Ikoniskt weirdo…

Kramer från kommediserien Seinfeld, är sannolikt den mest underhållande karaktär som skådats i tv-rutan. Det är lite av en mental frigörelse att se denna knäppskalle göra bort sig gång efter annan. Kramer är ett komiskt geni. Han ger uttryck åt en väldigt bred repertoar av oefterhärmlig humor, som än idag saknar motstycke.

Att se denna fantastiska karaktär uttrycka sin komik får tittaren att känna sig väldigt ”normal”, samt kronisk träningsvärk i smilbanden.

Kramer är kanske den mest mångfacetterade humorkonstnären som besökt tv-rutan. Han behärskar verbal humor, minspel och snubbelhumor med mästerligt utförande och timing. Det är samtidigt en väldigt oförutsägbar karaktär, och bjuder ofta på överraskande moment man inte förväntar sig.

teatermask kramer seinfeld

Kramer är Jerry Seinfelds excentriske granne, som alltid dyker upp och skojar till det i tid och otid.
I verkligheten så skulle Kramer vara en mardröm att ha som granne, då han helt saknar konsten att tolka socialt accepterade riktlinjer, utan agerar impulsivt helt utan eftertanke.

Utmaningar med Kramer som granne.

• Han stövlar in i din lägenhet utan att knacka, och börjar rota i ditt kylskåp och äter upp din mat utan att fråga.
• Vettlösa fester som pågår till gryningen, med många konstiga besökare.
• Huvudlösa byggnadsprojekt som sällan blir färdiga, eller totalt överdrivna och verklighetsfrånvända.
• Satsar dina pengar på vadslagning utan ditt samtycke.
• Myser med damsällskap i ditt hem.

Kramer är en fri fågel som blint följer sina impulser. Han är en livsnjutare som alltid tar del av livets goda, utan att någonsin ha ett jobb eller andra förpliktelser. Han har snarare en förmåga att attrahera allt han uppskattar i livet, för att sedan snubbla och falla handlöst över sina behag. För Kramer är ansvarstagande och vardagspussel inget som prioriteras. Han vistas lite utanför samhällets normer, men är alltid till freds med livet.

Han är framfusig och burdus, samt en mästare på att alltid säga fel saker. När han samtalar med andra människor så sätter han ofta foten i munnen och säger något opassande, ofta helt utan självinsikt av sitt beteende.

Exempelvis, har man en vän som bör få veta att hans skjorta är mycket ful, men själv vill undvika att påpeka det. Då är lösningen inte långt bort. Det är bara att presentera vännen för Kramer, som utan tveksamheter kommer att påpeka att skjortan är ful.

gammal tv seinfeld kramer

Avsaknad av disciplin

Han har total avsaknad av personlig disciplin, och styrs helt utifrån sina stundom sinnessjuka impulser.

Han har problem med spelberoende, och tappar all självbehärskning när han får smak på vinstens sötma. Vanligtvis är hans spelande under kontroll, men ibland faller han för frestelsen av att spela på ”allt”.

Han spelar på:
• hästar
• flygplans ankomsttider
• avhållsamhet
• ombyggnad av sin lägenhet
• samt i princip allt som rör sig

Det finns betydligt bättre och säkrare förhållningssätt till spel och vadslagning och Kramer sökte sannolikt inte information om det bästa casinot innan han placerade sina vad.

Han är även svag för tobak och tycker om att röka pipa. Han fick Idén att arrangera fester för rökare i sin lägenhet, och utsatte sig själv för en livstid av rökning på endast 72 timmar. Hans impulskontroll är som sagt inte den bästa. Lyckligtvis så är grannen Jerry Seinfeld ofta ofrivilligt närvarande att reda ut de flesta missödena.

Den riktiga Kramer

Det kanske verkar orimligt, men Kramer är baserad på en riktig person. Det är en förfärande tanke att det faktiskt existerar riktiga Kramers ute på våra gator. Bli inte förvånad om du en dag har en helt främmande karl med galet hår som står och rotar i ditt kylskåp.

Mannen i fråga är Kenny Kramer. En ståuppkomiker som är en nära bekant till seriens skapare, Larry David och Jerry Seinfeld. De såg stor komisk potential i hans persona och baserade karaktären Kramer efter honom. Riktigt hur mycket den fiktiva Kramer efterliknar den verkliga Kramer är osagt. Men är han en bråkdel så rolig som den fiktiva Kramer, så lär han också vara mycket underhållande karaktär.

Kramer spelas av skådespelaren Michael Richards, som blev väldigt uppskattad för sin komiska rolltolkning. Han är evigt förknippad med Kramer, och har inte haft särskilt framträdande roller utöver Seinfeld. Hans fantastiska rolltolkning av Kramer blev samtidigt en börda, eftersom tittaren får svårt att relatera honom till något annat än just Kramer.

Vill du ha mer underhållande artiklar så hittar du dem här.

Föregående artikelVärldens Bästa Takbarer – 5 Pärlor Där Du Kan Njuta Av Solnedgången
Nästa artikelHur beställer man Whisky? Vad betyder ”Neat” och ”Straight”?
Manlighet är ett jäkligt intressant ämne, vad är manlighet? hur blir man manlig? vad är omanligt? Djupa frågor... Men jag är inte bara djup som en Kent-låt från 2001, andra saker som intresserar mig är öl, roliga Youtubeklipp och solglasögon. Mycket nöje!