Addera spänning (och tävlingsanda) till julafton…

Kör ni också den klassiska setupen där tomten kommer och delar ut alla julklappar? Tycker du att det börjar bli lite enformigt? Då är julklappsspelet något för dig!

I grund och botten handlar det om att göra julklappsutdelningen till ett spel, för att få in lite mer spänning mellan sillen och Karl-Bertil Johnsons julafton. Det kanske inte funkar för alla sällskap, men tillsammans med ett gäng vänner blir det alldeles klockrent!

Så går Julklappsspelet till

För att kunna spela julklappsspelet så behöver du minst 4 deltagare och en hög med julklappar.
Spelet går ut på att alla deltagare har köpt en eller flera julklappar, oftast ganska billiga. Alla julklappar läggs sedan i en hög mitt på ett bord eller golvet. Spelet går sedan till så att man med hjälp av en tärning tävlar om den stora potten med julklappar.

Slår man en 1:a eller 6:a så får man ta en julklapp ur högen, slår man 2-5 så händer inget.
Spelet delas upp i 2 rundor där man i första rundan turas om att slå tärningen och plocka julklappar vid en 1:a eller 6:a.

julklappsspelet regler
Alla julklappar i en hög!

När alla julklappar har fått en ny ägare så pausas spelet, nu börjar runda 2. Rundan börjar med att man ställer en timer på 10 minuter. När timern är ställd så är det viktigt att man gömmer den, så att ingen vet hur mycket tid man har kvar. Sen så fortsätter spelet, men nu handlar det istället om att ta julklappar av varandra!

Slår man en 1:a eller 6:a så får man alltså ta en julklapp av någon annan.
När tiden är slut och timern ringer så stoppar man omedelbart spelet och man får behålla de julklappar man har lyckats roffa åt sig.

Det kan alltså sluta med att vissa inte har några julklappar alls, eller att någon har vunnit allihopa.

Julklappsspelet – Regler

Här nedanför hittar du reglerna, lite mer strukturerade:

  1. Bestäm hur många och hur dyra julklappar alla deltagare ska köpa, vanligt är att köra en julklapp var för ca 100kr.
  2. Lägg alla julklappar i en hög och se till så ni har en eller två tärningar samt en timer (det finns i alla telefoner).
  3. Börja runda 1 genom att den som är yngst kastar tärningen först, vid 1:a eller 6:a så får personen ta en julklapp
  4. Fortsätt sedan medsols tills alla julklappar är tagna.
  5. Ställ en timer på 10 minuter och göm sedan timern.
  6. Börja runda 2 genom att den som har färst (alltså minst antal) julklappar kastar tärningen först fortsätt sedan medsols tills timern ringer.
  7. När timern ringer så är spelet slut.
julklappsleken regler hur spelar man
Plocka en julklapp hur högen när du slå en 1:a eller en 6:a

Varianter på julklappsspelet

Här är nedanför är några alternativa regler som bland annat kan göra julklappsspelet mer spännande eller mer strategiskt.

Gör det mer spännande

I andra rundan innebär en 1:a att man får välja att ge någon annan i gruppen en julklapp, antigen från sin egen hög eller någon annans. Man får så klart inte ge den till sig själv.

Gör det svårare

Använd 2 tärningar istället för 1, här får man bara ta en julklapp om båda tärningarna visar samma siffra!

Om ni saknar tärning men har kortlek

Istället för att kasta en tärning så drar ni kort ur en blandad kortlek som ligger med baksidan uppåt, så att det blir slumpmässigt vilket kort man får.
Får man ett klätt kort (knäckt, dam kung eller ess) så får man ta en julklapp, annars inte.

Gör det mer strategiskt

Här behöver ni både en kortlek och tärning, eller någon form av lapp som symboliserar ett veto. Vetot kan sedan användas för att en gång under spelet, antingen i runda 1 eller 2, blockera en spelare som slår 1:a eller en 6:a, personen får alltså inte ta en julklapp just den rundan och personen som spelade ut sitt veto förbrukar det för resten av spelet.

Har du eller kommer ni spela julklappsspelet?

Har du, eller planerar du att spela Julklappsspelet?

View Results

Loading ... Loading ...

Sammanfattningsvis

Julklappsspelet är ett sjukt kul och annorlunda sätt att dela ut julklappar på. Det funkar så klart inte i den vanliga konstellationen av vuxna, bar, farmödrar och barnbarn, eftersom alla inte är lika sugna på lego eller whisky.Men i ett kompisgäng eller en familj där alla är vuxna så kan det vara ett oerhört roligt sätt att mixa upp julafton på!

Föregående artikel5 Julklappar I Sista Minuten! Både Enkla Att Hitta Och Ge
Nästa artikelDe 5 Bästa Spelen 2017! – I År Drällde Det Av Moderna Klassiker
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.