Tandblekning utan de klassiska biverkningarna…

I takt med att marknaden för tandblekning blivit större, både på klinik och hemma, lär vi oss allt fler termer vi aldrig hade hört innan. Väteperoxid är en av dem. Väteperoxid är också ämnet som ligger bakom att somliga är rädda för att bleka tänderna på grund av risk för ilningar, irritation eller skador på tänder och tandkött.

I “klassisk” tandblekning är det väteperoxid som är det aktiva ämnet som bleker tänderna. Men på grund av dess risker erbjuder fler aktörer peroxidfri tandblekning, ett exempel på det är wesmile.se. Istället för skadlig väteperoxid erbjuder de en peroxidfri tandblekning med antingen exempelvis PAP-syra eller bikarbonat som aktivt ämne.

Det finns såklart fördelar och nackdelar med väteperoxid som blekmedel alternativt peroxidfria tandblekningar. Vi kommer gå igenom alla här, samt ge några allmänna råd och tips kring tandblekning. Sammanfattat är väteperoxid ett effektivt medel för tandblekning, men på grund av riskerna är det starkt reglerat inom EU. Peroxidfri tandblekning är riskfritt och som användare slipper du oroa dig för biverkningar. Den direkta effekten är inte lika synbar men efter flera omgångar tandblekning är resultatet det samma.

Vad är väteperoxid?

För dig som gillar nördig fakta är väteperoxid en kemisk sammansättning av väte- och syremolekyler. Nu tänker du kanske att vatten också är gjort av väte och syre, det stämmer. Skillnaden är att vatten har två vätemolekyler och en syremolekyl medan väteperoxid består av två molekyler av varje. Det låter inte som att det är så stor skillnad på dem men faktum är att väteperoxid är frätande och oxiderande.

Förutom att vara ett aktivt ämne i tandblekning har väteperoxid flera användningsområden. Inom skönhet och för människor används väteperoxid när man bleker håret, som sårtvätt och bakteriedödande, behandla fot- och nagelsvamp samt som munskölj. Industriellt används väteperoxid för industriell blekning av pappersmassa. Det kan också användas som drivmedel till raketer och turbiner, samt som en del i ett högexplosivt ämne. Sist men inte minst kan väteperoxid användas för att bleka kläder.

bleka tänder utan biverkningar

Som du hör har väteperoxid många användningsområden. Vissa verkar harmlösa medan andra låter direkt farliga. Anledningen till att användningen skiljer sig så kraftigt beror på mängden väteperoxid. I väteperoxid som du köper hos hälsokosten är mängden väteperoxid 3% och resten är vatten. För att agera drivmedel till en raket används väteperoxid med en koncentration på över 80%.

För tandblekning finns en sträng reglering i EU. Tandblekning som säljs för hemmabruk får endast innehålla max 0.1% väteperoxid. Om tandblekningen säljs och utförs av en tandläkare är den högsta tillåtna mängden 6%. Anledningen till att väteperoxid fungerar som tandblekning beror på att väteperoxiden oxiderar missfärgade molekyler på emaljen och inuti tanden, vilket ger dig vitare tänder.

Väteperoxid i tandblekning – fördelar och nackdelar

En fördel med väteperoxid är att den starka regleringen minskar risken för att någon av alla nackdelar uppstår. Regleringen bestämdes av riksdagen år 2012 med argumentet att värna om konsumenters hälsa. För tandblekning som innehåller 0.1-6% väteperoxid måste användningen utföras eller övervakas av en tandläkare. Det beror på riskerna och nackdelarna med väteperoxid.

De största nackdelarna är att du kan få biverkningar som överkänslighet, irriterat tandkött, ilningar i tänderna och förändringar i emaljen. Förändringarna i emaljen kan visa sig genom mjukare tänder, ökad ytskrovlighet och demineralisering. Demineralisering innebär att mineralsalter avlägsnas vilket är en typ av nedbrytning som kan uppstå vid karies bland annat. Med dessa biverkningar finns en risk att du inte återfår din munhälsa. Enklare biverkningar som ilningar i tänderna eller irritation kan gå över efter några dagar.

vita tänder utan ilningar

Alla reagerar dessutom olika vid tandblekning med väteperoxid. Om du råkar vara känslig finns en risk för fler biverkningar oavsett om du använder tandblekning hemma eller gör det hos tandläkaren. Fördelen är att tandläkaren förhoppningsvis ser hur dina tänder och din mun reagerar under behandlingen.

Sammanfattat finns fler nackdelar än fördelar med väteperoxid i tandblekning. Den enda fördelen du kan ha med dig om du vill använda den typen av tandblekning är att innehållet är reglerat och inte får säljas inom EU i icke godkända substanser.

En effektiv tandblekning utan väteperoxid

Motsvarigheten till tandblekning med väteperoxid är peroxidfri tandblekning. Det är en tandblekning som blir allt vanligare, dels på grund av regleringen kring väteperoxid men också för munhälsan. Peroxidfri tandblekning säljs nästan uteslutande för tandblekning hemma. Olika aktörer använder olika ämnen som ska bleka tänderna.

Det aktiva ämnet är PAP-syra, Ftalimidoperoxikapronsyra, som är vetenskapligt bevisat [källa] för att vara ett effektivt blekmedel för tänderna. Likt väteperoxid oxiderar syran vilket bleker tänderna. Skillnaden är att det inte släpps ut fria radikaler som medför riskerna och biverkningarna väteperoxid har. Förutom den aktiva syran innehåller den peroxidfria tandblekningen vårdande och naturligt blekande ingredienser. Den innehåller aloe vera, granatäppleolja och fröolja från tranbär.

bleka tänderna utan väteperoxid

Aloe vera minskar tandplack och är antibakteriellt. Granatäppleolja minskar även det plack på tänderna och har antiinflammatoriska egenskaper. Plack är detsamma som tandsten, vilket bildas av bakterier i munnen och kan i värsta fall orsaka karies. Fröolja från tranbär har en naturligt blekande effekt på tänderna och skyddar mot fria radikaler.

Fördelar och nackdelar med peroxidfri tandblekning

Den största fördelen med peroxidfri tandblekning är att det är riskfritt. Chansen att du får ilningar, irritation i tandköttet eller inflammationer är minimal. Det gör dessutom att du kan använda en peroxidfri tandblekning upprepat antal gånger ganska tätt inpå, varje dag eller två gånger per dag, för snabbt resultat.

Nackdelen med peroxidfri tandblekning är att den i några fall inte är lika effektiv som tandblekning med väteperoxid. Vissa peroxidfria tandblekningar ger resultat direkt men resultatet avtar efter några dagar, medan andra kräver flera omgångar tandblekning för ett synligt resultat.

Resultatet för din tandblekning kan alltså variera. Det gäller oavsett om du använder peroxidfri tandblekning eller tandblekning med väteperoxid. Det beror på att alla munnar är olika och en kemisk reaktion är aldrig definitiv. Om du vill vara på den säkra sidan gällande biverkningar bör du testa en peroxidfri tandblekning först. De flesta aktörer erbjuder peroxidfri tandblekning som är ofarlig för dina tänder och din mun.

Föregående artikelDet Är Inte Konstigt Att Ta Lån – Här Är 3 Lån Alla Män Tar
Nästa artikelVentilation – Det Viktigaste I Ditt Hus
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.