Tänk på vad du står på…

Har du någon gång gått in i ett hem och blivit riktigt imponerad av hur ljust, fräscht och luftigt det känts, trots att lägenheten utåt sett inte kan tyckas vara särskilt mycket för världen? Eller har tanken slagit dig hur mysiga vissa hem är, trots att inredningen inte är särskilt märkvärdig?

Oavsett om du är typen som ofta lägger märke till inredning, stil eller ljus i ett hem, eller om det inte intresserar dig något vidare, kan de flesta enas om att vissa hus och lägenheter helt enkelt är trevligare, fräschare, mysigare eller bara mer tilltalande än andra. Men hur kommer det sig egentligen?

Golvet – nyckeln till ett tilltalande och inbjudande hem

Svaret på den frågan finner du om du tittar ner på ytan du står på – golvet. Detta svar kan tyckas lite udda, om man inte är så insatt i inredningens konster och regler, men faktum är att golvet i ett hem har otroligt stor betydelse för hemtrevligheten, och hur ditt hem uppfattas utifrån en mängd olika aspekter.

Förutom att golvet fyller sin nödvändiga och primära funktion av att vara underlaget vi går på, placerar våra möbler på, och kanske spenderar den mesta av vår vakna tid på i hemmet, påverkar de även utseendet av ditt hem markant.

Om du söker en mysig känsla är det mörkare golv du ska ha, som går i hand med varm belysning och både mörka och ljusa färger på inredningen, beroende på hur mycket du vill framhäva rummets kontraster. Ett matt klickgolv i vinyl kan vara ett bra alternativ.

För den som istället är ute efter ett parkettgolv i fransk elegant stil, finns laminatgolv i ek i form av fiskbensparkett och andra luxuösa mönster och stilar. Dessa golv har återigen klättrat upp på trendlistan, och passar särskilt bra med högt tak, och påminner om 18- och 1900-talens överklasshem.

nytt fint golv

Ett billigt, hållbart och hygieniskt alternativ

Kanske börjar det nu slå dig, att golvet du står på inte behandlats vidare bra, och att hemmet skulle få ett betydligt lyft om något gjordes åt detta underlag? Du är sannolikt inne på helt rätt spår – och ditt hem kan få en total reformering om denna tanke också går i uppfyllelse.

Frågan blir då: Vilket golv ska jag välja? Oroa dig inte, även om utbudet är stort kan du med en gång begränsa det till dessa två: laminatgolv och plankgolv, och här är varför.

Det första alternativet, laminatgolv, är ett fantastisk golv, som inte bara har ett bra utseende, utan även är billigare än vanliga golv. Dess fräscha och eleganta utseende är dessutom inget som bara håller några år, och sedan slits ut och förstörs av möbler, barnlekar, höga klackar eller saker som tappas. Istället har det en otrolig tålighet och står emot slitage i många, många år. Därför behöver du heller inte bekymra dig över att behöva byta ut golvet igen.

Dess hållbarhet beror på att golvet består av flera lager, med en ytbehandling av aluminiumoxidpartiklar. Laminatgolvens ytskikt gör dessa golv städning till en barnlek, och tack vare att toppskiktet är så pass tätt kan inte bakterier överleva på grund av bristen på näring och fukt.

Exklusivt, slitstarkt och enkelt att lägga

Många av egenskaperna hos laminatgolv finner du även hos plankgolven. För trots att dessa golv är i trä är de mycket slitstarka och tål mycket mer än man kan förvänta sig. De är mycket lätta att hålla rena, och tar inte skada av vatten och andra påfrestningar. Så för dig som vill ha ett naturligt utseende på ditt golv kan plankgolv definitivt vara något för dig.

Det finns dessutom flera plankgolv som är extra breda, upp till 26 centimeter för att vara exakt. Detta ger en känsla av ett större och rymligare rum, eftersom större och bredare plankor inger just sådana uppfattningar.

klickgolv

Att lägga nytt golv

Att lägga nytt golv kan kännas som en enorm uppgift, särskilt när det måste göras samtidigt som livet i övrigt ska rulla på – jobb, barn, träning och fritid. Men, det behöver inte byggas upp till något större än vad det egentligen är, för ett golvbyte har blivit både smidigare och lättare än vad det tidigare varit.

Både laminatgolv och plankgolv kan installeras snabbt, och du kan välja att antingen göra det själv eller ta hjälp av proffsen. Väljer du det förra finns det massvis med videor och andra lättföljda instruktioner att gå efter.

Du kan bland annat hitta hur du lägger mellanlägg, installerar golvlister, tätar kanter, lägger golv längs krångligare partier som elementrör, kanter eller runda hörn. Det finns dessutom bra information kring vilka verktyg som behövs och hur du handskas med dessa.

Det bästa med dessa golv är att det är i princip omöjligt att göra fel, och om du mot förmodan skulle göra det kan du bara lyfta upp de plankor som hamnat fel och lägga om dem.

Gör dig själv och ditt hem en investeringsvärd tjänst

Oavsett vilket golv du väljer, kommer ditt hem garanterat få ett lyft, ja kanske rent av kännas som ett helt nytt, bättre och fräschare hem. En sådan enkel sak som att lägga ett nytt golv kan faktiskt göra stor skillnad!

Föregående artikelKnäppa Översta Knappen – När Är Det Snyggt Att Knäppa Den?
Nästa artikelDärför Har Det Blivit Säkrare Att Ta Konsumtionslån
Glad Londonbo med ett stort intresse för hälsa, relationer, träning, och kost. På helgen händer det dock att en drink (eller 10) slinker ner.