Betalt reklamsamarbete med Cernera.

Hur kommer det sig egentligen att Borås är ett mode- och textil-mecka???

Borås växer kraftigt och har en hel del saker som talar för sig. Staden är mycket stark inom Svenskt e-handel, särskilt inom mode, företag som Cernera investerar enormt mycket i att bygga ut staden och Borås export ökar för varje år som går. Borås är faktiskt på väg att bli riktigt hett. Men hur fick Borås sin stämpel som textilstad, och varför är just e-handel så stort här?

Kort om Borås historia inom textil- och distans-handel

I mitten av 1800-talet blomstrade Borås inom textilhandel. På den tiden låg det en bomullsfabrik på nästan varje gata och majoriteten av staden försörjde sig på just kläder och textilier. Detta gjorde att värdefull kompetens inom textil byggdes upp i Borås, något som lever kvar än idag, vilket är förklaringen till varför staden fortfarande kallas Sveriges textilstad.

Under 1900-talet växte dåtidens motsvarighet till e-handel, nämligen postorder. Postorder gick ut på att man fick hem en katalog från olika företag, sedan fyllde man i vilka produkter man vill köpa i det formulär som satt längst bak i katalogen och skickade in det till företaget. Några veckor senare fick man sina produkter. I princip detsamma som dagens e-handel, men via snigelpost.

Postorder ersattes under 2000-talet av e-handel när internet exploderade och blev något som varje hem hade. Men postorderföretagen (som idag lever online) ligger kvar i Borås och är en stor del av stadens näringsliv. Som en följd av postorderbranschen i kombination med sin historia inom textilindustrin har Borås kommit att bli ett kraftfullt epicentrum för e-handel i Sverige, särskilt inom just mode. Företag som Oscar Jacobson, Gina Tricot, Svea och Care of Carl är alla grundade i Borås och har sin huvudkontor här.

Med sina 73.649 invånare har staden faktiskt en mer intensiv exporthandel än Hong Kong, vilket kan låta sjukt, men Boråsarnas kompetens och varor är helt enkelt så eftertraktade att export är den största näringsgrenen i staden.

Sugen på en karriär inom mode och textilindustrin?

Funderar du på vad du vill bli när du blir stor (oavsett om du redan är vuxen eller inte) eller vill du bara ta nästa steg inom mode- och design-industrin så kan en flytt till Borås kanske vara rätt move.

Högskolan i Borås är välrenommerad inom utbildningar relaterade till modeindustrin och design. De har nyligen inlett ett samarbete med riksdagen kallat Textile & Fashion 2030 där Borås högskola ansvarar för att utveckla en mer hållbar textil- och modeindustri i Sverige.

När det gäller arbete så är, som nämnt ovan, en mängd stora Svenska företag inom mode och e-handel grundade i Borås, t.ex. Care of Carl, Oscar Jacobson och Svea.

Nybyggt i Borås

vyn borås boende

Om en flytt känns aktuell så är först steget så klart att titta efter boende. Cernera är ett av västsveriges största privatägda fastighetsbolag och de investerar nu kraftigt i att utveckla Borås. Läs mer om detta och titta på alla deras bostäder på Cernera.se/Bostad.

Särskilt intressanta projekt är Vyn i Bergdalen, som du ser på bilden ovanför och Pallas Tower. Vyn är ett gemytligt område med kvällssol och fantastiskt utsikt över Borås. Pallas Tower å andra sidan ser ut erbjuda ett oerhört mäktigt boende centralt beläget.

Föregående artikelStilknep Som Vi Kan Lära Oss Av Henrik Lundqvist
Nästa artikelVilka Färger Passar Till Blått? Vi Lär Dig Matcha Snyggt!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.