Är det 1,5 gånger pengarna eller 5:1?

Allt för få spelare lägger någon vikt vid vad oddsen står i utan lägger sin insats på ett resultat hos det spelbolag som de alltid har gjort. Det kan betyda att de inte vinner så mycket som de skulle kunna göra och du missar oddsbonusar som kan ge dig extra pengar att spela för.

Vad är odds

Odds är ett sätt att räkna ut sannolikheten för att något visst ska hända. När det kommer till sportodds är det en blandning av matematik, kunskap och spelarnas insatser som avgör vad oddsen blir på ett visst resultat.

Man använder sig av statistik för att få fram odds, men siffrorna justeras därefter så att spelbolagen ska kunna tjäna pengar. Oftast tar de en viss procentsats av det förväntade utfallet. Se till att jämföra odds hos olika bolag – det kan skilja mer än du tror.

Europeiska odds, decimalodds

I Sverige använder vi den europeiska varianten som kallas decimalodds och som oftast uttrycks i decimaltal. 1,5 betyder att om du satsar 100 kr på ett resultat som slår in vinner du 50 kr. Utbetalningen blir alltså 150kr (100+50)

I andra länder kan oddset se lite annorlunda ut och därför vara lite förvirrande, men det är inte så krångligt som det först kan verka. Här är en förklaring på några av de vanligt förekommande sätten att presentera ett odds på.

(vi uttrycker oss här i kronor, men valutan kan skilja sig mellan olika spelbolag)

Oddsen på brittiskt vis:

De brittiska oddsen, traditionella odds, presenteras som bråktal. 4:1. 4/1 och uttalas som 4 till 1 eller 4 mot 1. Med just oddset 4:1 skulle du vinna 4 kr på varje insatt krona. Är oddset istället 1:4 vinner du 1 krona på satsade 4.

Det amerikanska sättet att presentera oddset på:

Kanske har du sett eller hört uttrycket moneyline odds, det är ett annat ord för det amerikanska sättet att presentera odds och också det sätt som skiljer mest från de andra.
Här har talet ett plus eller ett minus framför sig. Om ett odds har ett plus framför betyder det att det är så mycket du vinner på varje spelad 100 kr. Om det istället är ett minus framför betyder det att det är så mycket du måste spela för att kunna vinna 100kr
Asiatiska oddset ska tolkas så här: När du spelar på den asiatiska marknaden får du veta hur stor utdelningen kommer att bli på varje insats. Oddset kan vara 0.50 vilket innebär att du får tillbaka 0.5 av insatsen.

Oddsbonus

Spelbolag kan erbjuda en bonus som blir lite extra pengar att spela för. När du tecknar dig hos ett nytt spelbolag erbjuds du ofta en ganska generös välkomstbonus. Det är ett bra sätt att öka chanserna att spela då du får mer pengar att spela för. Som alltid är det inte riktigt så enkelt utan bonuspengarna omfattas av regler. Vanligast är ett omsättningskrav och att de oddsen på de matcher som du spelar på inte får vara lägre än en vad som anges i reglerna.

Tänk på att spelbolag använder bonus för att locka till sig spelare. Spela ansvarsfullt.

Föregående artikelBlackjack-tips Som Gör Dig Markant Bättre!
Nästa artikelVinterskor Till Kostym – 4 Alternativ För Varma Och Stiliga Fötter
Namnet är Joel. Dagtid spenderas med studier, arbete, träning och vänner. Nätterna spenderas med fantasier om äventyr.