En grundkurs i lån…

Blancolån, privatlån, lån utan säkerhet och sms-lån är olika namn för en gemensam kategori för lån: nämligen konsumtionslån. Dessa lån kännetecknas av en högre ränta och kortare löptid, samt lånas utan säkerhet, för att finansiera olika typer av utgifter. Lån för att konsumera, som namnet antyder.

Antalet svenskar som lånar konsumtionslån är idag betydligt fler än förr – cirka 2 miljoner sägs ha någon typ av konsumtionslån. Men vad är konsumtionslån, och hur fungerar dem?

Konsumtionslån – lån för att konsumera

Konsumtionslån är som sagt lån som konsumenter använder för att konsumera. Det vill säga lån som helt vanliga privatpersoner som du eller jag kan ta för att finansiera allt ifrån ett bröllop till en kostym. Du kan se smålån här och läsa mer om de olika typerna.
Gentemot till exempel bolån säkras inte konsumtionslån av en materiell tillgång, vilket betyder att långivaren sätter en högre ränta på lånet då de inte har någon säkerhet alls för lånet. Räntan tenderar att vara rörlig, det vill säga att den kan förändras över löptiden. Långivaren får inte höja räntan hur som helst, utan måste fortfarande förhålla sig till de regler och lagar som finns.

Konsumtionslån är alltså avsedda för privatkonsumtion, det krävs ingen säkerhet för att låna och räntan brukar vara rörlig. Det maximala lånebeloppet för konsumtionslån ligger på 600 000 kronor och löptiden brukar vara någon månad.

Höga räntor och kort löptid kan göra lånen svåra att återbetala i tid

Det råder väldigt spridda meningar om konsumtionslån idag. Några anser att friheten att kunna låna mindre summor pengar vid behov är bra, medans andra anser att lättillgängligheten bidrar till att individer enklare blir skuldsatta.

Oavsett åsikter ska man veta att konsumtionslån kommer med höga räntor och med korta löptider, något som i sin tur kan göra lånen svåra att återbetala i tid om man inte planerat sin budget utefter lånet i förväg. Vid försenad inbetalning påkommer vanligen en förseningsavgift, och eftersom löptiden då förlängs ska man även betala mer ränta. Ett konsumtionslån kan därför bli väldigt dyrt för den som inte har rätt ekonomiska förutsättningar för att ansöka om lånet från början.

Låneförmedlare kan göra det enklare att hitta schyssta lånevillkor

I takt med att antalet långivare som erbjuder konsumtionslån ökar, har en sektor inom lånemarknaden blivit särskilt populär: låneförmedlare. Låneförmedlare fungerar som en jämförelsetjänst för lån på vilka framtida låntagare kan se och jämföra lån från olika svenska långivare. De får alltså en överblick över olika lån och kan utefter detta välja ett lån som passar deras ekonomiska behov. Låneförmedlare visar totalkostnaden för lånet, inklusive ränta och avgifter, något som i sin tur gör att lånemarknaden blir mer transparent. Det blir alltså enklare för låntagaren att hitta ett lån med schyssta lånevillkor.
Med hjälp av en låneförmedlare eller inte ska pengar alltid lånas aktsamt. Även om man hittar ett lån med bra villkor och en låg ränta, kan det bli väldigt dyrt i slutändan om man inte lyckas återbetala lånet i tid. Dessutom skadar det ens kreditvärdighet, något som i sin tur försämrar ens chanser i framtiden för till exempel ett bolån.

Föregående artikelFärger Som Passar Till Gult – Så Matchar Du Denna Glada Färg
Nästa artikelCasino Cosmopol Börjar Successivt Återgå Till Gamla Öppettider
Namnet är Joel. Dagtid spenderas med studier, arbete, träning och vänner. Nätterna spenderas med fantasier om äventyr.