Undvik köer och hets, fynda Black Friday-deals online istället…

Årets största handelsperiod nalkas. Black Friday och Cyber Monday är bara början innan julhandeln och mellandagsrean drar igång. Sex av tio svenskar förväntas handla sina klappar på nätet i år. Det är en enorm ökning från förra året och det kommer att sätta press på både e-handlare och leveransföretag.

De som tänker handla presenter till nära och kära, eller till sig själva, bör förbereda sig för shoppinghysterin. De bör också ta reda på vad som gäller ifall fel varor skulle levereras eller om du helt enkelt ångrar ditt köp. Det är också bra att känna till vilka betalmetoder som används.

handla online

Ångerrätt & fel varor

Det är viktigt att du som kund vet att du inte har samma skydd när du handlar på nätet som du har i vanliga butiker. Däremot finns det visst skyddsnät. Privatpersoner skyddas under distansköpslagen, vilket innebär att det finns en lagstadgad ångerrätt på 14 dagar. Det finns visserligen undantag och du har t.ex. ingen ångerrätt för specialbeställda produkter, varor med lågt utgångsdatum eller biljetter till olika evenemang.
Vid fel och reklamationer är det konsumentköpslagen som gäller, vilket är samma som för köp i fysiska butiker. Ögna alltid igenom villkoren innan du checkar ut kundkorgen, framför allt när du handlar från butiker som du aldrig har handlat hos innan och om du redan från början är osäker på ditt köp.

Betala direkt eller senare

När det kommer till att betala för sina köp finns det ett antal metoder att välja mellan. Vissa föredras mer än andra, vilket gör att de förekommer oftare. Faktum är att de flesta avbrutna köp görs vid betalningen och för att kunden inte kan använda en betalmetod som de föredrar. De allra vanligaste metoderna är kortbetalning, faktura och Swish.

shoppa online

Kortbetalningen görs främst med kort som Visa och MasterCard. Det är ett snabbt sätt att betala direkt men det kan också vara krångligt eftersom det är flera uppgifter som behöver skickas in. Faktura är den allra vanligaste metoden och den metod som många anser är smidigast och enklast. Det ger köpare möjligheten att få hem varorna innan de betalar för dem. Det svenska finansföretaget Klarna är anslutet till över 60 000 butiker på nätet, både i Europa och Sverige. De erbjuder möjligheten att betala via faktura inom 14 dagar eller med förlängt förfallodatum. De erbjuder samtidigt delbetalning för de stora köpen. En annan metod som växer är Swish. Det erbjuder extra snabb direktbetalning till e-handlaren, men det är ännu inte lika vanligt som de andra två.

Tänk på följande

Det finns en anledning till att e-handeln växer. Det är smidigare och köpare slipper stå i långa köer och slåss med andra om samma vara. På nätet är utbudet större och bredare. Däremot medför det vissa problem. Eftersom ökningen är så stor ligger mycket press på butikerna och leveransföretagen. Räkna med att det kan uppstå förseningar, i alla fall veckan innan jul och efter.

Jul och nyår kommer med tillräckligt mycket stress som det är, men handeln behöver inte längre vara en av dem. Planera julklappar och nyårs-outfits redan nu och beställ dem väl i tid så att de hinner skickas tillbaka och komma åter om något skulle bli fel.

Föregående artikelVad Betyder Brut Och Vad Är Gran Cru? Champagnens Basics!
Nästa artikelAntikens Grekland Populärt Inslag I Nöjessammanhang
Glad Londonbo med ett stort intresse för hälsa, relationer, träning, och kost. På helgen händer det dock att en drink (eller 10) slinker ner.