Vilket köksgolv är egentligen bäst val???

Golvet tar upp hela kökets yta och därför bestämmer det vilken stil och känsla rummet har. Genom att byta ut golvet ger man hela köket ett lyft utan att behöva byta ut någonting annat. Men vilket golv ska man välja, laminat, trä eller sten? Här går vi igenom olika alternativ:

DIY eller anlita proffs?

Om du har erfarenhet att lägga golv kan du prova att göra det själv, men det är inte alltid att det blir billigare, särskilt om det blir fel. Funderar du på att anlita någon för jobbet så är det viktigt att väljer en auktoriserat golvläggare, som till exempel Golvsliparna, annars kan du få problem med eventuella försäkringsärenden i framtiden. Anlitar du ett proffs är det även mer sannolikt att det blir perfekt.
En del golv är lättare att lägga än andra, så det är typen av golv och din erfarenhetsnivå som avgör ifall du bör göra det själv.

nytt golv i kök lägga parkett

Naturlig sten

Naturlig sten inkluderar kalksten, travertin, granit och skiffer. Det är ett populärt val tack vare sin unika venering och för att det finns många olika färger att välja mellan. Det går att tumla sten för en mer åldrad antik yta, finslipa för en modern matt yta eller polera för en ljusreflekterande glans. Nackdelen med sten är att det inte är särskilt bekvämt att stå på under en längre period.

Olika träslag

Det är bäst att undvika solitt trä i kökets arbetsområden eftersom brädorna kan röra på sig och böjas på grund av fukten. Parkett är mycket mer stabilt och tål fukt, men ska aldrig bli riktigt blött utan bara fuktigt. Brädor som är tillverkade av HDF eller plywood med ett lager av äkta trä ovanpå är mer strukturellt stabila. Andra alternativ är naturligt bakterie-resistenta träslag som kork och bambu, men precis som med alla träslag blir de lätt buckliga. Trä kan ofta repareras på ett enkelt sätt, genom att sandpappra och lacka eller vaxa om det.

Vinyl eller laminat

Vinyl är enkelt att rengöra, vattenresistent och skönt att gå på. I vissa fall kan det även läggas direkt ovanpå ett annat golv. Det finns många olika varianter att välja mellan, vissa efterliknar trä eller sten medan andra har olika färger och mönster. Vinyl har ett tjockt slitlager som skyddar mot skador och repor. Laminat av god kvalitet har en realistisk design och plankor som tål en del spill. Det uppstår inte ofta repor och märken på laminat, men nackdelen är att det inte går att reparera skador som uppstår.

Klinkergolv i köket

Klinker av keramik, porslin eller terrakotta är ett annat populärt alternativ. Porslin är den hårdare versionen av keramik, vilket innebär att det är hygieniskt, lätt att rengöra och väldigt hållbart. Porslinsplattor är dyrare än keramik, kalla utan värme och kan vara obekvämt att stå på under en längre period. Keramik och terrakotta har många liknande kvaliteter men går sönder lättare.

Föregående artikelInställda Flyg På Grund Av Corona-viruset – 3 Saker Att Göra
Nästa artikelVad är HIIT? Enormt Effektiv Och Utmanande Träning!
Glad Londonbo med ett stort intresse för hälsa, relationer, träning, och kost. På helgen händer det dock att en drink (eller 10) slinker ner.