Det handlar ofta om många bäckar små…

Att öppna dörren till sitt första egna boende är en dröm för de allra flesta. Men för att ta sig in på bostadsmarknaden behöver man kontantinsats. Har för du tipsen som hjälper dig att spara till drömlyan.

Att äga sitt boende är fantastiskt. Inte nog med att du har en enorm frihet att inreda och anpassa som du vill, historiskt sett har det också varit mycket lönsamt. Men om du inte vill bo i absolut glesbygd så krävs det finansiella muskler för att kunna köpa en lägenhet.
Inte minst eftersom du bara får låna 85 procent av vad bostaden kostar. Om lägenheten du drömmer om kostar tre miljoner, så måste du ha 450 000 kronor själv. Och du ska inte blanda ihop kontantinsats med handpenning.
Före 2010 gick det att lösa genom topplån, med mycket högre ränta än bolån. Det bästa alternativet i dag är att spara ihop till kontantinsatsen. Här får du tipsen på hur du lyckas.

Läget

Börja med att bestämma var du vill bo. Är det cityläge som gäller, eller kan du tänka dig att bo lite mer i utkanten? Kan du tänka dig att pendla så finns det kanske lågt prissatta boende på pendlingsavstånd? För samma pris som en etta i Stockholms innerstad kan du hitta en trea i Eskilstuna.
Gör din research och kolla prisbilden och bestäm sedan var du vill slå ner dina bopålar.

Ta reda på hur mycket du får låna

Hur mycket du får låna till din bostad beror på hur mycket du tjänar, men också på hur länge du varit kund i banken. Dina föräldrar kanske kan gå in som medlåntagare vilket kan göra det lättare att låna.
Du kan räkna ut hur mycket du får låna hos till exempel Danske Bank.

Börja spara

Låt oss säga att du är beredd att lägga två miljoner kronor på din drömlägenhet. Att spara ihop 300 000 kan kännas som en omöjlighet, men med rätt planering och fokus så kan du fixa det. Det handlar om disciplin.
Gör en ordentlig budget. Räkna ihop dina kostnader och se hur mycket du får över varje månad. Glöm inte bort att räkna in nöjeskontot. Du vill kanske inte leva helt som en munk medan du sparar.
Fundera sedan över hur mycket av det som blir över som du är beredd att spara.

egen matlåda spara pengar

Välj sparform

Man brukar prata om att spara på lång och kort sikt. När man sparar på lång sikt, i exempelvis aktier eller fonder, så tar man lite större risk. Sparar man på kort sikt, på sparkonto, så får man visserligen ingen utväxling på kapitalet, men å andra sidan kommer beloppet inte att minska om börsen går ner. Rekommendationen är att lägga en liten summa i månaden på aktier eller fonder och det stora månadsbeloppet på ett sparkonto.

Se över dina kostnader

Det viktigaste du kan göra när du ser över dina utgifter är att skära ner på dina fasta kostnader. Kan du skaffa ett billigare mobilabonnemang? Kan du skära ner dina boendekostnader genom att flytta ihop med en kompis? Kan du skära ner på streamingtjänsterna, kanske dela med någon?

Klarar du dig utan bil? Då kan du minska dina kostnader med 2 000 kronor i månaden.
Ett av de effektivaste sättet att minska sina kostnader är att ta med matlåda till jobbet. Om vi räknar med att en utelunch kostar 95 kronor så kostar en veckas lunch 475 kronor. Om du tar med matlåda så kommer du ner till kanske 15 kronor per portion, vilket innebär 75 kronor i veckan.

På ett år kostar utelunchen 24 700 kronor medan matlådan kostar 3 900 kronor. Då får du drygt 20 000 kronor över på året.

Ge inte upp

Det är viktigt att vara uthållig om du ska nå drömmålet. Det kan kännas hopplöst i början men snart kommer du att se hur dina pengar växer. Och om du vill ha inspiration, så tänk på killen som lyckades spara ihop 250 000 kronor, medan han pluggade.

Föregående artikelInstoppad Skjorta På Rätt Sätt, Oavsett Linne Under Skjortan Eller Ej
Nästa artikel7 Tips Inför Din Backpacker-resa – Gör Vardagen Smidigare
Manlighet är ett jäkligt intressant ämne, vad är manlighet? hur blir man manlig? vad är omanligt? Djupa frågor... Men jag är inte bara djup som en Kent-låt från 2001, andra saker som intresserar mig är öl, roliga Youtubeklipp och solglasögon. Mycket nöje!