Kombinera kultur och sport på sommarens resa…

Funderar du på en sportresa under 2020? Då är det kommande
Europamästerskapet i fotboll ett perfekt val för att uppleva både kultur och sport när den är som bäst. Eller vad sägs om ett besök i Europas (finaste?) huvudstad Budapest? Eller varför inte resa till den asiatiska pärlan Baku som omringas av Kaspiska havet?

Fotbolls-EM 2021 har tänkt utanför boxen och valt att placera mästerskapet i inte bara ett eller två länder som är det normala – utan på hela tolv platser runt om i Europa! Fotboll kommer bland annat spelas i London, München, Amsterdam, Bilbao, Bukarest och Budapest. Hela vägen från Dublin, Irland i väst till Baku i Azerbajdzjan i Öst. Som fotboll- och reseintresserad är det här förstås fantastiskt och en möjlighet att kombinera både sport och resande i ett.

Startar 12:e Juni

Fotbolls-EM startar den 12:e Juni när Italien och Turkiet spelar öppningsmatchen i Rom. Där kan man besöka Olympiastadion som är en av de äldsta arenorna i våra europeiska huvudstäder. Byggd 1901 andas Olympiastadion historia när de lokala lagen Roma och Lazio spelar sina matcher i Serie A. Italien får nu återigen se EM-fotboll spelas på deras mark och det känns naturligt att mästerskapet startar just där.

Sveriges första match är 15:e Juni

Några dagar senare kan man resa till Bilbao för att se Sverige spela mot Spanien den 15e Juni. Att få tag i biljetter kan dock vara svårt, så det gäller att vara ute i god tid. När du ändå är i Bilbao kan man passa på att spana in den vackra floden Nervión som rinner genom Bilbao ut i Biscayabukten där Europas största hamn är belägen.

En väst-Asiatisk pärla

Azerbaijan fotbolls EM

Det mest exotiska landet att besöka under fotbolls-EM är förstås Azerbajdzjan. Republiken som till största delen ligger i Asien har en landremsa i Europa vilket gör att man får vara med i mästerskap likt detta eller exempelvis Eurovision Song Contest, där man för övrigt var värd 2012 efter segern 2011. Fotbollsmatcherna under EM kommer spelas i huvudstaden Baku vars läge inte kunde bli bättre. Byggd på en halvö som går ut från Kaspiska havets västra strand. Landets största stad har 2 miljoner invånare. Stadens muromgärdade stadskärna blev år 2000 upptagen på Unescos världsarvslista. Vädret i Baku kommer under Fotbolls-EM vara varmt och torrt. Temperaturen i Baku brukar inte vara så hög under sommaren utan runt 30 grader mitt på dagen, mycket tack vare det Kaspiska havet som omgärdar staden. Däremot brukar det vara torrt och risken för regn under mästerskapet kommer vara liten om man väljer Baku som sitt resmål.

Hela Europa kommer vara en folkfest

Fotbolls-EM kommer bli en av årets höjdpunkter och vi kan bara rekommendera alla att ge sig ut i länderna där mästerskapet kommer äga rum. Även om man inte går på några matcher kommer städerna att koka av liv och rörelse under dessa dagar och räkna med en folkfest av sällan skådat slag. Här finns ett fullständigt schema för Fotbolls-EM 2020. EM tar slut söndagen den 12 juli och är man inte alls sportintresserad kan det alltså vara värt att vänta tills dess innan man reser till någon av de länder som står värd för mästerskapet.

Föregående artikelMärkena Som Klär James Bond – Från Stranden Till Casinot
Nästa artikelMoscow Mule – Kopparmuggens Enda Vettiga Fyllning
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.