Är det same same but different???

När du gått där bland alla hyllor med hudvårdsprodukter så har du säkerligen undrat om det verkligen är någon skillnad på mäns och kvinnors hud. Behöver produkterna verkligen vara så olika? Är de ens olika? Varför behöver de vara olika?

Vi tittade närmare på det här och upptäckte att det faktiskt är en hel del skillnad på mäns och kvinnors hud!

Tjockleken

Mäns hud är ca 25% tjockare än kvinnors. Men varför är det så? Jo allt beror på testosteronet, det gör huden både grövre och tjockare.

är det skillnad på mäns och kvinnors hud
Mäns hud är ca 25% tjockare än kvinnors

Kollagen

Genom hela livet så har vi män en markant högre kolagen-densitet än kvinnorna. Eftersom kolagen är direkt kopplat till åldrande så brukar man kunna säga att en kvinnas hud är ca 15 år äldre än en jämnårig mans hud. Men eftersom män generellt sett är sämre än kvinnor på att smörja in sig med både solskyddsfaktor och mjukgörande krämer så jämnar det oftast ut hudens ålderskillnad.

Talg

Efter puberteten så är talgproduktionen markant högre hos män än kvinnor. Detta gör huden lite smutsigare och i mer behov av rengöring, samtidigt som det leder till att män har acne högre upp i åldrarna än kvinnor.

är det någon skillnad mellan mäns och kvinnors hud
Mäns hud har en högre kolagendensitet, vilket gör att mäns hud åldras långsammare än kvinnors

Ska man ta hand om dem på olika sätt?

Både ja och nej. Bäst svar får du i vår stora guide: ”När är man fräsch?”. Där kan du läsa om allt från hur ofta du bör duscha till vilken typ av hudvårdsprodukter du som man bör använda.

Sammanfattningsvis

Det är rätt stor skillnad på mäns och kvinnors hud, framförallt så är en mans hud tjockare och grövre, samtidigt som den innehåller mer kolagen, vilket gör att den åldras långsammare.

Föregående artikelVanilla Sky! – Inte Filmen Alltså, Utan Ananas-spritblandningen
Nästa artikel2 Rosa Champagnedrinkar! Kan Det Bli Mer Romantiskt?
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.