Lever du ditt liv som du vill, och på ett sätt som gör dig lycklig?

Svarar du ja på frågan ovanför så är du ganska ovanlig. I alla fall om man skall tro på folk som ligger på sin dödsbädd, och varför skulle de ljuga? Personligen måste jag säga att det knappast kan finnas en mer pålitlig källa.

Det här kanske inte är det mest upplyftande ämnet att skriva om, men förhoppningsvis kan det kanske ge dig lite perspektiv på tillvaron och den riktning ditt liv är på väg i.

Här är 5 saker folk ångrar på dödsbädden!

1: Jag önskar att jag hade levt det liv jag själv ville, inte det andra förväntade av mig

Här har vi en klockrent-klassisk punkt. Vem känner inte så här då och då? Det är mycket som förväntas av oss, och det är lätt att bara fokusera på alla förväntningar. Men då glömmer du oftast vad som är viktigt för just dig, och du skapar omedvetet en tillvaro som leder dig ifrån dina drömmar. Gör inte det.

2: Jag önskar att jag inte hade jobbat så hårt

Förståelig punkt, men komplicerad. Det är lätt att vara efterklok. Men i nuet så är man beroende av pengar för att ha en dräglig tillvaro. På sin dödsbädd kanske man inte kommer ihåg alla liter mjölk man köpt, och man romantiserar lätt om hur det skulle varit att ”bara köra”. Men det vet vi alla att det inte funkar.

Ett råd dock. Sätt tydliga gränser mellan ditt privatliv och ditt arbete. De du bryr dig mest om är oftast ointresserade av hur mycket du åstadkommer på jobbet, de är mer intresserade av hur ofta de ser dig.

3: Jag önskar att jag hade vågat uttrycka mina känslor

En punkt som många män kanske känner igen sig i lite extra. Det är väldigt lätt att strunta i att visa vad man egentligen känner, det kan känna smidigt att undvika en konflikt i stunden. Men på lång sikt skapar du dig ett liv där saker och ting inte riktigt är i linje med det som gör dig lycklig.

4: Jag önskar att jag hade hållit kontakten med mina vänner

Vad säger man, här har vi alla varit, och jag är övertygad om att alla ångrar det här långt innan sin dödsbädd.

Ringa dina vänner!

5: Jag önskar att jag hade låtit mig själv vara lycklig

En lite tragisk punkt, men tyvärr allt för vanlig. Vi lever med oskrivna regler som ofta påverkar hela våra liv, ända tills det är för sent. Många tänker ”så fort jag fått ett bra jobb, då skall jag resa!” eller ”så fort barnen vuxit upp, då kan jag börja leva igen!”. Tyvärr är det inte så man bör göra om man vill bli lycklig. Man måste ta tillvara på tiden som är nu, inte bara planera framtiden.

Vad kan man dra för slutsats av det här?

Som vi märker så går det en röd tråd igenom majoriteten av listan. Punkt 1, 3 och 5 är i grund och botten de samma. Allt för många lever idag sina liv efter normer de inte trivs med. Eller i förhållanden som inte gör dem lyckliga, men de orkar inte ta sig ur dem eftersom det blir för mycket meck med lån, bostäder och barn.

Personligen har jag inget klockrent råd. Det är komplicerade saker det här. Bara för att man läser en lista saker folk ångrar på sin dödsbädd så kan man inte strunta i samhällets normer och i de förhållanden man byggt upp. Man måste fortfarande ta sitt ansvar och inte agera själviskt.

Föregående artikelVärldens förändring sedan DU föddes – En hel del har hänt
Nästa artikel2 Enkla steg till att lära sig prioritera – Vattentätt!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.