Starta ett företag…

Idag finns det många fördelar med att starta ett eget företag. Du är din egen chef, du kan förverkliga dina idéer och du får arbeta med det du brinner för. Det är dock viktigt att undersök alla möjligheter och att läsa på ordentligt innan du gör slag i saken.

Oavsett vilken typ av företag du vill starta behöver du välja bolagsform samt registrera dig hos Bolagsverket. I många fall är aktiebolagsformen att föredra, då detta blivit ett billigare alternativ. Numera krävs det bara ett aktiekapital på 25 000 kronor istället för 50 000 kronor.

Nedan ser du en genomgång av vad vi kommer gå igenom i denna artikel.

 1. Att välja bolagsform
 2. Checklista inför starten
 3. Fördelaktiga marknader
 4. Behovet av ett företagslån

Innan du kastar dig ut och startar ditt eget företag är det en god ide att vara så påläst som möjligt. Gör en marknadsundersökning och se om det finns ett intresse för den typ av produkt eller tjänst du tänker erbjuda. En marknadsundersökning är även ett perfekt tillfälle att lära känna din målgrupp lite bättre. Denna information kommer du behöva senare.

Många av oss har en bra ide men ingen kunskap om hur man egentligen startar och driver ett företag. Lyckligtvis finns det flera olika typer av guider och föreningar som du kan vända dig till. Många erbjuder även rådgivning online. Nedan ger vi exempel på vart du kan vända dig när det är dags:

 • Nyföretagarcentrum
 • Marknads- och företagskonsulter
 • Den lokala Köpmannaföreningen

1: Vikten av att välja rätt bolagsform

När du ska starta ett företag kan du välja mellan enskild firma, handelsbolag, kommanditbolag, ekonomisk förening samt aktiebolag. Det bästa valet är aktiebolag, då detta är en juridisk person och du inte själv är personligt ansvarig. Information finns hos Bolagsverket, som är myndigheten du registrerar ditt företag hos.

2: Checklista inför starten av ett aktiebolag

Att starta ett aktiebolag sker i flera olika steg. Här har du en kort summering om hur det går till.

 1. Beslut om start och upprättelse av stiftelseurkund samt bolagsförordning.
 2. Teckna och betala de aktier som ska finnas i bolaget.
 3. Se till att din bank ordnar bankintyg.
 4. Skriv under, anmäl och betala avgift.
 5. Bolagsverket registrerar ditt bolag.

3: Kraftigt expanderande och fördelaktiga marknader

Ett företag börjar alltid med en idé. Normalt handlar det om någonting som du redan är intresserad av. Kanske har du redan stora kunskaper inom området. Kan du kombinera detta med en fördelaktig marknad har du en god chans att lyckas. Undersök dina konkurrenter och se vad du kan göra annorlunda och bättre innan du startar ditt egna företag.

Onlinetjänster är en marknad som fortsätter att växa. Allt fler branscher går över till webbaserade tjänster eftersom det är det som efterfrågas. Detta är något du måste ta hänsyn till. Även om du erbjuder en fysisk tjänst bör du ha en välfungerande hemsida. Om du behöver någon form av bokningssystem kan du erbjuda möjligheten att boka direkt online.

4: Behovet av ett företagslån

Att starta företag kräver ett kapital. För det första måste du betala avgiften för att registrera ditt bolag. För det andra krävs det förmodligen utrustning av något slag. Öppnar du kontor behöver du bland annat möbler och datorer. Dock är det inte alla som har tid eller vill spara ihop till det kapital som krävs i början.

Det går att få lite hjälp på traven genom att ta ett lån. Idag finns det flera olika typer av lån att ansöka om. Du kan givetvis gå till din bank men de brukar vara ganska hårda när de beviljar lån. Ett annat alternativ är att ta ett företagslån. Finbino jämför olika företagslån och hjälper dig hitta det mest fördelaktiga alternativet.

Detta krävs för att ansöka om ett företagslån

Det positiva med företagslån är att du kan ansöka och bli beviljad online. Du slipper de personliga möten som krävs när du ska ta lån hos en bank. Hos Finbino kan du trycka på det lån som intresserar dig så skickas du vidare till långivaren. Sedan är det bara att trycka på ”ansök nu” och följa instruktionerna.

Många erbjuder företagslån förklädda som privatlån utan säkerhet. Här krävs det att du är minst 18 år gammal, har en lägsta inkomst på 50 000 kronor samt att du är folkbokförd i Sverige. För existerande företag finns företagslån upp till fem miljoner kronor vilket du kan ta i ett senare skede när företaget är på fötter.

Starta företag – Gör din dröm till verklighet

Om du drömmer om att driva ett eget företag, ska du verkligen satsa på det. Samtidigt som det blir mycket arbete, så kommer detta val i livet också ge mycket frihet. Det bästa du kan göra är att prata med andra företagare. På så sätt får du insikt i företagslivet, och vad de själva tycker om sitt val att starta företag.

Sammanfattning av att starta företag

att starta företag passar inte alla. Vissa gillar att vara anställda medan andra är tillräckligt kreativa och har tillräckligt med energi för att lyckas i företagslivet. Du bör ha en bra idé och en hållbar marknadsundersökning, samt goda kunskaper inom det område du är intresserad av. Har du det så bör du inte tveka att låna pengar för att kunna satsa!

Föregående artikel4 Yrken Med Riktigt Coola Arbetskläder
Nästa artikelInställda Flyg På Grund Av Corona-viruset – 3 Saker Att Göra
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.