Solen, gräset och friheten…

När sommaren kommer så brukar den ta med sig något mer än bara finare väder och värme, nämligen ett tränings-sug som man får leta länge efter under årets andra månader!

Ja, så fort det börjar bli lite varmare så märker man en tydlig skillnad i energi, humör och vilja att röra på sig. Så en logisk tanke är ju så klart att kombinera allt det härliga, och bara träna ute i naturen!

Men att träna på sommaren kräver lite mer eftertanke än när man bara går till gymmet. Här är 6 saker du behöver tänka på om du ska få ut maximalt av träningen på ett behagligt och säkert sätt!

1: Träna på morgonen och kvällen

Att träna på sommaren, och framförallt i solen kan kännas fantastiskt lockande och härligt. Men det är viktigt att komma ihåg att det är oerhört krävande att träna hårt i solen. Har du inte gjort det förr så kommer du märka en enorm skillnad mellan att pass i solen och ett pass i det svala gymmet.

För att minimera problemen med solen så är det alltid rekommenderat att träna tidigt på morgonen (innan kl 09:30) och sent på eftermiddagen (efter kl 18:30). Då är temperaturen mer anpassad för träning.

träning utomhus på sommaren

2: Använd solskydd

Ska du träna i solen så glöm inte solskydd! Även om det är nice att bli så brun som möjligt under den korta Svenska sommaren så är det viktigt att komma ihåg att huden åldras ofantligt mycket snabbare om du ofta vistas i solen utan solskydd. Dessutom så ökar risken för hudcancer markant om man bränner sig i solen.

Så tänk efter en gång extra angående det där med att bli maximalt brun.

3: Drick vatten!

Det här kan låta som en ”no brainer”, men om du oftast tränar inomhus där det är svalt och luftkonditionerat så kanske du är van vid att köra ett helt pass utan att dricka vatten. Det är dock en helt annan grej att träna i solen utomhus. Undvik att bli uttorkad är du snäll, ta med dig en flaska vatten.

träna ute på sommaren

4: Träna i skuggan

Även om det är härligt att bli solbränd och fylla på D-vitamindepåerna så kommer du inte kunna prestera lika bra i solen som i skuggan. Värmen gör inte bara att du svettas lite mer, den gör dig utmattad.

Håll dig i skuggan om du vill kunna prestera på topp!

5: Ha rätt typ av kläder

Att träna på sommaren (utomhus alltså) kräver lätta kläder som verkligen andas. Solen och värmen kommer inte göra det lätt för dig om du envisas med att träna i ett par tjocka mjukisbyxor i bomull.

Satsa på shorts eller löpartights, och en t-shirt i funktionsmaterial på överkroppen.

träna på sommaren ute

6: Använd insektsspray

Beroende på var i landet du ska träna någonstans så kan insektsspray vara direkt avgörande för om du kommer få något gjort, eller bara stå och vifta bort flugor, bromsar och mygg.

När du börjar svettas så kommer det flockas ohyra kring dig, så förbered dig med insektsspray så du kan fokusera på träningen istället för myggen.

Sammanfattningsvis om att träna på sommaren

Att träna på sommaren, utomhus i det fria är helt magiskt, verkligen svårslaget. Men det är lite mer komplext än att gå ned i källaren på gymmet. Här är ovanstående guide till att träna på sommaren, enkelt sammanfattad i 6 punker:

  1. Träna på morgonen och kvällen: Undvik den varmaste delen av dagen. Träna innan kl. 09:30 eller efter kl. 18:30.
  2. Använd solskydd: Skydda huden från skadlig UV-strålning och minska risken för hudcancer.
  3. Drick vatten: Håll vätskebalansen för att undvika uttorkning.
  4. Träna i skuggan: Förbättra din prestation och minska trötthet genom att undvika direkt sol.
  5. Ha rätt typ av kläder: Välj lätta, andningsbara kläder som shorts och funktionsmaterial.
  6. Använd insektsspray: Skydda dig mot insekter för att kunna fokusera på träningen.
Föregående artikel4 Rekommenderade Kosttillskott För Män – Glöm Inte Omega3!
Nästa artikelEn Spännande Resa Genom Europas Mest Kända Spelfavoriter
Manlighet är ett jäkligt intressant ämne, vad är manlighet? hur blir man manlig? vad är omanligt? Djupa frågor... Men jag är inte bara djup som en Kent-låt från 2001, andra saker som intresserar mig är öl, roliga Youtubeklipp och solglasögon. Mycket nöje!