höra att det är viktigt att vara uppmärksam när man läser, och lägga märke till alla detaljer i en text. Den tumregeln kan säkerligen vara viktig vid inlärningsprocessen av att läsa, men ju vanare man blir som läsare lär man sig också att fylla i informationsluckor och att hänga med i texten utan att läsa precis vartenda ord. Därför är det bra att lära sig att skanna genom en text, gärna med hjälp av en överstrykningspenna, om man vill läsa snabbt.

2: Läs bara första och sista stycket i ett avsnitt

Många som skriver till exempel fackböcker jobbar efter principen att inleda ett stycke med en övergripande förklaring eller inledning som avslöjar det mesta om vad det kommer att handla om, för att sedan avsluta stycket med en liten tillbakablick och sammanfattning. Om du vill läsa en bok snabbt kan det därför vara bra att läsa de första och sista styckena i de olika avsnitten innan du går in djupare i de som du upplevde som viktiga eller ville veta mer om. På så sätt sparar du tid, och riskerar inte att fastna i ett kapitel som det senare visar sig att du inte ens hade behövt läsa.

Mycket om att lära sig läsa snabbt handlar om att slappna av och inte fokusera på detaljer
Mycket om att lära sig läsa snabbt handlar om att slappna av och inte fokusera på detaljer

3: Fokusera inte på ett ord i taget

I samband med att du skannar av en text kan du även lära dig att läsa ord i grupper. Experter som övat på just detta kan bli så duktiga att de snabbt kan läsa en hel rad i taget. Det låter kanske svårt, men prova att börja med två eller tre ord i taget så kan du snabbt bygga upp ett tempo.

4: Sluta lyssna på rösten i ditt huvud

Ett vanligt misstag som många gör när de läser är att tyst ljuda orden i huvudet medan ögonen följer med i texten. Detta är ett extremt slöseri med tid, eftersom det endast tar oss någon millisekund att förstå ett ord när vi ser det, men mycket längre tid att säga det eller ljuda det i huvudet. Sluta med det genast, så läser du snart snabbare!

Just det här tipset är det som kommer göra absolut störst skillnad och som är lättast att applicera.

Föregående artikelHur Fungerar Hacking?
Nästa artikel3 Riktigt Bra Motivations-Videor
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.