Färjan ger dig mer fritid…

Står du där med packningen redo, drömmer om tyska korvar, öl, Berlins slingrande gator, kulturella landmärken och spännande äventyr? Vägen till Tyskland behöver dock inte vara en tråkig biltur eller en snabb men opersonlig flygresa. Varför inte låta själva resan vara en del av äventyret och ta färjan istället?

I den här guiden tittar vi närmare på tre klassiska rutter med färja till Tyskland, för att hjälpa dig att välja den som passar just dig och dina intressen bäst: Trelleborg till Rostock, Nynäshamn till Rostock, och Göteborg till Kiel. Så sätt dig bekvämt, ta fram ditt favoritkaffe, och låt oss hjälpa dig att förvandla din resa till Tyskland till en minnesvärd upplevelse!

Men först, varför ska man åka till Tyskland?

Tyskland har enormt mycket att bjuda på, oavsett vad det är du föredrar. För vissa handlar det bara om en dagstur för att äta lite korv, dricka några öl och stanna på en border shop i Tyskland, ett effektivt sätt att förbereda inför en stor fest eller bara fylla på förråden inför semestern. Men Tyskland är så klart mycket mer än billig öl, här är 5 klassiska sevärdheter i Tyskland, som du enkel når med bilen när du kommit fram i antigen Rostock eller Kiel:

 1. Berlinmuren och Checkpoint Charlie: En vandring längs resterna av Berlinmuren, särskilt East Side Gallery där muren har blivit en konstutställning utomhus, är ett måste. Besök också Checkpoint Charlie, en av de mest berömda övergångspunkterna mellan öst och väst under kalla kriget.
 2. Neuschwanstein Slott (Bayern): Detta sagolika slott i Bayern är ett av de mest kända i världen och sägs ha inspirerat Walt Disney. Området runt slottet är också otroligt vackert, med alptoppar, klara sjöar och lummiga skogar.
 3. Dachau koncentrationsläger (nära München): För de som är intresserade av att förstå mer om andra världskriget, är ett besök till Dachau, det första nazistiska koncentrationslägret i Tyskland, både rörande och upplysande. Det ger en stark inblick i de fasor som ägde rum under den här tiden.
 4. Schwarzwald (Baden-Württemberg): Denna vackra region i sydvästra Tyskland är känd för sina täta skogar, charmiga byar och traditionella klocktillverkare. Det är också ett populärt område för vandring, cykling och skidåkning.
 5. Rheindalen och dess vinregioner: En resa längs Rhenfloden tar dig genom några av Tysklands mest anmärkningsvärda vinregioner, med vingårdar som sträcker sig över böljande kullar och medeltida slott som pryder horisonten.

färja till tyskland

1. Trelleborg – Rostock

Från Trelleborg går den mest populära färjan för de som vill komma fram snabbt. Resan tar bara 6 timmar vilket är betydligt snabbare än de andra två alternativen vi tar upp i den här artikeln.

Fördelar:

 • Rostock ligger geografiskt nära Trelleborg, vilket ger en snabb överfart på ungefär 6 timmar.
 • Rostock har utmärkta väg- och tågförbindelser till andra delar av Tyskland, inklusive stora städer som Berlin och Hamburg.
 • Det finns flera avgångar varje dag, vilket gör den flexibel.

Nackdelar:

 • Bor du inte i södra Sverige så är det en rejäl bilresa till Trelleborg.
 • Eftersom det är en kortare resa så är inte färjan särskilt inspirerande och det finns inte lika brett utbud av mat och aktiviteter.

2. Nynäshamn – Rostock

Bor du i eller nära Stockholm och föredrar att åka färja framför att åka bil så kan du börja resan till Tyskland i den idylliska staden Nynäshamn. Denna rutt tar dig direkt till Rostock på Tysklands norra kust.

Fördelar:

 • Nynäshamn ligger närmare Stockholm, vilket gör denna rutt bekväm för resenärer från huvudstaden och mellersta Sverige.
 • Gillar du att vara på sjön så är det här en rutt för dig!

Nackdelar:

 • Det finns färre avgångar på denna rutt jämfört med Trelleborg – Rostock.
 • Resan tar längre tid, cirka 15-16 timmar, vilket kan vara mindre attraktivt för dem som föredrar snabbare resor.

3. Göteborg – Kiel

För resenärer i västra Sverige är rutten Göteborg till Kiel ett utmärkt alternativ. Denna rutt tar dig över Nordsjön till den tyska hamnstaden Kiel.

Fördelar:

 • Denna rutt är ett utmärkt alternativ för resenärer från västra Sverige.
 • Kiel har utmärkta tågförbindelser till Hamburg och resten av Tyskland.
 • Resan är över natten, vilket kan vara praktiskt då du kan sova under färden och vakna upp i Tyskland.
 • Stora fartyg med ett brett utbud av faciliteter, inklusive restauranger, shopping, och ibland även spa- och underhållningsalternativ.

Nackdelar:

 • Längre resa, tar cirka 14 timmar.
 • Kan vara dyrare än andra rutter på grund av de tillgängliga faciliteterna och behovet av att boka en hytt.
 • Om man vill resa vidare till Berlin eller östra Tyskland är det lite längre än om man skulle anlända till Rostock.

tysk by

Avslutningsvis om att ta färjan till Tyskland

Alla bör besöka Tyskland minst en gång i livet. Det är ett enormt land fyllt av storslagna vyer, vackra platser, god mat och historiskt viktiga platser.

Funderar du på en resa till Tyskland så bör du överväga färjan som en del av din resa. Med hjälp av den kan du både spara tid och få chans att ha lite semester samtidigt som du färdas mot målet, åker du bil så sitter du ju fast i sätet, men på en färja kan du titta på utsikten, äta mat, dricka en tysk öl och chilla i solen.

Föregående artikelTäcker Hemförsäkringen Mina Värdesaker?
Nästa artikelHur Bryter Man Dåliga Vanor? – 6 Steg Till Awesomeness
Namnet är Joel. Dagtid spenderas med studier, arbete, träning och vänner. Nätterna spenderas med fantasier om äventyr.