En enkel liten sak som gör större skillnad än du tror…

Vad är en bagagerumsmatta och varför är det en bra idé att skaffa en sådan? Dessa frågor och fler svarar vi på i den här artikeln.

Vad är en bagagerumsmatta?

En bagagerumsmatta är en (oftast) formskuren gummimatta som är till för att skydda din bils bagageutrymme mot smuts, vatten och stickskador från saker du lastar in i din bil. Bagagerumsmattor är särskilt bra under vintern då väderförhållandena är som värst. Under vintern är det nämligen vanligt att vatten (inkl. smält snö), grus samt slask tar sin in i bilen, vilket leder till fullständigt kaos. Bland annat då vätska kan tränga ner under bilens underrede och vara en bidragande orsak till rost, samt då grus kan ge upphov till rispor i bagageutrymmet och på lacken när du lastar in och ut saker.

Tips: https://www.bilmattor.com är en utmärkt resurs om du letar efter bra bagagerumsmattor. Där kan du söka på ditt bilmärke samt din bilmodell, och få fram formskurna mattor som passar perfekt för den bil du har.

7 fördelar med en bagagerumsmattor

  1. De är förhållandevis billiga. De skyddar alltså din bils interiör på ett effektivt sätt för relativt lite pengar.
  2. De är enkla att rengöra. Vatten som samlats på bagagerumsmattan kan du bara hälla ut genom att vinkla mattan på rätt sätt. Bagagerumsmattor är även enkla att ta ut ur bilen för att du således ska kunna skölja av och/eller dammsuga dem.
  3. Det finns bagagerumsmattor för i princip alla bilar. Som tumregel kan du alltid beställa en formskuren bagagerumsmatta oavsett vilken bilmodell du har.
  4. Bilmattorna blir bättre och bättre. De bilmattor som du kan köpa idag, till exempel på nätet, är oftast såväl lättare som mer effektiva än bilmattor du kunde köpa för mellan 5 och 10 år sedan. Ett exempel på det är att så kallade slaskkanter är vanliga idag, som i sin tur gör att vatten inte töms över sidan på mattan och riskerar att skada din bils interiör.
  5. Din bil kan skadas om du inte har en bagagerumsmatta. Mögel och dålig lukt är två tråkiga konsekvenser av att inte ha någon bagagerumsmatta. Detta då i synnerhet vatten kan göra mycket skada i din bils interiör.
  6. Dagens gummimattor är av bra kvalitet. De gummimattor du kan köpa idag är tillverkade av kraftfullt gummi som i princip aldrig spricker, och som skapar en skyddande yta där i princip inga skadliga saker kan tränga igenom. Så länge du köper en formsydd matta kan du även vara säker på att mattan stannar på samma plats tack vare de smarta fästanordningar du hittar på de bagagerumsmattor som säljs idag.
  7. Det är vanligt att du får en förlängd produktgaranti. Bilmattor.com, det vill säga det företag vi tipsade om ovan, erbjuder tre års garanti på de formsydda bagagerumsmattor som de säljer. Det faktum att du ofta får en lång garanti ska ses som en kvalitetsstämpel som intygar att mattorna är av bra kvalitet.

3 saker att tänka på när du köper bagagerumsmatta

  1. Det är en bra idé att köpa till slitstarka mattor till övriga delar av kupén, såsom för förarsätet och baksätet.
  2. Kontrollera att bagagerumsmattan är formanpassad för just din bil. Att ha en matta som ”fladdrar runt” är inte hållbart i längden.
  3. Se till att bagagerumsmattan är av bra kvalitet. Det kan du göra genom att bland annat kontrollera garantivillkor, gummimattans egenskaper (hög gummiförsedd list etc.) samt att tjockleken är tillräcklig.

Kort och gott, ett enkelt sätt att skydda bilen och gör ditt liv lite lättare.

Föregående artikelJeton – Framtidens Betalsätt
Nästa artikelSugen På Ett Casino Utan Svensk Licens? Då Bör Du Ha Koll På Detta
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.