Fem kosttillskott som kan boosta energin…

Under våren är det många som känner sig hängiga och lite under vädret efter den mörka vintern. Som tur är finns det en hel del olika kosttillskott som man kan använda sig av i jakten på mer energi. Här listar vi vårens bästa kosttillskott för ökad energi!

D-vitamin

D-vitamin bildas i kroppen när vi exponerar huden för solljus, men som du vet är det minst sagt solfattigt under den svenska vintern. På våren har därför många låga nivåer av D-vitamin eftersom det inte lagras mer än tre månader i kroppen. Det förklarar varför så många känner sig hängiga och deppiga under våren. Svaga muskler och ben, inflammation, högt blodtryck, trötthet, viktökning, förkylningar och influensa är alla symtom på låga halter av D-vitamin. Ett litet tillskott av vitaminen under våren kan göra under för hälsan och humöret fram till dess att sommaren kommer.

Selen

I Sverige är jorden selenfattig och därför är det många svenskar som har låga halter av mineralen. Selen är ett grundämne som finns i jorden och mineralen ingår i ett enzym som skyddar cellerna mot oxidation. E-vitamin och selen samverkar också, samtidigt som mineralen spelar en viktig roll i immunförsvaret. Eftersom selen är en antioxidant kan den motverka rynkor och förhindra att huden åldras i förtid. På grund av dess föryngrande egenskaper har selen kallats för skönhetsmineralen. Selen ser även till att immunförsvaret fungerar som det ska, så för att hålla vårförkylningarna borta kan det vara en bra mineral att ta lite extra av.

Havtorn

Havtorn är ett orange bär som växer vilt längs den svenska kusten från norr till söder. Vill du prova ett svenskt superbär får du inte missa det här goda bäret som är fullpackat med näring. Havtorn har sex gånger så hög halt av C-vitamin per 100 gram jämfört med apelsiner. Det innehåller även karotenoider som är ett förstadium till A-vitamin, E-vitamin, flera B-vitaminer och olika mineraler. Havtorn har även ett högt innehåll av fleromättade fettsyror. Omega 3,6,7 och 9 finns i bäret, vilket är ovanligt varierat för ett livsmedel. Havtorn är ett perfekt tillägg till kosten för att få en riktig vitaminboost i vår.

CBD-olja

Det här är ett kosttillskott som har börjat bli enormt populärt och det är inte särskilt konstigt om man ser på CBD-oljans egenskaper. Oljan utvinns av marijuanaplantan, men den är enbart tillverkad av cannabidiol som inte är psykoaktiv till skillnad från tetrahydrocannabinol (THC). Det är därför lagligt i Sverige som ett hälsopreparat eftersom det inte är ett rusmedel. CBD-olja har flera hälsoegenskaper och kan bland annat användas som smärtstillande. Det är dessutom anti-inflammatoriskt och antipsykotiskt. Eftersom det påverkar hjärnans serotonin kan oljan även minska oro, nervositet, sömnproblem, ångest och lättare nedstämdhet.

Propolis

Propolis är binas mirakelprodukt som de producerar i bikupan för att skydda den mot virus, svamp och bakterier. Det är ett vax som är en blandning av bivax och binas saliv. Propolis är ett perfekt tillskott för att ge immunförsvaret lite stöttning inför våren. Propolis innehåller vitaminerna E, A, B, alla mineraler, flera aminosyror och bioflavonoider. Det går lika bra att använda det invärtes som utvärtes och är perfekt att ha i medicinskåpet för att ta fram när man känner att en förkylning är på väg. Forskare har visat att propolis innehåller över 300 naturliga ämnen. Traditionellt har medicinen använts inom flera olika kulturer som ett skydd mot bakterier och virus. Hälsotillskottet går att köpa i flera olika former, som till exempel tabletter, munspray, tinkturer eller pulver.

Sammanfattningsvis

Känner du att du är i behov av en energiboost? Då bör du kolla in de här 5 kosttillskotten:

  1. D-vitamin
  2. Selen
  3. Havtorn
  4. CBD-olja
  5. Propolis

Förhoppningsvis kan något av dessa hjälpa energin på traven.

Föregående artikelGin Buck – Ingefära, Gin Och Citron I En Fantastisk Mix
Nästa artikelMobila Betalningar Gör Livet Lättare På Många Sätt
Glad Londonbo med ett stort intresse för hälsa, relationer, träning, och kost. På helgen händer det dock att en drink (eller 10) slinker ner.