En kropp säger mer än tusen ord

Det är ingen nyhet att kroppsspråket är en väldigt stor del av det man kommunicerar. Dock är det väldigt få som vet exakt hur viktigt kroppsspråket faktiskt är.

Ca 80% av all vår kommunikation är via kroppsspråket, så om du står och pratar med någon och inte riktigt kan sätta fingret på varför personen känns opålitlig eller stressad, trots att han/hon pratar lugnt och sansat, då är det troligtvis kroppsspråket som avslöjar personen.

Det närmaste man kan komma ett sjätte sinne

Just eftersom en så stor del av kommunikationen sker via kroppen så finns det otroligt mycket man kan läsa av i en person som står och pratar. Man kan ganska enkelt se om han/hon är stressad, nervös, kaxig eller självsäker. Många gånger när man ”känner något på sig” så är det just kroppsspråket som ger oss en undermedveten ledtråd. Man kanske får en obeskrivlig känsla av att en person ljuger för en, men man kan inte riktigt sätta fingret på vad det är som gör att man känner så. I sådana lägen, när man tror sig ha ett sjätte sinne, då är det med stor sannolikhet kroppsspråket som gett oss en omedveten insikt.

Stor skillnad med små förändringar

När du scrollar igenom den här artikeln så kommer du säkert känna att allt det här verkar töntigt enkelt, men det är så kroppsspråk funkar. Små saker gör stor skillnad, och det är precis därför det är en stor fördel att vara medveten om sitt eget och andras kroppsspråk

Grundläggande om kroppsspråk

Här är en infographic som går igenom det grundläggande kring hur vi kommunicerar med våra kroppar. Längre ned hittar du tips och råd för 4 specifika situationer.

kroppsspråk-viktigt-i-kommunikation
80% av din kommunikation är ditt kroppsspråk

1: Ditt kroppsspråk om du skall ta kommando

Är du chef, eller vill du bli chef, då är de här tipsen på hur du tar kommando viktiga för dig.

tala-inför-en-grupp-ledarskap

2: Ditt kroppsspråk vid en arbetsintervju

Något alla människor bör vara måna om att bli bättre på, är arbetsintervjuer. Under en intervju skall du lyckas åstadkomma en hel del saker. Du skall sälja in dig själv, du skall visa ditt intresse för företaget du vill jobba på samtidigt som du skall vara intresserad av personen du blir intervjuad av men inte verkar allt för angelägen eller 'pushig'.
Om du inte jobbar med ditt kroppsspråk så kommer du aldrig lyckas med alla de där sakerna utan att behöva sitta och babbla en och en halv timme. Ta till dig av de här korta tipsen, de gör otroligt stor skillnad!

kroppsspråk-intervju

3: Ditt kroppsspråk under en presentation

Skillnaden mellan någon som är duktig och någon som är mindre duktig på att presentera är enorm! När någon som är duktig står på en scen så vill man bara höra mer, oavsett vad det handlar om, men när någon som är mindre bra står där, då vill man bara att lidandet skall ta slut.

Här är några grundläggande tips och råd för hur du blir bättre på att presentera.

presentationsteknik-kroppsspråk

4: Ditt kroppsspråk i en diskussion där det råder delade meningar

Det är inte alltid man håller med alla, men hur förklarar man det utan att det blir dålig stämning? De här riktigt simpla råden gör faktiskt större skillnad än du tror.

kroppsspråk-diskussion

Slutsats

Ditt kroppsspråk kan ibland säga långt mycket mer om dig än dina ord. Vill du ha ett försprång i arbetslivet, eller bara bli bättre på att läsa andra människor, då skall du göra dig själv medveten om ditt eget och andras kroppsspråk.

På tal om språk, kolla även in vår guide till annorlunda sätt att lära sig ett nytt språk!

Föregående artikelDEAD GIVEAWAY! Mc-donaldsätande hjälten berättar
Nästa artikelSvart eller vit slips på begravning? En guide oavsett relation till den avlidne
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.