Frigör både tid och pengar…

Driver du eget och har lite svårt med kassaflödet? Då kan det faktiskt vara smart att sälja dina fakturor.

När ett factoringbolag köper dina fakturor får du pengarna snabbt och i många fall hjälper bolaget dig driva in pengarna också. Detta kallas även för fakturaköp och är alltså metoden för att köpa och sälja fakturor. Factoring är en tjänst som relativt många mindre och medelstora företag använder för att förbättra sitt cashflow under en kortare period.

Oavsett om du har testat factoring eller om du går i tankar om att testa så finns det saker som kanske inte visste om tjänsten. Här är 8 intressanta fakta om fakturaköp innan du börjar sälja dina fakturor.

1. Fakturan är det säkraste alternativet för kunden

Oavsett om du själv ställer ut fakturan eller låter ett factoringbolag göra det åt dig så handlar det om ett av de säkraste betalningsalternativ som finns. Det går ju ut på att kunden får varan innan den ska betalas för. Risken ligger mer på den som säljer vara eller tjänst. Och det är också därför som factoring kan vara en så stor hjälp.

2. Mer utrymme för nya uppdrag

Fakturaköpen kan vara skillnaden mellan utveckling och tvärtom. Då fakturan säljs så kommer pengarna in snabbare. Det gör det möjligt att ta sig an fler uppdrag och låta företaget växa. Med metoden så blir kunder som är sega på att betala inget ok som ligger hela verksamheten till last.

3. Fakturaköp istället för lån

Då banken säger nej till mer kredit så kan bolagsservicen som erbjuder factoring säga ja. Även om företagets kreditvärdighet inte ser så bra ut så kan det bli ett ja. Därmed så kan försäljning av räkningar ses som ett alternativ till lån. Det lösgör pengar på ett mycket smidigt sätt och innebär inte återbetalningar och hög ränta!

4. Fakturaköp kan hjälpa verksamheten att utvecklas

Det är inte bara pengar som frigörs då ett factoringbolag tar över fakturor som är sega. Det kan också ge den tid som krävs för att komma vidare. Istället för att sitta med påminnelser till kunder som inte betalar i tid så går det att jobba med utveckling. Budgeten ger också plats för nya uppdrag som i sin tur generar ett större kassaflöde.

5. Sälja fakturor enklare än banklån

För att få ett företagslån så kan det krävas en hel del pappersarbete. Dessutom så kan det ta lång tid innan pengarna når företagskontot. Factoring är mycket enklare. Så snart som ett konto för fakturaköp har etablerats så kan betalningar för fakturor som säljs göras. Pengarna kan komma in på nolltid.

6. Kontrakt eller flexibla köp av fakturor

Det finns lite olika typer av fakturaköp. Det kan till exempel vara så att factoringbolaget kräver att du säljer alla fakturor för att få tjänsten. Då måste du också sälja fakturorna för kunder som betalar i tid. Flexiblare tjänster gör det möjligt att sälja enstaka fakturor och att inte ens sälja alla räkningar för en viss kund.

7. Det går att få pengarna på ett dygn när fakturan är köpt

Ibland kan det gå ännu snabbare! Fakturabolaget betalar för fakturan så snart som de köper det. Pengarna minus bolagets avgift landar direkt på företagets konto och kan då användas för verksamheten.

8. Factoring kan ge bättre betalningsvillkor

Stora factoringbolag kan ofta erbjuda fler betalningsalternativ än vad mindre firmor kan. Det betyder att kunderna tack vare fakturaköpen får en bättre service. Det här kan vara mycket bra och ge intrycket av att du bara ger en bättre tjänst hellre än att du faktiskt desperat försöker få loss pengarna snabbare.

Det är spännande med fakturaköp och allt som de kan bidra till. Men det vi inte får glömma är att de kostar pengar. Därför så är det otroligt viktigt att välja ett bra factoringbolag som gör skäl för de avgifter som de tar ut. Om de inte gör det så kanske tjänsten blir mer av en huvudvärk än hjälp.

Föregående artikel5 Kortspel Alla Män Bör Kunna Och Vara Bekväma Med
Nästa artikelBli Proffs På Spel – Få Ut Mer Av Din Spelupplevelse
Manlighet är ett jäkligt intressant ämne, vad är manlighet? hur blir man manlig? vad är omanligt? Djupa frågor... Men jag är inte bara djup som en Kent-låt från 2001, andra saker som intresserar mig är öl, roliga Youtubeklipp och solglasögon. Mycket nöje!