Musik får oss att slappna av, men kan det hjälpa mot beroende???

Gå och lägg dig med musik och vakna utan att uppleva samma sug efter det som du vet att du inte borde syssla med så frekvent. Är det en möjlighet? Idag pratas det mycket om beroende. En del kämpar med matberoende, andra med spelberoende och de flesta borde kanske ta tag i sitt smartphone-beroende. Tanken om att kunna förändra förhållandet till det som vi är beroende av i sömnen med musik låter ju som en dröm, och kanske är det också det…

Beroende är mycket vanligt

Det är viktigt att förstå att beroende inte är något att skämmas för. Om du tillhör de spelare som på ett casino får svårt att kontrollera dina satsningar på slots för att du får tillgång till gratis free spins-bonusar som en del av spelen är du inte ensam. Det kan vara svårt att stå emot även för den som annars inte lider av beroende.

Det är lätt att bli beroende av sådant som skapar en känsla av glädje och spänning. Här är ju spel ett typiskt exempel. Idag har vi tydliga svenska lagar för spel online just för att skydda oss svenska spelare mot överdrivet satsande. Fast det är inte bara spelen som får oss att bli beroende.

Faktum är att en stor del av Sveriges befolkning idag inte ens kan gå på toaletten utan att ta med sig sin smartphone. Det finns en undersökning som hävdar att 31% av svenskarna tar mobilen med in på toaletten! Detta sker öppet men är ändå som en form av dolt beroende eftersom det anses vara normalt beteende.

musik mot beroende

En helt vanlig smartphone kan fungera lite som ett koppel för en vuxen människa. Minsta pling och du släpper allt du har för att kolla vad som händer i telefonen. Det kan vara en form av beroende som accepteras men det är helt klart ett beteende som du kan vilja ändra på.

När vi bestämmer oss för att vi vill bryta ett beteende som upplevs som ett beroende finns det lite olika vägar att gå. En kan vara att lyssna på musik som stimulerar hjärnan på ett visst sätt. Detta kan du göra både då du är vaken och då du sover. Med musik går det att liksom knåda hjärnan på rätt ställe för att få till en förändring i hur du tänker och upplever din verklighet.

Musikens positiva påverkan på din hjärna

Du vet säkert hur musik kan få dig att bli glad eller kanske tvärtom ledsen. Det som är så intressant är att musiken tycks kunna aktivera de delar av vår hjärna som vi förknippar med vårt självlöningssystem. Det här systemet är till för att vi ska överleva genom att ge oss kemiska glädjekickar när vi gör sådant som är bra för vår fortlevnad.

Intressant nog är beroende synonymt med en förändring av hjärnans belöningssystem. Musiken har inte samma funktion som mat och annat som är för vår överlevnad men är ändå något som vi konsumerar i stora mängder. Musik kan alltså påverka det system som styr hur vi beter oss när vi lider av ett beroende.

musik för att slappna av

Spela musik när du sover

Om du spelar musik som har en lugnande effekt när du sover kan det fungera som en hjälp då du lider av beroende. Avkopplande musik kan vara mycket bra för att minska på stress även då du sover. Detta trots att du inte lyssnar aktivt.

De som testar att spela särskild musik som är till för att hjälpa hjärnan att koppla av rapporterar att det fungerar. De känner skillnaden. Det är viktigt att komma ihåg att den som till exempel är beroende av droger också har ett behov av den avslappnade känsla som drogerna kan ge.

När det avslappnade tillståndet kan fås med hjälp av musik kan det vara en stor hjälp. Detta oavsett vilken typ av beroende det handlar om. I ett tidigt skede av ett beroende vet man att korta avslappningsövningar kan vara väldigt effektiva. Musiken kan du använda fritt och vid sidan av andra former av behandlingar som terapi och antidepressiva mediciner.

Myt eller sanning?

Det behövs fler studier på hur musiken kan påverka en person som lider av ett drogberoende men redan nu kan vi med säkerhet säga att den har en positiv effekt. Musik under sömn kan verka avslappnande och det är en viktig påverkan för den som försöker vänja sig av med en drog eller ett beteende.

Därmed kan vi säga att musik under sömn för att bli av med ett beroende inte är en myt. Det är en beprövad metod som du kan testa utan risk för att det kommer att störa andra behandlingar som du får.

Musiken är en skonsam behandlingsmetod. Den är inte farlig att testa och du finner färdiga spellistor på Youtube såväl som med Spotify för att få den här musiken då det är dags att gå och lägga sig!

Föregående artikel4 Färger Som Passar Till Rosa – Den Livfulla Färgen!
Nästa artikel6 Knep För Att Mjuka Upp Jeans Så De Känns Välanvända Direkt
Manlighet är ett jäkligt intressant ämne, vad är manlighet? hur blir man manlig? vad är omanligt? Djupa frågor... Men jag är inte bara djup som en Kent-låt från 2001, andra saker som intresserar mig är öl, roliga Youtubeklipp och solglasögon. Mycket nöje!