Kan man kalla musik för en typ av laglig doping?

När man står i startfållan inför ett lopp så är det hörlurar så långt ögat kan nå. De flesta som är ute och springer, rekreationellt eller inte, lyssnar på musik. Men är det lättare att springa med musik?

Personligen så har jag insett att musiken hjälper mig att inte tänka på hur trött jag är när jag är ute och springer. Just fokuset på tröttheten är utan tvekan mitt största hinder och med musiken så kan jag distrahera mig själv på ett positivt sätt.
Självklart är jag inte ensam att känna så här, långt ifrån. Runkeeper gjorde nyligen en djupdykning i frågan, och det här är vad de kom fram till.

Vad säger forskningen? Är det lättare att springa med musik?

Forskning på hur musik påverkar oss när vi motionerar/tränar har pågått enda sedan 1911. Forskaren Leonard Ayres upptäckte då att cyklister trampade snabbare när de fick lyssna på musik.
En annan studie som gjordes 2012 visade att cyklister som lyssnade på musik under träningen behövde 7% mindre syre för att utföra samma jobb som de som inte fick lyssna på musik. Minst sagt fascinerade information.

Dr. Costas Karageorghis från Brunel University i London, en av världens ledande experter inom ”träningsmusik”, säger så här:

“You can look at music as a type of legal performance-enhancing drug.”

En minst sagt målande beskrivning på hur vi påverkas av musik.

Slutsats?

Om du tycker att det känns lättare att springa (eller träna i allmänhet) med musik så inbillar du dig inte, 100 år av forskning tyder på att musik kan vara ett väldigt kraftigt redskap i din träning. Så lyssnar du inte redan på musik när du springer så är det dags att börja.

Springer du med musik?

Vad är din åsikt/känsla? Är det lättare att springa med musik? Lämna en kommentar här nedan och dela med dig av dina erfarenheter.

Föregående artikelAlla dödsfall i Game of Thrones på 2 minuter. Alla 5179 stycken!
Nästa artikelBehöver du få lite perspektiv på livet? Här är ett fantastiskt citat
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.