Efter de initiala utmaningarna kommer mer frihet på alla sätt…
Visste du att en tredjedel av alla jobb är frilans-jobb i USA? Det är en enorm ökning mot för 10 år sedan. Anledningarna till detta är så klart många, men vem vill inte ha mer frihet och kunna bestämma när man jobbar, var man jobbar och hur man jobbar? Att frilansa kan vara en fantastisk sak, en början på en hel ny livsstil. Men att komma igång är inte alltid helt enkelt. Det finns en hel del utmaningar du behöver övervinna innan du kan säga att du verkligen kommit igång. Tack och lov finns det mängder av lösningar på dessa, och det är därför vi skrivit den här guiden, för att göra det enklare för dig att kunna börja frilansa!
Här är 4 vanliga bekymmer när man börjar frilansa.
1: Det är läskigt/svårt att sälja
Säljare har ett oförtjänt dåligt rykte i vårt samhälle, för utan säljare skulle världen stå still. Det är lika bra att du förlikar dig med det faktumet, för om du ska jobba som frilansare så kommer du behöva jobba med en jäkla massa sälj, varje dag. Men glöm alla dina fördomar om vad sälj är. Försäljning är inte att tjata ned någon random tant på Elgiganten. Nej försäljning handlar om att se ett behov någon har och inse att det du kan bidra med är en bra lösning. Sedan handlar det bara om att sätta det du kan erbjuda i ett perspektiv som den andra personen kan relatera till.
Lär du dig se världen från andra människors ögon så har du kommit 90% på vägen mot att bli en toppsäljare. Sen handlar det så klart om att våga ta kontakt och våga be om affären.
Här är 3 tidlösa och solida tips för att bli en bättre säljare:
- Relatera till personen du vill sälja till. Förstå hur hen tänker och vad personen kan tänkas ha för problem.
- Fokusera på hur det du kan erbjuda kan hjälpa personen i fråga. Vad slutresultatet kan bli. Fokusera inte på vad det är du säljer. Folk är inte intresserade av saken, de är intresserade av det potentiella resultatet.
- Våga be om affären. Många kommer tveka till att fatta beslut bara för att de allra flesta är rädda för att fatta beslut. Här måste du våga be om affären. Det värsta som kan hända är att de säger nej tack och du kan då gå vidare till nästa möjlighet.
2: Finansiera den där första utrustningen
När man bestämt sig för att börja frilansa så kan det vara lite svårt att få ihop det där första startkapitalet, pengarna du behöver för att ens kunna göra det du vill frilansa med.
Självklart är det önskvärt att ha pengar ihopsparade som man kan använda som sitt startkapital, men verkligheten ser annorlunda ut. Förvånansvärt många Svenskar lever från lön till lön. Boende, kommunaltrafik och mat äter upp 95% av lönen och det blir helt enkelt inget kvar till sparande. Så pengar är inte alltid lätt att få tag på.
För att kunna köpa en ny dator du kan designa, skriva eller utveckla på, eller köpa en ny kamera som du kan ta dina första bilder med (bilder som du förhoppningsvis redan har sålt om du jobbar lite proaktivt) så kan det faktiskt vara rimligt att ta ett snabblån. Din vanliga bank kan vara ovillig att riskera ett lån utan säkerhet, det kan även ta onödigt lång tid att få ett lån på bara några tusenlappar. Är du i ett läge där du behöver pengarna lite snabbare så bör du kolla in smslån.se, de listar alla olika företag du kan vända dig till för ett snabbt lån, du ser även information om räntor, ifall du kan ta lån utan UC eller inte och ifall du kan få ett lån trots betalningsanmärkningar eller inte. En smidig site för att jämföra snabblån helt enkelt.
3: Marknadsföring
Ordet marknadsföring betyder ”att föra till marknaden”, och det är något du kommer behöva jobba hårt med oavsett vilken niche du tänkte frilansa inom. Ingen kan köpa dina tjänster om de inte vet att du finns, hur duktig du än är.
Beroende på vad du frilansar inom så är så de olika kanalerna och metoderna som finns olika effektiva. Frilansar du som projektledare så kan LinkedIn vara en fantastisk kanal att hitta potentiella kunder via. Frilansar du inom front-end-utveckling eller design så är plattformar som Upwork toppen, åtminstone för att komma igång. På Upwork kan du skapa en profil och lista vad det är för tjänster du erbjuder. Nackdelen är så klart att de tar en avgift för att sammanföra dig och din arbetsgivare. Men Upwork och liknande plattformar (Fiverr till exempel) kan vara en utmärkt start för att bygga upp en bas av nöjda kunder som kan skriva recensioner och rekommendationer som i förlängningen hjälper dig få kunder utan att du behöver förlita dig på plattformar som tar ut avgifter.
4: En hemsida
Oavsett vad det är du jobbar med och vill livnära dig på så kommer du behöva en hemsida. Alla du stöter på kommer fråga efter din hemsida och de kommer förvänta sig att hitta information om tidigare projekt där. Det är helt enkelt ditt digitala CV, på tal om det, här är 6 saker man inte ska skriva i sitt CV.
Oavsett om du är en skicklig utvecklare eller inte så går det att skapa en riktigt snygg och funktionell hemsida helt utan några som helst förkunskaper. Siter som Wix.com erbjuder precis det du är ute efter. Andra alternativ är att bygga en hemsida i världens största system för hemsidor, WordPress. Oftast behöver du inga förkunskaper när det gäller kod, men det skadar inte att kunna några enklare grejer för att få till din site så som du vill ha den.
Oavsett hur du väljer att skapa din site så är det viktigt att du har en.
Sammanfattningsvis
Allt fler sadlar om till frilansare. Vem vill inte ha mer frihet i sin vardag? Men att börja frilansa är inte helt enkelt. Det finns en hel del utmaningar och hinder du behöver ta dig förbi innan du får det att rulla. Här nedanför är en kort sammanfattning av 4 vanliga sådana, och hur du kan lösa dem.
4 vanliga bekymmer när man börjar frilansa:
- Det är läskigt/obekvämt att sälja – Sälj handlar inte om att tjata på tanter i ett köpcentrum. Nej sälj handlar om att förstå vilka problem din potentiella kund har och hur det du erbjuder kan hjälpa dem överkomma dessa problem. Har du den inställningen så kommer säljet kännas naturligt, och du kommer få nöjda kunder.
- Det kan vara svårt att finansiera den första utrustningen – Har du inget startkapital alls (vilket är vanligt) så kan ett snabblån vara en bra lösning. Särskilt om du redan sålt ditt första gig och nu behöver utrustningen för att kunna genomföra det.
- Det är svårt att marknadsföra sig – Kolla in plattoformar som Upwork.com, där går företag som behöver frilansar in och söker efter den typ av hjälp de behöver. Lista dig där och bygg en snygg och utförlig profil-
- Det är svårt att bygga en hemsida – Det finns en mängd olika tjänster där du kan bygga en hemsida helt utan att kunna koda. Wix.com till exempel.
Om du är osäker på snabblån och vad det faktiskt kan bli för slutgilig kostnad så kan det vara en bra idé att läsa på mer om hur ränta funkar, det kan du göra på den oberoende siten Konsumenternas.se.
Förhoppningsvis kan vår genomgång av dessa 4 vanliga bekymmer när man börjar frilansa hjälpa dig komma igång, och få en riktigt bra start!