Låt oss kolla närmare på Klockan, som alltid lämnar vi nörderiet hemma

Till slut kom den till oss i kalla Norden, klockan alla pratat om i vad som känts som åratal. Och om du hängt med i tekniken det senaste halvåret så har du säkerligen sett att det fullkomligt dräller av negativa recensioner av Apple Watch. Men varför är det så? Alla andra Appleprodukter hyllas ju till skyarna av alla kritiker. Vad är det för fel på klockan? Ingenting, det är förväntningarna som är skeva.

Vi börjar med rätt perspektiv

Det intressanta med Apple Watch är inte att det är en revolutionerande produkt som totalt förändrar hur du interagerar med världen runt omkring dig. Så var det med när iPhone kom, allt ställdes på ända och kraven på ny teknik förändrades. Tangentbord var bara att skrota och appar blev en del av grundlagen.

Apple Watch siktar inte på att förändra kraven på teknik, eller spränga gränserna för hightech-prylar. Syftet med Apple Watch är att förenkla din vardag och göra små till synes obetydliga detaljer så enkla som möjligt. Det är viktigt att ha det i åtanke när man utvärderar den.

Det är utifrån det perspektivet jag skrivit vår Apple Watch-recension.

Design

Vi börjar med det man ser först, designen.
Klockan är relativt tunn (för att vara en smart watch), kroppen smälter ihop med displayen och allt känns sömlöst. Materialen som används är behagliga och har som alltid en tydlig känsla av kvalité. Kortfattat är klockan riktigt snygg.
Armbandet kan du på några sekunder enkelt byta ut och det finns massvis med olika varianter, färger och material att välja mellan.

I det stora hela så känns den som alla Apple-produkter gör, genomtänkt in i minsta detalj, bekväm att använda och i framkant.

Armbanden

Vi fortsätter prata om armbanden ett tag.
Något många ”oroade” sig över och såg som en potentiell svaghet med Apple Watch var att designen inte skulle tilltala och passa alla. Vilket jag helt förstår. För mig är klockan min viktigaste accessoar, jag matchar den med skärp och skor och försöker alltid tänka på att metallen skall fungera bra med min hudton.
Tack och lov så har Apple lärt sig det här med personifierandet av våra saker.

Beroende på vilken modell av klockan du köper så får du antingen ett armband i gummi eller ett i skinn. Men sedan finns det oerhörda mängder med armband du kan välja mellan. Och det lär inte dröja länge förrän tredjeparts-tillverkarna fyller hyllorna med armband i alla tänkbara material och färger.

Så om du oroat dig för att klockan inte skall passa in i din outfit, då kan du sluta ha ont i magen, för du kommer enkelt kunna hitta ett armband som passar din stil.

apple watch recension 2
Det finns mängder av armband att personifiera din klocka med. Och eftersom urtavlan är digital så kan du självklart ändra om den mer eller mindre precis som du vill

Användbarhet

Som du kanske vet av tidigare recensioner så recenserar vi inte saker baserat på gigahertz, överklockningsmöjligheter och vilken sorts lödtråd som använts på moderkortet. Vi fokuserar på användbarhet och känsla, det som vi tycker räknas i slutändan.

Till att börja med så är det viktigt att poängtera att du behöver en iPhone för att kunna använda en Apple Watch. Med din iPhone laddar du ned appar och sköter själva setupen av klockan. Vissa inställningar sköts även från telefonen, vilket delvis är lite förvirrande eftersom några inställningar finns i klockan, och andra i telefonens klock-app.
Kopplingen mellan enheterna sker via Bluetooth och funkar alldeles utmärkt. Jag har än så länge aldrig märkt av att den skulle brytas eller vara seg.

Användning

När du använder klockan känns allt rätt smidigt, det är enkelt att skifta mellan appar och enkelt att svara på sms via förinställda snabb-svar som t.ex. ”Ok”, ”Haha fan vilken rolig meme” eller ”Ring mig”. Kort och gott så är Apple Watch ganska intuitiv.

Rent fysiskt är klockan bekväm, har en stilren design, armbanden går enkelt att byta, knapparna och det digitala hjulet (digital crown) är responsiva, tydliga och behagliga att använda.

Känsla

Efter bara några timmar så glömmer man bort att man har klockan på armen. Materialet i armbanden är bekväma och den väger så pass lite att den snabbt blir en del av dig.
Känslan när man går en dag med klockan på armen är att det dagliga flödet går lite smidigare. Man går på stan och känner en lätt touch på handleden, ungefär som om mamma försöker väcka dig för att du skall upp och förbereda dig inför skolfotot i 4:an. Touchen är så klart inte din mamma, utan klockans vibration som påminner dig om den där lunchen, uppgiften som skulle göras eller att du skall hämta på dagis om 2h.

Självklart har påminnelse-funktionen funnits på våra telefoner i många år, men under de två månaderna jag burit klockan så har jag börjat känna att det är mer och mer omständigt att ta upp telefonen hela tiden. Min spontana känsla är att det känns orimligt att behöva ta upp telefonen från fickan för att kolla vad någon skrev i ett sms eller vad det nu var jag skulle komma ihåg. Så snabbt  vänjer man sig vid klockan och vad den bidrar med.

