Att lära sig saker är bland det mest givande man kan ägna sig åt. Att hela tiden försöka bli mer förstående och kunnig får dig att växa

Här är ett TED-talk (En konferens inom Technology, Entertainment, Design) där Josh Kaufman presenterar en metod för att i 4 steg lära sig vad som helst på endast 20 timmar. Du blir självklart inte helt fullärd, men du kan gå från att inte veta någonting om ett ämne, till att vara hyfsat bra på det.

Klippet är relativt långt (20 minuter) men är du seriös i din önskan att lära dig nya saker så är det väl spenderade 20 minuter.

De 4 stegen i Kaufmans metod är:

1: Plocka isär färdigheten som du vill lära dig

Dekonstruera de olika delarna i själva färdigheten. T.ex. För att kunna spela tennis så behöver du bollkontroll, uthållighet och en förståelse för strategin bakom spelet. Identifiera vad den absolut viktigaste komponenten är, och lär dig den först. Vill du lära dig ett nytt språk bör du ta reda på de 2000 viktigaste orden och lära dig dem först. Lyckas du med detta så har du ca 80% av vad du försöker lära dig på plats.

2: Lär dig rätta dig själv

Lär dig tillräckligt mycket om det du försöker bli bra på för att du skall kunna förstå när du gör fel och på så sätt kan rätta dig själv.

3: Eliminera eventuella hinder

Identifiera och ta bort allt som hindrar dig från att fokusera på det du vill lära dig

4: Träna aktivt i totalt 20 timmar

Tränar du aktivt i ca 40 minuter per dag så tar det dig mindre än en månad att nå 20 timmar.

Förra veckan skrev vi en artikel som berör ämnet 'Att aktivt träna/öva på något'. Där förklarar vi skillnaden mellan att 'Passivt utföra något' och att 'Aktivt träna/öva på något' Att veta skillnaden mellan dessa två sätt att utöva något är nyckeln till att lära sig något både snabbt och bra.

Så här kan du lära dig vad som helst på 20 timmar!

Föregående artikelVad är alla länder ledande inom?
Nästa artikelHur stort är Afrika egentligen? Du kommer bli chockad!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.