Låt oss ta tillbaka den här fantastiska färgen!

En modern och vettig man ser inte rosa som en färg avsedd att pryda plagg med spets och delikata axelband. Men trots det så är den ändå kraftigt underrepresenterad i våra garderober.

Förklaringen till det är troligtvis en blandning av att färgen fortfarande inte är 100% accepterad som en färg män bör bära och det faktum att den är svårare att kombinera med andra färger än till exempel marinblå eller mörkgrön.

Men vi på Obsid vill så klart se Svenska män bära mer färg, för färg ger din outfit karaktär, den får dig att sticka ut och den gör världen så mycket gladare!
Därför har vi skrivit ihop en guide till hur du som man kan bära rosa.

Men först, en liten historielektion.

rosa kläder som man

Män har burit rosa längre än vi tror

Det är lätt att tro att samhället just kommit att acceptera rosa som en färg män kan bära. Men sanningen är den att fram till 1900-talet så bar män rosa väldigt ofta.

Innan 1900-talet så var faktiskt rosa den klassiska färgen för nyfödda pojkar, inte blå alltså, utan rosa. Man antar att förklaringen ligger i att rosa är en färg som är nära röd i färgskalan, vilket gör den till en stark färg, en maskulin färg.

Men i mitten av 1900-talet så fick folk plötsligt för sig att rosa skulle vara en tjejfärg och tillverkarna av flickleksaker gick all in på rosa. Resten är som man säger; historia.

Nu för tiden så anses rosa fortfarande som ”en färg tjej för tjejer”, även om acceptansen gått upp avsevärt de senaste 20 åren.

rosa och marinblå kavaj man herr

Välj rätt nyans för din hudton

Som med allt som rör färg så behöver det matcha, och det är inte bara dina kläder du behöver tänka på, din hud har också en färg som behöver funka bra ihop med dina kläder. Missar du den detaljen så är det lätt att se blek och glåmig ut, även om dina kläder matchar perfekt.

Generellt sett så bör man undvika rosa om man har en väldigt blek hudton (tänk Ron Weasly). Men är du lite mittemellan så kan vissa nyanser av rosa kan funka alldeles utmärkt.
En tumregel att använda sig av är att ju blekare du är, desto klarare färger bör du bära. Någon med klassisk blek Svensk hy bör jobba med en klar rosa nyans istället för pastellfärger, medan någon med en mer ”Afrikansk” färg kan se oerhört stilig och pigg ut i en pastell-rosa-oxfordskjorta.

Som slutsats så kan man säga att om du har en klassisk Svensk hudton så bör du begränsa dig till att bära rosa på sommaren när du är lite solbränd.

rosa och vitt herr stil

Använd accessoarer

Det lättaste sättet att bära färg är så klart att göra det med accessoarer istället för något av de huvudsakliga plaggen. Accessoarerna tar upp mindre plats och du sticker inte ut riktigt lika mycket med en rosa bröstnäsduk som med en rosa kavaj.

Så börja smått, investera i en vit-och-rosa-prickig bröstnäsduk och bär den tillsammans med din i övrigt marinblå outfit, så kommer du se hur sjukt stiligt det kan vara med rosa!

Gör det enkelt

Eftersom rosa är en väldigt kraftig färg, oavsett vilken nyans du väljer, så bör du försöka tänka ”less is more” när du inkorporerar denna härliga färg i dina outfits. Är du inte den mest flamboyanta personen så gör du bäst i att jobba med accessoarer. Vill du verkligen njuta av din nya favoritfärg och bära den på ett av huvudplaggen (tröja eller byxor) så är det viktigt att välja neutrala färger till resten av din outfit, och att minimera antalet accessoarer. Annars kommer du bara att se ut som någon från ”Paradise Hotell” eller ”X on the beach”.

Använd färger som kompletterar rosa

Som vi alltid säger så är färgmatchning en av grundpelarna till att få till en snygg outfit. Så använd dig av nedanstående listan med rekommenderade färger att kombinera med rosa:

  • Grå
  • Vit
  • Marinblå
  • Beige

Läs även: ”Vilka färger passar till blått?

kavaj herr man stil

Ute efter lite nya rosa kläder?

Kolla då in Arket, Asos eller Oscar Jacobson, där hittar du definitivt moderna och tidlösa rosa herrkläder.

Sammanfattningsvis

Rosa är så klart inte en tjejfärg, det vore idiotiskt att tro något sådant. Nej, rosa är en färg som alla andra och en färg som du bör försöka använda dig av.

När du ska bära rosa så är det väldigt viktigt att välja rätt nyans för din hudton, annars kommer du se blek och sjuk ut. Utöver din hudton så behöver du så klart matcha resten av kläderna. Utöver det så handlar det bara om att våga, kör du rosa kavaj eller strumpor? Valet är ditt!

Föregående artikel4 Saker Ambitiösa Människor ALDRIG Skulle Säga
Nästa artikelMyterna Om Att Spela På Casino Utan Svensk Licens
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.