Fler och fler människor får upp ögonen för valutamarknaden: Hur man kommer igång???
Folk börjar inte bara baka bröd under pandemin, allt fler började också med valutahandel. Fast kan man det, bara så där? Ja, bara man har koll på riskerna och förstår det mest grundläggande.
I den här artikeln förklarar vi därför de tre mest basala pelarna kring valutahandel: valutamarknad, handel i par, och valutamäklare. Vill du ha en mer omfattande guide, ska titta på Sveriges bästa handels guide, som du kan hitta här.
Valutamarknad – vad är det?
När du börjar nosa på valutahandel stöter du ofta på ordet Forex. Det betyder foreign exchange på engelska, och syftar också på den globala marknadsplats där man byter en valuta mot en annan. På den här marknaden handlar såväl privatpersoner som centralbanker.
Medan privatpersoner som du, är ute efter att göra bra utbyten genom att sälja och köpa vid olika fluktuationer, så är centralbankerna ute efter att stödköpa, eller sälja, sitt lands valuta för att antingen höja eller sänka värdet på valutan.
En handel som aldrig sover
Det mest grundläggande att förstå med valutahandel är att det är en global marknad. Det finns till exempel inga börser på en valutamarknad. Det är istället ett globalt elektroniskt nätverk av valutahandlare av många olika slag, där du kan vara aktiv dygnet runt. På så vis är det en marknadsplats som aldrig sover. Däremot är den mer eller mindre aktiv, beroende på när de stora marknaderna är vakna. Intressant i sammanhanget är att risktagandet, enligt Riksbanken, valutahandeln det gånga året.
Handel i par: Vad betyder det?
Det näst mest grundläggande att förstå med valutahandel är att den handlas mellan varje part, och alltid i så kallade valutapar. Valutaparen delas upp i basvaluta och kvotvaluta. Basvalutan är valutan du köper. Kvotvalutan är valutan du säljer.
Valutaparen är indelade it tre kategorier:
- Stora: Valutaparen ställs mot den amerikanska dollarn, US dollar (USD).
- Mindre: Valutor som euro och brittiskt pund (GBG) ställs mot varandra.
- Exotiska: Mindre valutor, som den svenska kronan eller norska kronan ställs mot varandra.
Hur gör man? Vikten av en valutamäklare.
Det är lätt att tro att valutahandel bara handlar om att handla med valutor. För så är det ju. Men det finns ett annat sätt som du kan ta dig för av marknaden: Du kan spekulera på valutaparens prisrörelse. Detta kallas för prisspekulation, och är det sättet som den största andelen av valutahandeln sker.
Innan du kör igång, bör du givetvis hålla i åtanke att valutahandel är en risk.
När du känner dig redo att ge dig ut på valutamarknaden finns det så kallade demo-konton som du kan öppna. I sådana kan du med låtsaspengar testköra marknaden. När du är redo att köra i skarpt läge ska du skaffa dig en bra valutamäklare. Det finns många olika sådan på marknaden. De flesta erbjuder olika typer av handelskonton. Förutom att titta på om valutamäklaren erbjuder nybörjarkonton, ska du se efter om de erbjuder valutaparen du är intresserad av. Noter också vilka avgifter din potentiella valutamäklare tar ut och vilka handelsprogram den erbjuder.