Känslan i det stora hela är med andra ord att de små till synas obetydliga sakerna i vardagen blir lättare, och att det blir lite mindre friktion i vardagen.
Jag förstår så klart hur banalt det låter, att jag inte ”orkar” ta upp min 6000-kronors-telefon från fickan för att se vad mina vänner har att säga. Absolut, jag köper det. Men om man vänder på det. Vi köper teknik, och utvecklar teknik för att göra våra liv lättare, så bör man inte då omfamna det som faktiskt gör dagen lättare och eliminerar de små störande detaljerna?

Apple watch recension 3
För att kunna använda Apple Watch så behöver du en iPhone

Prestanda

Det finns inte så mycket att säga när det kommer till prestandan. Klocka är inget tekniskt monster och du kommer aldrig hamna i ett läge där du önskade att du kunde kolla på 4K-video i den. Så jag håller det kort.

Alla Apples egna funktioner fungerar klockrent. Allt flyter på bra och klockan känns responsiv.

När det kommer till tredjeparts-utvecklare däremot så känns många appar både lite slöa och onödigt begränsade. troligtvis beror det mycket på att ingen tidigare utvecklat appar till den här typen av enhet. Men det är bara en tidsfråga innan de blir bättre på det.

Funktioner

Vad vore Apples produkter utan Appstore? Precis som för din iPhone, iPad, Apple Tv och Mac så finns det ett stort utbud av appar att välja mellan. Tyvärr är de (i dagsläget) inte speciellt imponerande.

Som vi nämnde ovan så är de flesta mycket grundläggande, och alla saknar rimliga funktioner som man hade kunnat förvänta sig av dem. Troligtvis beror det på att klockan fortfarande är så pass ny, och att utveckla appar till klockan är väldigt olikt att utveckla dem till telefonen eller iPaden. Så förhoppningsvis kommer vi se lite bättre appar om några månader, när utvecklarna lärt sig vad man kan göra, vad som efterfrågas och vad funkar bra på klockan. Så är det ju alltid när det kommer nya enheter. Men samtidigt så hade det inte skadat om Apple kavlat upp ärmarna och bjudit in de tusen största iOS-utvecklarna till någon form av gemensam push för att säkerställa att Appstore var full av grymma funktioner när klockan kom. Här är vi faktiskt lite besvikna.

Siri

En av anledningarna till att klockan dröjde så pass mycket var troligtvis för att Apple ville ha släppt Siri på de språk där klockan skulle säljas. Och det kan vi förstå. För att stå och pilla med minimala knappar är inte riktigt vad jag kallar användarvänlighet, men Siri löser den biten.

Efter lite övning (och efter du kommer över pinsamhetskänslan av att stå och prata med dig själv) så kommer du kunna använda Siri till det mesta på din Apple Watch. Här är 6 exempel på saker du enkelt kan göra, bara genom att säga ”Hej Siri!…..”

  1. Sätta alarm
  2. Skapa påminnelser
  3. Fråga om vädret
  4. Bildsök på Google
  5. Skicka sms och mail
  6. Ring någon

De olika modellerna

Apple Watch kommer i två olika storlekar och tre olika utföranden, Watch Sports, Watch, och Watch Edition.
Storlekarna som finns är 38mm och 42mm, så det är ingen gigantisk skillnad där. De tre modellerna skiljer sig dock åt en del.

Sports är den lite mindre och lite billigare varianten som kostar ca 4500kr och är gjord i aluminium och kommer med ett gummiarmband.

Apple Watch är mellansegmentet och kostar ca 7000kr och kommer då med samma gummiarmband som Sport-modellen. Klockan är dock gjord i rostfritt stål och känns betydligt lyxigare.

Slutligen har vi Apple Watch Edition, som ligger runt 80.000-90.000kr och är gjord i antingen gult guld eller roséguld. Den kommer vi troligtvis inte se så mycket av på stan om man säger så.

apple watch recension 4
Vill du unna dig själv lite extraordinär lyx så finns Apple Watch Edition i roséguld

Slutligen

Som du förstått så är inte Apple Watch en hightech-pryl som du skall sitta och pilla med hemma på kvällarna. Den briljerar när den bara sitter på armen, som en lydig hund kan man säga. Den hjälper dig igenom dagen och påminner dig försiktigt om möten, inhandlingslistor och när folk försöker nå dig.

Förväntar du dig en ny iPhone så kommer du troligtvis bli lite besviken. Men förväntar du dig en alldeles egen sekreterare och ett mångsidigt redskap i diverse situationer så kommer du se fram emot att gå upp på morgonen och ta på dig din klocka.

ÖVERSIKT
Design
10
Användbarhet
9,5
Prestanda
9,5
Funktioner
7
Föregående artikelSouth Park Säsong 19, Utan Fucking Fördröjning! – *Sponsrad Video*
Nästa artikelUte Efter En Klockren Outfit Till Bröllop? Här är 2!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.
apple-watch-recension<h3>Fördelar</h3> Enkelheten, det är lätt att göra det man vill och klockan försöker aldrig ta över, den sitter bara där som en trevlig liten hjälpreda. <br> <h3>Nackdelar</h3> Efter att ha sett succén med Appstore växa fram under ett par år så kan man tycka att Apple hade kunnat se till att ha ett riktigt brett utbud av appar till Apple Watch vid release. Vi vet att de kommer förr eller senare, men framsynthet är aldrig något negativt