Perfekt svärta ger perfekta färger

Lagom till jul släpper LG sin nya serie med OLED-apparater. Något de jobbat stenhårt på är att få till den perfekta svärtan. Varför? Jo för att mot en kolsvart bakgrund så blir alla andra färger otroligt levande. Det blir en dubbel win kan man säga.

Jag var faktiskt iväg och tittade på deras senaste lineup förra veckan och när de säger ”Perfect black, perfect colors” så är det svårt att inte hålla med och nästan bryta ut i en spontan applåd.

Lg oled 1
En jämförelse av svärta och färger, LCD till vänster och LGs nya OLED till höger

Vad är det som gör svärtan så bra då?

En bra fråga! Allt handlar om skillnaden mellan OLED och LCD. Men vi går tillbaka lite och snackar TV-historia.

Genom historien så har det funnits 4 olika typer av displayer, CRT (tjock-tv), Plasma, LCD och OLED. OLED är det som kommit senast och erbjuder den mest avancerade bildtekniken. Skillnaden mellan LCD och OLED är att OLED-tv inte behöver något bakgrundljus som filtreras för att ge färger. För det är faktiskt så LCD fungerar, man har en lampa, framför lampan sitter en panel som innehåller kristaller som vinklar sig på olika sätt för att ge olika färger. Det är en smart teknik, och innan OLED så var det den bästa bilden man kunde få. Men nackdelen med LCD är just den där bakgrundslampan, för den innebär att det hela tiden lyser bakom alla de där kristallerna, så det slinker lätt igenom lite ljus, vilket gör att de svarta områdena (där kristallerna blockerar ljuset) lätt blir lite smått grådassiga.

LGs nya oled tv exmepel pa svarta
Här ser vi ett klockrent exempel på varför OLED ger så mycket bättre svärta. OLED-tvn tänder bara de individuella dioderna. Den andra TVn behöver tända hela panelen, vilket gör att det läcker ljus.

Men OLED då, varför blir det bättre svärta? Ja, allt beror på att OLED inte behöver någon bakgrundslampa, för OLED är uppbyggt av massvis med små ljusdioder som kan tändas och släckas individuellt. Och det leder så klart till att de svarta områdena förblir helt svarta, eftersom ingen lampa lyser där. Smart va?

LGs senaste PR-trick

Här nedanför kan du se en video med deras senaste PR-trick, en gigantisk flash mob som ser till så att färgglada objekt i vardagen kan upplevas mot en bakgrund av perfekt svärta, riktigt smart!

 

Kommer du unna dig själv en ny TV i julklapp/mellandagarna?

View Results

Loading ... Loading ...

*Detta inlägg är sponsrat av LG, men åsikterna är självklart våra egna*

Föregående artikelApple Music Kommer Till Sonos
Nästa artikelHur Ökar Man Sin Ämnesomsättning?
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.