Zombiespel finns det gott om, men det finns inte många spel som liknar State of Decay

Zombies kommer alltid vara populärt, de senaste 30 åren har hypen kring Zombies gått i vågor, men den har aldrig försvunnit, Zombies är som ninjor helt enkelt. State of Decay är ett Zombiespel som försöker vara lite annorlunda, något det lyckas med alldeles storslaget.

recension-State-of-Decay
State of Decay handlar inte bara om att slakta Zombies, även om det är en stor del av spelet

State of Decay – ett mörkt och dystert spel som skiljer sig från mängden

Det som gör State of Decay så unikt i förhållande till andra Zombiespel är fokuset på överlevnad och sociala relationer. I så gott som alla Zombiefilmer så är är relationen mellan karaktärerna en minst lika stor del av spänningen som alla Zombies, men de flesta spel fokuserar bara på att slakta Zombies. Det är som sagt här State of Decay är annorlunda, och riktigt underhållande.

Spelet utspelar sig i en stor dal fylld med Zombies, övergivna hus, städer och bilar. Här handlar det om att överleva och bygga upp ett säkert hem för din grupp.

Ingen huvudperson
Ännu en unik sak med spelet är att det inte finns någon huvudperson. Du startar spelet som Marcus, men han, precis som alla karaktärerna i State of Decay, kan dö, permanent. Du kan skifta fritt mellan alla överlevare i din grupp och väljer själv vilken av alla karaktärer som är favorit, och som du själv ser som ”huvudperson”.

RPG-element
Alla karaktärerna i spelet har olika attribut och personligheter, vissa personligheter går bättre ihop med andra, och vissa krockar totalt. Detta kan ibland leda till bråk inom gruppen och det är inte omöjligt att du kan tvingas utvisa någon från din grupp, man kan anta att personen inte blir speciellt långvarig på egen hand.

Utöver personligheter så har alla karaktärer olika egenskaper, vissa är starka, andra snabba och uthålliga. Ju mer du utövar något desto bättre blir du på det, så slåss du mycket med stora släggor så kommer din karaktär att bli starkare, springer du mycket så blir han/hon mer uthållig. RPG-elementen är bra integrerade och de gör att du verkligen fäster dig vid din favoritkaraktär, inget är så surt som när en karaktär du jobbat mycket med blir slaktad av zombies.

state-of-decay-recension
De olika RPG-elementen i State of Decay gör att du verkligen fäster dig vid dina favoritkaraktärer

Överlevnad och utveckling
För att din grupp skall kunna vara säkra och överleva så behöver du bygga upp ditt hem. Över hela kartan finns olika ”Home sites” som du kan välja att flytta in på. När du väl valt en passande ”Home site” så kan du sedan utveckla denna genom att bygga till olika delar, så som växthus för mat, extra sängar för att kunna ha fler personer i din grupp eller ett vakttorn för att kunna skjuta av lite Zombies.
För att kunna bygga ut ert hem så kommer du behöva byggmaterial och andra förnödenheter.

Mat medicin, byggmaterial, och ammunition finns spridda över hela världen i olika hus och lagerlokaler. Men för att få tag på dem så gäller det att ge sig ut och leta, världen är dock fylld med Zombies och är du oförsiktig och för för mycket oväsen så kommer de hitta dig.
När man letar förnödenheter så blandas action med smygande, man försöker vara så tyst som möjligt för att inte dra till sig uppmärksamheten från alla Zombies.

Permanent död
Om en karaktär i State of Decay dör så är det permanent, det finns inga sparfiler att ladda, inget sjukhus att vakna upp på och inga präster som kan återuppliva dig, karaktären är död helt enkelt. Permanent död är sällsynt i spel, men de få spel som vågar använda sig av det är oftast riktigt spännande och minnesvärda.

RPG-elementen i kombination med permanent död gör att du hela tiden tänker efter lite extra innan du ger dig ut, ”Kommer bilen att hålla? Har jag tillräkligt med ammunition? Borde jag ta med mig extra energidryck ifall jag blir trött?”. Det skapar en konstant känsla av oro.

spel-med-permadeath
Ibland är det bättre att fly, för dör du i State of Decay så dör du permanent

Något repetitivt och begränsat

Även om State of Decay är ett riktigt imponerande spel så finns det självklart mindre bra aspekter. Till exempel så är det minst sagt repetitivt att åka mellan olika övergivna hus och lagerlokaler för att leta cement och plankor, detta kommer du lägga en hel del tid på om du vill uppgradera till hem till max. Här hade jag önskat att de hade använt de andra överlevande bättre, man skulle t.ex. kunna skicka ut dem efter specifika förnödenheter.

Utöver den repetitiva delen så känns spelet även lite begränsat, de hade kunnat göra ofantligt mycket mer med spelvärlden, kartan är stor, men den är också tom, vildmarken saknar funktion eftersom alla förnödenheter är i stan, och att åka bil mellan de 3 olika samhällena är inte speciellt stimulerande den 50e gången.

Gameplay Trailer

Breakdown – Första expansionen

I November släppte Undead Labs den första expansionen till State of Decay. Expansionen bygger inte vidare på storyn och den befintliga spelvärlden, utan lägger till ett helt nytt spelläge.

I Breakdown spelar du i ett oändligt läge utan någon story, när spelet börjar så är du mitt i kaoset, du har en husbil och några vänner och målet är att laga husbilen och åka iväg. Så snart husbilen är lagad så klarar du en nivå. Nästa nivå utspelar sig i samma värld, på samma karta, men allt är nollställt och fienderna är starkare och tål mer. Sedan fortsätter det så, laga husbilen, åk till ”nästa karta” och upprepa.
Det här fortsätter tills du inte klarar dig längre och alla dör, vilket oundvikligen kommer att hända eftersom Zombies blir starkare och svårare för varje gång du lyckas ta dig till nästa nivå.

Det oändliga spelläget var en av de mest efterfrågade tillskotten på Undead Labs forum efter releasen och de valde att lyssna på sina fans, vilket alltid är riktigt kul att se.

Här är den officiella trailern för Breakdown.

Ny expansion på väg

Alldeles nyligen så kom Undead Labs med information om att de börjar bli klara med spelets andra expansion, Lifeline.
Lifeline kommer innehålla en ny karta, nya karaktärer vapen m.m. Mer än så är tyvärr inte sagt i dagsläget men vi kommer skriva om det så fort det kommer mer info, och förhoppningsvis en Trailer.

ÖVERSIKT
Story
7
Grafik
8,5
Spelglädje
9,5
Livslängd
8
Föregående artikelUltra Reality – Dessa Brasilianare med dessa osköna skämt
Nästa artikelVarför blir man nervös? – Mammut eller Date!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.
state-decay-dyster-zombieslakt<h3>Sammanfattning</h3> State of Decay är utan tvekan ett av de bästa Zombiespelen och väl värt att spela, gillar du Zombies och öppna spel, eller bara spännande spel i allmänhet, så kommer du uppskatta State of Decay