Esport bara växer och växer, även på mobilen…

För bara ett par år sedan kunde ingen föreställa sig att mobila spel kan bli en viktig tävlingsgren i Esport, precis som traditionella dataspel är. Men nu har det hänt. Mobilspel har växt så snabbt de senaste månaderna att de kan konkurrera med industrins stora namn i flera olika kategorier.

Det är inte bara multiplayer-, action- och rollspel till mobiler som har vuxit snabbt, utan även casinospel och spelautomater. Ett exempel är de olika spelen som finns på Vinnarum. Där kan man se och prova mängder med olika spel helt gratis, allt från det populära Starburst till nyare spel som Valkyrie. En av anledningarna till att de blivit så populära är att de fungerar både till mobilen, datorn och surfplattan, det går snabbt, det är enkelt och spännande, samt att man självklart kan vinna en jackpot. Dessutom finns det turneringar och tävlingar även för slots.

Esports Charts skrev en artikel förra året om framtiden för mobil Esport. De var då ganska säkra på att utsikterna för bärbara spel i branschen var ganska svaga och att de inte kommer att få turneringar som The International i den närmaste framtiden. Men situationen har förändrats helt, och här kommer tips på några av de mest populära Esport-spelen.

Clash Royale

Det går inte att förneka att Clash Royale av Supercell är det viktigaste spelet inom mobil Esport. Detta spel kom ut 2016, och har sedan dess gått spikrakt upp i toppen. Clash Royale hade ett stort följe från dag ett. Med fokus på den konkurrenskraftiga head-to-head-modellen lyckades man locka till sig hela 44 Esport-organisationer.

För närvarande är det strukturerat som en regional tävling som leder till ett årligt världsmästerskap. Ligan har även en live studio-sändning som strömmas från Los Angeles. Allt detta, plus 50 miljoner dagliga aktiva användare innebär att Clash Royale fortsätter att regera som dominerande mobilspel.

mobilspel esport turneringar

Mobile Legends (Bang Bang)

Detta spel har en fördel över sina konkurrenter – det har den överlägset största publiken på Twitch. Spelet är utvecklat av Moonton och har genererat 200 miljoner dollar sedan lanseringen 2016. För närvarande kämpar det för att bli det mest populära MOBA-spelet för mobiler (multiplayer online battle area), och utvecklarna är inriktade på Malaysia och Indonesien där spelet gjort ett strategiskt partnerskap med AirAsia.

I spelet finns två motsatta lag som kämpar för att nå och förstöra fiendens bas medan de samtidigt försvarar sin egen bas. Det finns tre vägar mellan de olika baserna. I varje lag finns fem spelare som kontrollerar en avatar, känd som en ”hjälte”, från sin egen enhet.

Vainglory

Denna mobila Esport-titel är äldre än Clash Royale och representerar det första riktiga MOBA-spelet för mobiler. Nyligen har det tillkommit ett 5v5-läge, vilket hjälpte Vainglory att bli lite mer likt ett riktigt dataspel. Under sommaren 2018 visades spelet i många reklamfilmer som fokuserade på iPhones kapacitet för mobilspel.

Spelet har funnits i ungefär fem år, och har en solid skara av fans och följare.Spelet ingår också i mästerskapet World Electronic Sports Games. Men det finns ändå vissa problem. Efter att Vainglory Premier League lanserades, lämnade flera stora lag lag tävlingen. Sedan dess har spelet kämpat för att hitta en användarbas i Europa och Nordamerika, trots att det fortfarande körs turneringar på dessa platser.

Föregående artikelAlive And Kicking – En Stark, Frisk Och Örtig Drink!
Nästa artikelCalvados Jack Rose – En Frisk Blandning Av Två Sorters Äpple
Manlighet är ett jäkligt intressant ämne, vad är manlighet? hur blir man manlig? vad är omanligt? Djupa frågor... Men jag är inte bara djup som en Kent-låt från 2001, andra saker som intresserar mig är öl, roliga Youtubeklipp och solglasögon. Mycket nöje!