En av de riktiga världsstäderna…

Berlin är en världsstad av rang, och den ligger behändigt nära oss här i Sverige. Det är bara någon timmes flyg så är du framme i ett av Europas hjärtan, och en av världens bästa feststäder enligt många!

Här är 5 saker man inte får missa i Berlin!

1: Festa, det är ju trots allt Berlin

nattklubbar i Berlin

Berlin är ökänt för att vara en bra feststad, oavsett vad du gillar så finns det i Berlin. Du kan vara en ölälskar, en vinkännare, en burleskfantast, en hardcore gamer eller en fetish-person och du kommer hitta din favoritkrog eller klubb.

Beroende på vad du är för typ så har vi lite olika tips för dig:

Berlin är välkänt för bra klubbar

Älskar du klubbliv så är Berlin staden för dig. Som du säkert minns så har Tyskland alltid varit stort inom techno och rave, något som fortfarande lever kvar i stadens klubbliv. Här är de 5 bästa nattklubbarna i Berlin:

 • Berghain & Panorama Bar
 • Sisyphos
 • Salon zur Wilden Renate
 • KitKat
 • Chalet

Vilken av dem du än besöker så lär du få en kväll att minnas.

Berlin är känt för sina ölbarer

Som ett land känt för sin Oktoberfest är Berlin så klart känt för sina många ölbarer. Är du en ölfantast så bör du besöka några av barerna i den här listan:

 • Hops and Barley
 • Lager Lager
 • Kaschk
 • Hopfrenreich
 • Vagabund Brauerei

Där hittar du äkta Tysk öl av högsta kvalité. Av alla saker man inte får missa i Berlin bör denna vara den enklaste att checka av på listan.

Berlin är välkänt för bra gambling

Berlins festliv är mångfacetterat och föredrar du klassiskt festliv med gambling som central del så är Berlin en stad för dig. Här finns en mängd olika casinon spridda över hela staden. Det handlar helt enkelt om att bestämma dig för vilken typ av ställe du vill till. Vi rekommenderar att dra en Googling när du väl är där för att hitta de bästa ställena som är öppna just då.

2: Se solnedgången ifrån TV-tornet

tv-tornet i berlin

Berlins 368 meter höga TV-torn ligger precis vid Alexanderplatz och är en central del av stadens skyline. Generellt sett är Berlin en ganska platt stad, till skillnad från New York och Tokyo, så utsikten från Tornet är helt magnifik. Är du i Berlin första gången så är TV-tornet en självklar destination.

Det går även att kombinera utsikten med en middag. Du kan boka en tre-rätters-middag inklusive ett ”skippa-kön-pass” här, ett väldigt smidigt sätt att njuta av utsikten på bästa sätt, och slippa allt köande.

3: Berlinmuren, så klart

berlinmuren

Det går inte att åka till Berlin utan att stanna vid Berlinmuren och ta lite kort. Nej men skämt och sido, det är svårt att ta in det absurda i allt som rör muren utan att faktiskt se den stå där mitt i staden, som en avdelare utan någon som helst rim och reson. När du ser muren och kanske besöker något mur-museum så får du lite perspektiv på saker och ting, och du får en uppfattning om hur många liv den muren förstörde. En viktig lärdom för framtiden.

4: Brandenburger Tor

brandenburger tor

Brandenburger Tor är en av flera stadsportar i Berlin. Porten är byggd på 1700-talet och den har spelat en stor roll i många av stadens historiska ögonblick. Porten blev en central del i frågan om Berlinmurens förstörelse och många stora ögonblick i Berlins historia har ägt rum vid den. Porten är dessutom oerhört vackert utsmyckad och står centralt belägen. Att besöka Berlin och inte svänga förbi Brandenburger Tor är helt enkelt orimligt.

5: Ge dig ut på en lång löprunda i soluppgången

Berlin

När jag själv var i Berlin gav jag mig ut vid 07:00 på en lång löprunda. Det var i Maj och staden stod i blomster. Det var ett av mina mest fantastiska resminnen. Att se denna enorma stad vakna och se alla fantastiska sevärdheter stå tomma var helt makalöst. Berlin är en stad med många människor, men de flesta av de fantastiska byggnaderna och andra sevärdheter är förvånansvärt nära varandra, så på en löprunda kan du se en hel del av dem.

Av alla saker man inte får missa i Berlin så förstår jag att detta kan låta onice, men jag lovar dig, dra på löparskorna och ge dig ut i gryningen, det är värt det!

Sammanfattningsvis

Berlin är en stad för alla. Här finns nöjen som trumfar det mesta som erbjuds i Sverige. Klubbarna är mer frisläppta och när det gäller klubbliv är Berlin en av världens bästa städer. Är du mer intresserad av klassiska sevärdheter och lugn och sansad semester, ja då är Berlin också en av världens bästa städer. Med allt som detta land gått igenom finns det oändligt med historiskt viktiga platser och monument att besöka. Berlin har helt enkelt mycket för alla.

Här är 5 saker man inte får missa i Berlin, enligt oss:

 1. Festa som en Berlinare
 2. Se solnedgången från Tv-tornet
 3. Berlinmuren!
 4. Brandenburger Tor
 5. En löprunda i soluppgången

Berlin är en fantastisk stad som har så oerhört mycket att erbjuda. Det kan vara svårt att förstå vad som är så attraktivt med Berlin om man inte varit där, men när du väl upplevt staden så kommer du förstå. Som John F Kennedy sa, Ich bin ein Berliner!

Föregående artikelSaknar Du Vackert Och Fylligt Hår: Kanske Lider Du Av Brist På Biotin
Nästa artikelGubbkeps – Så Bär Du Upp Denna Anrika Accessoar Stilfullt
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.