Lånemarknaden blir bättre och bättre…

Finansinspektionen är i grunden positivt inställd till konsumtionslån. Samtidigt är man angelägen om att marknaden sköter sig och har därför tagit fram nya råd för konsumtionslån. Det hjälper dig som låntagare att bli tryggare i ditt beslutstagande.
Finansinspektionen har tagit fram nya allmänna råd om krediter till konsument. Enligt de nya råden, som började gälla i slutet av 2021 måste långivare bli tydligare i sin kreditprövning gentemot konsumenter. Detta kommer av bakgrunden att krediter till konsumenter utan säkerhet har vuxit runt sju procent årligen sedan 2008. Under denna tid har även andelen inkassokrav ökat.

För att konsumenten inte ska vilseledas

Finansinspektionen vill i grunden att personer som inte egentligen har råd att ta ett lån, inte ska luras till att tro det. Därför har banker och kreditinstitut fått tydliga riktlinjer som gör att de ska hålla hög kvalitet och skydda konsumenten. Så att man får gott förtroende till dem.

En städad kreditgivare måste därför se till att kreditbedömningen sker på fler grunder, så som sysselsättning, inkomst, utgifter och skulder. Allt i syfte att få konsumenten att känna sig trygg i sitt beslut. Medan Finansinspektionen håller koll på kreditgivarna, kan du som konsument vara om dig och kring dig genom att se till att du får mer information om privata lån.

hur säkert är privatlån

Att låna pengar är i grunden gott

Även om Finansinspektionen höjer flera varnande fingrar över situationen på kreditmarknaden framhåller de att lån i grunden är en bra företeelse. Konsumtionslån ger större flexibilitet för hushållen samtidigt som det även gynnar den svenska ekonomin i stort.

De beskriver hur lån ger hushållen möjlighet att konsumera utan att de behöver spara till hela konsumtionsbeloppet. Därför kan möjligheten att låna vara bra för dig. Ibland rent av en nödvändighet.

Vilket är det bästa lånet 2022?

Oavsett hur mycket pengar du som privatperson önskar låna ska du vara om dig och kring dig så du får de bästa villkoren. Eftersom räntor ofta sätts individuellt baserat på kreditvärdighet och önskat lånebelopp kan det vara svårt att hitta ett rakt svar på frågan “vilket är det bästa lånet”. Vad du ska använda pengarna till påverkar också dina villkor.

Om du har för avsikt att låna pengar under 2022 ska du börja med att jämföra aktörerna, för att se vilken som är bäst och billigast. Ett bra tips kan vara att ta hjälp av en låneförmedlare som gör jämförelsen åt dig. Att använda en låneförmedlare är det bästa sättet att ansöka om privatlån, din kreditvärdighet påverkas då väldigt lite jämfört med om du skickar enskilda ansökningar mot långivare.

När du kommit fram till vad du vill göra är processen mycket enkel:

  1. Du väljer rätt privatlån för dig.
  2. Du fyller i uppgifter och svarar på frågor.
  3. Skickar in ansökan och får besked.
  4. Komplettera, signera och få utbetalt.

De krav som gäller för ett privatlån varier mellan olika långivare. Ett generellt krav som gäller för de flesta privatlån som överstiger 25 000 kronor är:

  • Du ska vara minst 18 år.
  • Du ska vara folkbokförd i Sverige och ha ett svenskt personnummer.
  • Du får inte ha ett skuldsaldo hos Kronofogden (på minst 6 månader).
  • Du måste ha en fast inkomst från arbete, Försäkringskassan eller pension.
  • Din årsinkomst måste överstiga 100 000 kronor (före skatt).
Föregående artikelHär Är Golven Som Ger Ditt Hem Ett Lyft!
Nästa artikelVad Kan En Skräddare Göra? Och Vad Kan De Inte Göra?
Glad Londonbo med ett stort intresse för hälsa, relationer, träning, och kost. På helgen händer det dock att en drink (eller 10) slinker ner.